Hrvatska je svjesna (ako je) kako se Srbija služi diplomatskim i drugim međunarodnim pritiscima da bi naštetili nekome koga oni ne vole, manipulirajući strane faktore s tematikom koja je ovima nepoznata. To je Hrvatska dobro osjetila, pa i u nogometu, kada su direktno ili preko svojih agentura u Hrvatskoj, uspijevali izmanipulirati međunarodna tjela da Hrvatsku nepravedno kažnjavaju.
Nakon posljednje epizode vezane uz albanske igrače u Švicarskoj, izgleda da je prekipilo i Englezima. U komentarima ispod teksta na Arsenalovom portalu, jedan Englez dobro primjećuje da su Srbi regirali “kao da se Xhaka popišao na srpsku zastavu”.

Autor: Dan Smith na Arsenalovom portalu pod naslovom Why are Serbia (and FIFA) making such a big deal of Granit Xhaka’s celebration?


Nije prošlo ni 24 sata otkako je zabio gol na svjetskom prvenstvu, a Xhaka je obaviješten da ga je FIFA stavila pod istragu za “slanje političke poruke”, na inzistiranje Srbije pa čak i nekih švicarskih medija.

Tijelo koje upravlja nogometom našlo se pod pritiskom. Da budemo fer prema njima, svim igračima se prije velikih turnira predstave pravila. Xhaka i Shaqiri su znali što rade kada su proslavili golove pokazujući rukama simbol orla. Oni su dovoljno inteligentni da bi shvatili da se to srpskim navijačima neće svidjeti. Ipak velika je razlika između nešto znati i o tome brinuti.

Ako si rođen u Albaniji i posjeduješ kosovsko naslijeđe, slobodno možeš reći da nisi odgojen tako da bi trebao brinuti o tome što Srbija misli o tebi. Xhakin brat igra za Albaniju i u toj mjeri njegova obitelj sebe vidi kao ljude s dvostrukom nacionalnošću. Njihov otac je proveo 3 godine u jugoslavenskom zatvoru i bio prebijan jer se borio za kosovsku nezavisnost.

Tako će 2018. kada uživa slobodu govora, Albanac uživati ako može Srbima pokazati što o njima misli. Nećeš ti sada pokazavati posebnu brigu o srpskim nacionalnim osjećajima kada oni tebe ne priznaju čak ni kao nezavisnu državu.

Pitanje dvostrukog državljanstva može biti kompleksno, ali Xhaka se ne treba stidjeti svoga porijekla samo zato što se to drugoj državi ne sviđa. Pokazivati simbole s albanske zastave može biti neprijatno za većinu u Srbiji, ali to ne znači da je to uvrijedljivo.

Da se ovo nađe pred sudom, bilo bi vrlo teško dokazati da dajući priznanje svojoj državi može biti uvreda za Srbiju. Shaqiriju su čak odlučili pregledati kopačke jer navodno imaju ucrtanu albansku zastavu. Znači li to da sada i obuća podliježe ispitu tvojih političkih uvjerenja? Svaka osoba na svijetu bi trebala biti ponosna na svoje porijeklo i ne bi trebala sakrivati svoje emocije samo zato što bi to moglo naljutiti nekoga drugoga.

Ako tebe njihovi navijači izbukaju na osnovu toga gdje si rođen (Srpski tisak se nije ovoga sjetio), zašto bi tebe trebalo brinuti što će oni misliti o tome kako ti slaviš svoj gol?!

Mitrović nije imao pravo pitati zašto oni igraju za Švicarsku kada toliko vole Albaniju i Kosvo. Oni imaju pravo predstavljati sve troje ako je to dio njihova naslijeđa. Ja neću biti licemjer. Kada Engleska inzistira na makovima, mi znademo da je protiv pravila, i FA je bila spremna platiti kaznu kao cijenu za iskazivanje svojih vrijednosti. Ja to nikad nisam vidio kao naš pokušaj uvrijediti drugu naciju, nego samo kao proslavu/ponos onoga što mi predstavljamo.

Ovo je udarilo na naslovne stranice u Srbiji. Meni nije jasno što oni očekuju od FIFA-e u smislu pravednosti. Naravno, što više srpski navijači, trener i srpski šef nogometa govore o Xhaki, to manje govore o svojoj igri, na utakmici koju su izgubili.

Oni su ti koji su stavili nogomet u službu politike.

Dan Smith

 

Prethodni članakGenocid nije genocid kad je nad Hrvatima
– ma nemoj!
Sljedeći članakVIDEO — Dnevni SHOWinist:
Agresija jezikoslovaca, samohranih majki i Pupovčevih biltenaša
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.