Više nego simboličan sklop događaja na početku 2017.

Prijetnje s Domjenka SNV-a i pravoslavni obred Bogojavljenja na Cvjetnom trgu, na nadnevak Šestosiječanjske diktature kralja Aleksandra.

0
975

Jednom godišnje američki predsjednik na zajedničkom zasjedanju oba doma održi govor poznat kao “State of the Union”, koji tradicionalno završava izjavom “State of the Union is strong!

U Hrvatskoj nema te tradicije, na sreću hrvatskih predsjednika vlade ili predsjednika države, a naročito ovih danas, i pogotovo na današnji dan, kad koincidirani događaji tako zorno prikazuju mizerno moralno stanje hrvatske nacije, na Badnji dan Srpske pravoslavne crkve i na Bogoljavljenje Hrvatske pravoslavne crkve.

Dan ranije, predstavnik “Centra Cvjetnog” je morao izjaviti da ne zna ništa o održavanju hrvatskog vjerskog obreda na prostoru trgovinskog centra, nakon što su predstavnici najjače političke institucije u Hrvatskoj, jače od vlade, njeznih mistarstava i hrvatskog pravosuđa zajedno (Nenad Vlahović, predstavnik Srpske pravedne stranke) (https://www.youtube.com/watch?v=d8jEO4r-Lyg), pokrenuli akciju međunarodnih razmjera, uvjerili MUP u Hrvatskoj, austrijskog suvlasnika Centra i jednu afiliranu banku, da se u Centru priprema “ustaška provokativna manifestacija namijenjena širenju mržnje i stvaranju nereda”.

Dan ranije, Marko Jurič, predstavnik Projekta Velebit, je morao na policijskom ispitivanju dokazivati i njihove predstavnike razuvjeravati, da se radi o mirnom i dostojanstvenom vjerskom obredu i da skandalozna obavještajna procjena, donešena prema savjetu i informacijama očito najjače političke institucije u Hrvatskoj, nema nikakve osnove u stvarnosti (http://direktno.hr/en/2014/direkt/72619/Jurič-završio-u-policiji-zbog-najave-molitve-na-Cvjetnom-trgu!.htm).

Ono po čemu je taj “dan ranije” najznačjaniji i radi čega hrvatski “State of the Union” nikako nebi mogao završiti riječima “State of the Union is strong!”, srpski je Božićni domjenak, na koji glavni predstavnici hrvatske vlasti ne mogu ni pomisliti da ne odu, bez obzira tko tamo ima glavnu riječ, što će reći, koliko će vrijeđati i prijetiti, koliko će izmišljati i lagati i koliko će blatiti narod čije su se interese ovi zakleli zastupati, ali ne mogu odbiti, jer im nestodaje hrabrosti, jer su od mladosti odgojeni, i u politici verzirani, ponašati se ponizno i sluganski, pred prestavnicima okupatora koji je ovaj hrvatski narod, od 1918. do 1995. ugnjetavao, iskoraštavao, raseljavao i ubijao do granica gencoida.

“Srbija će interese ugroženih Srba u Hrvatskoj braniti svim raspoloživim sredstvima”

Vladimir Božović, Milorad Pupovac, Milan Bandić na Domjenku SNV-a – Foto: HRT, Vijesti

Pred samo par tjedana, 18. 12. 2016., drugi srpski “supremo” u Hrvatskoj, Aleksandar Stanković, ponižavanjem hrvatskog premijera u svojoj HRT emisiji NU2 (https://www.youtube.com/watch?v=P3M0QdluXns), pokazao je kako nadolazeći odlazak na velikosrpski božićni domjenak može izgledati a izgledao je kao odlazak postiđenih i poraženih, skrušeno i ponizno saslušati, i bez komentara prihvatiti ukore, opomene i prijetnje Vučićeva predstavnika Vladimira Božovića i predstavnika SNV-a Milorada Pupovca, uz ultimativnu miloševićevsku prijetnju u formi poruke srpskog premijera Aleksandra VučićaSvim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva i sloge i pojačane aktivnosti na ostvarivanju svoje misije i uloge uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima i kada god budu ugroženi braniti svim raspoloživim sredstvima.” Samo se još moramo pitati koja je to po Vučićevu mišljenju “uloga i misija i pojačana aktivnost” Srba u Hrvatskoj, na zadatku “matične države”.

