To što su Dalićevi dečki “ujedinili sve Hrvate u domovini i svijetu” (Jandroković) trebala bi biti poruka i samom predsjedniku Hrvatskoga sabora, kao i predsjedniku države i premijeru jer oni zbog svojih sebičnih političkih interesa rade upravo na podjelama u hrvatskome nacionalnom korpusu. Zato je veličanstveni uspjeh hrvatske nogomentne reprezentacije Zlako Dalić posvetio hrvatskome narodu podižući time, kad politika radi suprotno, moral i samosvijest o neupitnoj veličini i snazi hrvatskog nacionalnog bića.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Dok se većinski dio hrvatske javnosti suočava s izazovima oko uvođenja eura, gdje je važno naglasiti da ga nisu uvele stare članice Europske unije Švedska i Danska, a zbog njega UIjedinjeno kraljevstvo izašlo iz unije, te oko toga treba li prihvatiti spornu obuku ukrajinskih vojnika, kao melem na ranu stigao je kolosalan uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije osvajanjem brončane medalje, dakle trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. Iako je to samo sport i to “najvažnija sporedna stvar na svijetu”, hrvatski nogometaši su nakon osvajanja titule svjetskih vicepravaka prije četiri godine u Moskvi a prije 24 godine trećim mjestom u Francuskoj dokazali da gledajući globalno, taj mali narod i država od svega 3,8 milijuna stanovnika ima u svojim genima nevjerojatnu snagu  da se izbori za svoje dostojanstvo i identitet u velikoj svjetskoj zajednici. Uostalom na to  je ukazao globalno sveprisutni CNN uspoređujući uspjeh hrvatskih nogometaša s pobjedom hrvatskog naroda da se u teškim okolnostima i uvjetima izbori u trenutku raspada komunizma za demokraciju i vlastitu državu. Možda je najbolju definiciju životne filozofije Hrvata dao izbornik Zlako Dalić nakon pobjede nad Japanom: “Nemoj Hrvata nikad podcjenjivati, možda jesmo mali, ali smo hrabri, borbeni i vrijedni”

Bez ikakve dvojbe Zlatko Dalić je glavni tvorac ovog veličanstvenog uspjeha hrvatskog sporta i hrvatskog naroda, upravo zato što je svojem projektu stvaranja i izgradnje reprezentacije dao jednu širu ljudsku i moralnu dimenziju, svojstvenu hrvatskom narodnom biću i karakteru. Uzmimo samo glavni slogan hrvatske reprezentacije “obitelj” (family). Na tom konceptu Zlatko Dalić je gradio i izgradio čvrsto zajedništvo igrača među kojima nije bilo umišljenih veličina i pored nespornog timskog kreatora Luke Modrića. Jedna od životnih odrednica prosječnog Hrvata ili Hrvatice je upravo obitelj pa se na koncu konca i toliko osporvani poklič “Za dom spremni” temelji na privrženosti obitelji a tek onda domovini. Nakon svake nove pobjede u Kataru koje su hrvatsku reprezentaciju doveli do polufinala Zlatko Dalić je uvijek posvećivao hrvatskom narodu i naglašavajući kako reprezentacija uspjeva ostvariti svoje pobjede  prije svega poniznošću, vjerom što je i te kako važno, jer je i on sam praktični katolik i moralnom snagom cijele momčadi koja diše jednim srcem. U tim svojim izjavama nije zaboravio posvetiti ključnu pobjedu nad Brazilom braniteljima: “Uživajte hrvatski branitelji, ovo je bilo za vas”. I konačno Zlatko Dalić je pokazao i jednu vrlinu skromnosti kad je nakon pobjede nad Marokom u borbi za treće mjesto ne samo tu pobjedu nego i njegov uspjeh s reprezentacijom posvetio bolesnom “treneru svih trenera” Miroslavu Ćiri Blaževiću. Sve te domoljubne izjave hrvatskog izbornika nisu naravno prošle nezapaženo kod cijele bulumente hrvatomrzaca koji vladaju većim dijelom hrvatskog medijskog prostora u ovom slučaju s iznimkom HRT-a. Podsjećajući da je bio izvrgnut velikoj kampanji da ga se smijeni Zlatko Dalić je rekao: “Dok sam ja izbornik hrvatske reprezentacije, ona će biti, a mnogima to smeta, mjesto okupljanja hrvatskog naroda, mjesto domoljublja, zajedništva, ljubavi, kvalitete i hrvatske zastave”.

Naravno, nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu  naredale su se čestitke Vatrenima što su ih uputili najviši državni dužnosnici. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao im je slijedećim rječima: “Takvo lice Hrvatske s velikim srcem pronijeli ste svijetom… Još jednom ujedinili ste sve Hrvate u domovini i svijetu, onako kako samo vi znate”. To što su Dalićevi dečki “ujedinili sve Hrvate u domovini i svijetu” trebala bi biti poruka i samom predsjedniku Hrvatskoga sabora, kao i predsjedniku države i premijeru jer oni zbog svojih sebičnih političkih interesa rade upravo na podjelama u hrvatskome nacionalnom korpusu. Zato je veličanstveni uspjeh hrvatske nogomentne reprezentacije Zlako Dalić posvetio hrvatskome narodu podižući time, kad politika radi suprotno, moral i samosvijest o neupitnoj veličini i snazi hrvatskog nacionalnog bića.

Prethodni članakPodcast Velebit – Petar Ušković Croata:
Hrvati su najtalentiranija nacija na svijetu
Sljedeći članakNarod se nije tako radovao ni kad je Tito umro