Milorad Pupovac ni jednom riječju nije spomenuo Rusiju kao agresora na Ukrajinu, kao što nikad ne spominje Srbiju kao agresora na Hrvatsku, jer kaže da se radi o “ratu u Ukrajini” kao što i o srpskoj agresiji na Hrvatsku govori o ratu što navodi na zaključak da je to bio “građanski rat” a ne obrambeni Domovinski rat. Što se tiče Milorada Pupovca kao čelnika “pete kolone” u Hrvatskoj od njega se drugo i drugačije nije moglo ni očekivati jer to je politika koju on dosljedno provodi već punih tridesetak godina.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Zastupnik SDSS-a i čelnik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac prošlog se tjedna u Hrvatskome saboru prilikom rasprave o Ukrajini osvrnuo na optužbu da je čelnik “pete kolone”, kakvu sam kvalifikaciju često koristio u raskrinkavanju njegovog političkog djelovanja u našoj državi. Tom prilikom je izjavio: “Tu sam i danas da slušam one koji nas od 90-e sumnjiče i tretiraju kao petu kolonu. Ako netko misli da će time pomoći Ukrajini, teško se vara i sramoti sve što danas radimo”.

U gornjoj rečenici zastupnik Milorad Pupovac nije ni jednim argumentom pokušao poreći optužujuću činjenicu da je od ranih 90-tih na čelu svojevrsne “pete kolone”. Ona se kao organizirana skupina bavi subverzivnim aktivnostima s ciljem rušenja ili ometanja postojećeg poretka u Republici Hrvatskoj u interesa jedne agresivne vanjske sile, u ovom slučaju Republike Srbije na čelu s njezinom četničkom garniturom.

Je li Milorad Pupovac lojalan ne samo kao građanin Republike Hrvatske nego i u više mandata kao zastupnik u Hrvatskom saboru ovoj državi a ne “ovoj zemlji”, kako je on naziva, ako se od samog početka stvaranja demokratske i nezavisne hrvatske države sustavno bavi subverzivnom djelatnošću. Podsjetit ću na samo neke njegove političke poteze koji se jedino mogu svrstati u političku kategoriju subverzivne djelatnosti:

 1. Je li na početku velikosrpske fašističke agresije na Hrvatsku lažno optužio novu vlast i Katoličku crkvu za pokrštavanje 11.000 srpske djece;
 2. Je li na određeni način suučesnik u groznom zločinu nad humanitarcem dr. Josipm Šreterom;
 3. Vodi li stranku koju je osnovao osuđeni četnički ratni zločinac Goran Hadžić;
 4. Tvrdi li uporn da je velikosrpska fašistička agresija na Hrvatsku bila građanski rat;
 5. Prikazuje li ustrajno Vojnoredarstvenu operaciju  “Oluju” kao etničko čišćenje, iako su to etničko čišćenje izvele vlasti tzv. SAO Krajine prije napada Hrvatske vojske;
 6. Tvrdi li da je za njegove Srbe kao manjeg dijela Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj glavni grad Beograd a ne Zagreb;
 7. Odlazi li često u Beograd na konzultacije s Aleksandrom Vučićem;
 8. Odlazi li redovito na četničke derneke u Srbiju gdje se Hrvatska uspoređuje s Hitlerovom Njemačkom;
 9. Jesu li “Novosti” njegovo glasilo što se financira iz Državnog proračuna, a koje iz broja u broj riga mržnju na sve što je hrvatsko;
 10. Je li kao predsjednik Nadzornog odbora “Tesla banke” odgovoran za njezinu propast;
 11. I na kraju najsvježije, je li odlaskom na proslavu godišnjice Republike srpske u Banju Luku podržao tu genocidnu tvorevinu i razbijača Bosne i Hercegovine Milorada Dodika?

Sve to skupa predstavlja sustavnu subverzivnu djelatnost samozvanog predstavnika Srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, nažalost uz prešutnu potporu nekih hrvatskih vladajućih struktura.

Što je Milorad Pupovac u tom kontekstu mislio kad je u Saboru rekao “ako netko misli da će time pomoći Ukrajini, teško se vara i sramoti sve što danas radimo”. To nema nikakve veze s Ukrajinom jer Milorad Pupovac djeluje neprijateljski i nelojalno prema državi Hrvatskoj zahvaljujući nakaradnom protueuropskom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina po kojemu Hrvatska ima više zastupnika nacionalnih manjina nego sve ostale članice Europske unije zajedno. Taj ustavni zakon je protivan praksi Europske unije kad se radi o nacionalnim manjinama, jer je temeljno načelo unije njihova integracija u državama članicama a ne separacija kako na najboljem primjeru pokazuje velikosrpska politika Milorada Pupovca i njegove stranke koju je utemeljio osuđeni ratni zločinac.

U tom kontekstu valja se osvrnuti i na drugi dio izjave Milorada Pupovca u Hrvatskome saboru u kojoj je iznio svoje političko stajalište o agresiji na Ukrajinu. On je rekao: “SDSS  dijeli duboku zabrinutost što politika nacionalnih interesa prijeti uništavanjem komponenti međunarodnog poretka, zbog mogućeg utjecaja rata u Ukrajini na mir na europskom prostoru i obnavljanje dubokih i štetnih linija podjele, kako između Rusije i EU, tako i unutar same EU. Nakon pada Berlinskog zida bilo bi višestruko poražavajuće i štetno ako bi se podignula nova željezna zavjesa”, rekao je Pupovac te odgovorio onima koji su propitivali – gdje su on i SDSS ovih dana: “Tu smo, a onima koji pitaju s kim se konzultiram, odgovaram – sa sobom, najbližima i savješću, kao što sam to činio od 1991”. Prije svega Milorad Pupovac ni jednom riječju nije spomenuo Rusiju kao agresora na Ukrajinu, kao što nikad ne spominje Srbiju kao agresora na Hrvatsku, jer kaže da se radi o “ratu u Ukrajini” kao što i o srpskoj agresiji na Hrvatsku govori o ratu što navodi na zaključak da je to bio “građanski rat” a ne obrambeni Domovinski rat. Još je važnija njegova izjava da njegov “SDSS dijeli duboku zabrinutost što politika nacionalnih interesa prijeti uništavanjem komponenti međunarodnog poretka”, jer tu “politiku nacionalnih interesa” preko novog memorandumskog projekta “srpskog sveta” promovira ne samo službena Srbija nego i sam on kao agent velikosrpskih interesa u Republici Hrvatskoj. Što se tiče Milorada Pupovca kao čelnika “pete kolone” u Hrvatskoj od njega se drugo i drugačije nije moglo ni očekivati jer to je politika koju on dosljedno provodi već punih tridesetak godina.

Prethodni članakPodcast Velebit – Marcel Holjevac:
Putinove prijetnje atomskim oružjem treba ozbiljno shvatiti
Sljedeći članakPodcast Velebit – Željko Cvrtila:
Ako Putin padne, Srbija će kao i uvijek, prijeći na stranu pobjednika