Svi prisutni hrvatski predstavnici, među kojima se na filmskom snimku može zabilježiti Plekovića, Stiera, Orepića, Bandića i Ninu Obuljen Koržinek, ponizno su šutke i bez riječi prihvatili srpske prijetnje. Da nebi izostala i simbolika Hrvatske, povijesno ukliještene između Srbije i Italije, Furio Radin je više izgledao kao domaćin nego kao gost. Milorad Pupovac je u svom govoru jednim konkretnim primjerom ukazao na što je konkretno mislio Vladimir Božović u ime srpskog premijera, kad je rekao što će Srbi prihvatiti kao ugrozu, na koju će, ohrabreni novopristiglim ruskim vojnim MIG-ovima, Srbija reagirati “svim raspoloživim srestvima”. Pupovac je solidnom, i bez ikakva zaobilaženja, temeljito obrađenom lekciom hrvatskim čelnicima, svojim osvrtom obradio primjer braniteljske spomen-ploče u Jasenovcu.

Božović je u Zagrebu dao konkretan sadržaj Vučićevim prijetnjama iz Beograda

Milorad Pupovac prijetećeg stava s odobravajuće nasmijanima Plenkovićem i Stierom Foto: Vlada RH

Božović je tako u Zagreb donio, i ravno pred poplašenim licima hrvatskog vodstva, u konkretnim terminima objasnio, što to znači, kad je Vučić, slaveći isporuku ruskih MIG-ova, najavio osvetu riječima “‘Nitko se neće lako usuditi napasti Srbiju. Bljesak i Oluja više se nikad neće ponoviti!’. Vučić, raniji verbalni garantor karlobaško-ogulnisko-karlovačko-virivotičkih granica Hrvatske, samim tim što je Oluju nazvao napadom na Srbiju, očito nije revidirao svoj stav o tome koje su srpske granice, niti se njegov prestavnik Vladimir Božović ustručavao glasno, jasno i bez dvoumice, hrvatskom vodstvu to izdiktirati.

Da bi dodatno zasolili Božićnu atmosferu gostima iz hrvatskog vodstva, ili bolje rečeno, gostima u vlastitoj državi, tom prigodom su isporučene srpske nagrade, između ostalih i kolektivna nagrada za antifašizam, građanima Srba, poznatog po četničkom ustanku 1941. i nagrada “Svetozar Pribičević”, notornom srbofilu Hrvoju Klasiću.

Hrvatski govornici Plenković i Bandić su toplo, ponizno, prijateljski i u duhu bratstva i jedinstva izrazili svoje najbolje želje i božićne čestitke svojoj srpskog braći. Povezano s Pupovčevim zahtjevima za uklanjanje braniteljske spomen-ploče iz Jasenovca, Plenković je dao obećanje da nam se nameće obaveza da 2017. “na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a ja se nadam i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade”. Pametnome dosta!

Dok Plenković govori na srpskom domjenku, iznad glave mu se vidi parola sa ćiričnom čestitkom “Hrismos” umjesto “Hristos”, što kako izgleda, predstavlja pokušaj anglikanizacije ćirilice, stvarajući kombinaciju između srpske riječ Hristos i engleske Christmas.

