Čuo sam par prigovora na Programska načela Projekta Velebit u smislu da se ističe samo ono što je negativno u Hrvatskoj, da nedostaje gospodarski program i tome slično.

Projekt Velebit nije stranka (za sada), nego nastupa kao pokret koji će staviti prioritet na one elemente hrvatske stvarnosti koje treba iz temelja mijenjati. Kratkim riječima, cilj mu je mijenjati ono što ne valja, tako da bi se moglo popravljati ono što valja.

Unatoč zamisli o njegovoj potrebi, koja je stara koliko i kronični problemi koji su zahvatili Hrvatsku, on se u djelatnom smislu u Hrvatskoj tek pojavio kao nacionalni pokret i ne slučajno u isto vrijeme kad su se u Hrvatskoj pojavile antinacionalne strukture poput Nove ljevice i Radničkog pokreta.

U Hrvatskoj je registrirano preko 200 stranaka. Svaki čas, negdje se u kafiću sastane pet ili šest entuzijasta i osnuju stranku. Ima u tome neke logike po onom starom demokratskom savjetu: “Glasaj za stranku koja ti se naviše sviđa, a ako ti niti jedna nije draga, osnuj svoju.” Samo po toj logici, u Hrvatskoj danas životari preko stotinu stanaka, sjedeći ispod stola i čekajući da im jedna od moćnih baci koju mrvicu.

Na vlasti se donose odluke a u Saboru se ratificiraju, to je istina, ali Projekt Velebit, zamišljen kao aktivistički pokret, želi zaslužiti pravo da postane stranka i radom steći podršku hrvatskog naroda, kojom može steći pravo odlučivati hrvatskom sudbinom, a ne čekati da mu se netko uhljebi na zadnjoj stolici u Hrvatskom državnom saboru.

Velebit nije platforma za recirkulaciju političara koji traže otvor za unaprijeđenje svoje karijere, nego mu je cilj postati sredstvo u rukama hrvatskog naroda za provod njegove volje.

U tom smislu, Projekt Velebit će se zauzeti, uz pomoć ne samo političkih kapaciteta u Hrvatskoj, nego s organizacijama i pojedincima iz kulture, znanosti i umjetnosti, sa svih polja hrvatskog javnog života, stvoriti nacionalni program, smjernice za dugoročni razvoj i napredak hrvatskog naroda u vlastitoj državi, na tom dokumentu sagraditi stranački program i narodnom podrškom, Božjom pomoći i junačkom srećom se vinuti u sfere u kojima se kuje hrvatska sudbina.

Foto: Igor Šeler, ULUPUH