Čuo sam par prigovora na Programska načela Projekta Velebit u smislu da se ističe samo ono što je negativno u Hrvatskoj, da nedostaje gospodarski program i tome slično.

Projekt Velebit nije stranka (za sada), nego teži prerasti u pokret koji će staviti prioritet na one elemente hrvatske stvarnosti koje treba iz temelja mijenjati. Kratkim riječima, cilj mu je mijenjati ono što ne valja, tako da bi se moglo popravljati ono što valja.

Unatoč zamisli o njegovoj potrebi, staroj koliko i kronični problemi koji su zahvatili Hrvatsku, on se u djelatnom smislu u Hrvatskoj tek nedavno pojavio kao nacionalni projekt i ne slučajno u isto vrijeme kada u Hrvatskoj kao gljive niču antinacionalne struture poput Nove ljevice i Radničkog pokreta i brojnih udruga.

U Hrvatskoj je registrirano preko 200 stranaka. Svaki čas, negdje se u kafiću sastane pet ili šest entuzijasta i osnuju stranku. Ima u tome neke logike po onom starom demokratskom savjetu: “Glasuj za stranku koja ti se naviše sviđa, a ako ti niti jedna nije draga, osnuj svoju.” Samo po toj logici, u Hrvatskoj danas životari preko stotinu stanaka, sjedeći ispod stola i čekajući da im jedna od moćnih baci koju mrvicu, jer savjet nije bio – osnuj stranku pa čekaj predizbornu kampanju, ne bi li se dočepao jedne ili par stolica u posljednjem redu u Saboru.

Na vlasti se donose odluke a u Saboru se ratificiraju – to je istina, ali Projekt Velebit, zamišljen prerasti u aktivistički pokret, najprije želi zaslužiti pravo da postane stranka i radom steče podršku hrvatskog naroda.

Velebit nije platforma za recirkulaciju političara koji traže otvor za unaprijeđenje svoje karijere, nego mu je cilj postati sredstvo u rukama hrvatskog naroda za provod njegove volje.

U tom smislu, Projekt Velebit će se zauzeti, uz pomoć ne samo političkih kapaciteta u Hrvatskoj, nego u suradnji s organizacijama i pojedincima iz kulture, znanosti i umjetnosti, sa svih polja hrvatskog javnog života, stvoriti nacionalni program, smjernice za dugoročni razvoj i napredak hrvatskog naroda u vlastitoj državi, na tom dokumentu sagraditi stranački program i narodnom podrškom, Božjom pomoći i junačkom srećom se vinuti u sfere u kojima se kuje hrvatska sudbina.

Foto: Igor Šeler, ULUPUH

Prethodni članakPolitički blefovi Milorada Pupovca
Sljedeći članakKako vrijeme odmiče lakše mi je shvatiti
zašto se ubio Zvonko Bušić
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.