Raskoš, toplina i sigurnost za SPC u Sabornoj crkvi i hladni pločnik pod prijetnjama i optužbama za HPC

Danas, 06. 01. 2017. u prvom vjerskom nastupu nepriznate i još od 1945. mučenički zabranjene Hrvatske pravoslavne crkve u središtu Zagreba, nakon 72 godine, uz potporu i organizaciju Projekta Velebit, sirotinjski, pod vedrim nebom na hladnom trgu na vrlo hladan dan, priređuje se skromni vjerski obred Bogojavljenja. U isto vrijeme predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su na čelu sa svojim primatom Profirijem dan ranije trijumfalno ponizili hrvatsko političko vodstvo, proslaviti će svoj julijanski nadnevak Badnjaka u toplini i u sigurnosti i pod punom zaštitom hrvatske države, u raskoši srpske katedrale u Hrvatskoj, u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg, ranijoj Grčkoj crkvi preuzetoj 1918. i od HPC preuzetoj 1945., nakon uobičajenog ceremonijalnog mučenja, a nakon toga ubijanja patrijarha HPC Germogena i ostalog hrvatskog pravoslavnog klera.

Policijskim pritiscima, na osnovu obavještajne procjene da se radi o “ustaškoj provokativnoj manifestaciji, namijenjenoj širenju mržnje i stvaranju nereda”, već se uspjelo iz pristojnijeg i dostojnijeg ambijenta “Centra Cvjetnog” na hladnu zimsku ulicu, izbaciti episkopa HPC i vjernike koji se odazovu na svečanost. Hrvati, pravoslavni i ini, podnijeti će to stoički, možda i s dozom zahvalnosti vlastima, da su upriličili na ovaj dan stvoriti simboličnu sliku pozicije koju u Hrvatskoj, nasuprot HPC uživa SPC, kojoj je Hrvatska, prema tvrdnji Carigradskog patrijarha nedavno u Zagrebu, ništa više nego dominion, što baca tamnu sjenu na tvrdnju o Hrvatskoj kao suverenoj i samostalnoj državi.

U Hrvatskoj su sada rani jutarnji sati i nitko još ne zna što joj je noć donijela. Unatoč svih pokušaja, zabrana vjerskog obreda još nije izrečena a ako bi kojim slučajem bila, ili ako bi na bilo koji način taj obred bio onemogućen ili ometen, svatko će se sjetiti Vlahe Orepića na domjenku Pupovčeva SNV-a i prijetnji iz Srbije i od Srba iz Hrvatske, što će se dogoditi ako se Srbi u Hrvatskoj osjete ugroženi.

Tko je zapravo ugrožen, jasno se vidi iz informacije o tome gdje srpski pravoslavci slave svoj Badnjak a gdje hrvatski pravoslavci slave Bogojavljenje. To međutim ovisi o tome kako se u Beogradu a ne u Zagrebu, ocjenjuje stanje srpske ugroze u Hrvatskoj. Oni u Jasenovcu imaju veliki kameni cvijet a Hrvati skromnu ploču na zidu trošne jasenovačke kuće. Oni u Zagrebu imaju veličanstvenu crkvu na Cvjetnom trgu i milijune iz hrvatskog proračuna a Hrvati hladnu ulicu i skromne dobrovoljne priloge iz iseljeništva. Sve to beogradskoj megalomaniji ne znači ništa. Oni stanje stvari interpretiraju po svom nahođenju.

Opet podignuta skala hrvatskog sluganstva

Kad su u vrijeme Jugoslavije iz Beograda dolazile Rankovićeve depeše i naredbe, Bakarićeva vlada nije uspijevala s tolikim smješkom primati tolike šamare. Čak ni notorni titoist Zoran Milanović nije mogao više izdržati uvrede i poniženja, pa je u jednom trenutku reagirao i nazvao ih šakom jada. Ušli smo u novu fazu hrvatskog sluganstva, hrvatskog dvostrukog sluganstva, s jedne strane Buxellesu a s druge Beogradu.

Ako bi se na kraju vratili na usporedbu s početka ovog teksta: “State of the Union is not strong!”, “Croatia is in a sorry state of affairs!”.

Prethodni članakUnatoč pokušajima zabrane, nakon 72 godine
Hrvatska pravoslavna crkva ponovo na Cvjetnom trgu
Sljedeći članakPo prvi puta nakon 72. godine, u centru Zagreba
održan vjerski obred Hrvatske pravoslavne crkve
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.