Razni Bokani i Višnjići su za nas genijalci. Oni nam “prodaju” nepismenog kneza i slijepog istoričara koji su nam navodno dali državu. To su vječiti “mirotvorci” koji su izazvali Prvi svjetski rat, vodili Balkanske ratove, izazvali Domovinski rat, a danas objavljuju slike Pavelića i Hitlera kako bi stalno hranili povijesnu epizodu da je NDH bila nacistička država. Međutim, nikada ne objavljuju niti se pozivaju na slike kneza Pavla i Hitlera u vožnji Berlinom.

Autor: Zvonimir Hodak

Prošla je “nezaboravna” 2021. godina. Da i hoćemo ne možemo je zaboraviti. Barem ne odmah. Svijet se mijenja pa i mi sa svijetom. To nam, s obzirom na naše legendarno poltronstvo, i nije neki poseban problem. Mi Hrvateki se volimo ponašati prema onoj staroj: “Kud’ svi Turci tud’ i ćelavi Mujo!” Stoga, nek’ vam je svima sretna nova, 2022. godina!!!

Na površinu je isplivala informacija da je četiri-pet EU članica na čelo stožera u borbi protiv korona virusa imenovalo kompetentne ljude – generale. Pitanje je mijenja li se svijet odnosno “ceo svet” na bolje ili na gore? Nekako sam skeptičan… Čitam biografiju Winstona Churchilla koju je napisao današnji premijer Boris Johnson. Winston je 1917. godine podupro zahtjev da žene starije od 30 godina dobiju pravo glasa. Za ono vrijeme čak donekle i hrabro. Koliko znam, u našem Saboru nema saborske zastupnice mlađe od trideset godina. Zamislite sad da netko nadobudan ili ludo hrabar, po uzoru na Winstona, predloži nešto slično kod nas…?! No, dobro, ono su bila neka davno preživjela vremena kad su se žene tek borile za svoja prava. Danas, mi imamo posebne udruge kao naše Ba.Be. koje brinu da žene budu sretne i zadovoljne.

Ukratko, vremena se mijenjaju, ali i ljudi. Ali – ne svi. Da su 1917. godine postojale današnje “udruge za ljudska prava”, kao npr.: opet naše B.a. B.e, od starog Winstona ostala bi samo cigara, a možda ni to. Ne mijenja se, recimo, ni Dragoslav Bokan. To je naš komšija, “intelektualni” vožd “Belih orlova”, heroj za naše orjunaše, režiser, književnik, kolumnist, komunist, publicist. Gledam ponedjeljkom srpsku TV-Happy. Gost je bio baš drug Bokan. Tema veliki srpski knez Miloš Obrenović. Bokan tvrdi kako bez genijalnog Miloša nikada ne bi bilo ni Hrvatske ni Slovenije. Voditelj Milomir Marić upozorava Bokana da je sve to “lepo”, ali da je veliki, genijalni reformator bio nepismen.

Bokan, pomalo uvrijeđen, odmah pronalazi spreman odgovor: “To je tačno, ali on je zato redovno postio”. I emisija ide dalje, a Bokan nastavlja sipati gluposti, i to nezaustavljivo. Bokan se poziva na nekog Višnjića koji je navodno opisao što je sve knez Miloš uradio za Hrvatsku i Sloveniju. Obračunao se sa spahijama, dahijama, siledžijama… Opisuje kakve je sve fantastične građevine digao u Beogradu, da bi na kraju priznao kako je nesretni Višnjić bio slijep od rođenja. I sad se neki pitaju kakve blage veze ima Bokan, Višnjić, TV. Happy s mojom kolumnom? Možda griješim, ali ima. Kako je moguće da su pred nekih sto godina Hrvateki k’o guske odgegali u takvu maglu uz jasno Radićevo upozorenje? Razni Bokani i Višnjići su za nas genijalci. Oni nam “prodaju” nepismenog kneza i slijepog istoričara koji su nam navodno dali državu. To su vječiti “mirotvorci” koji su izazvali Prvi svjetski rat, vodili Balkanske ratove, izazvali Domovinski rat, a danas objavljuju slike Pavelića i Hitlera kako bi stalno hranili povijesnu epizodu da je NDH bila nacistička država. Međutim, nikada ne objavljuju niti se pozivaju na slike kneza Pavla i Hitlera u vožnji Berlinom.

Neka mi netko objasni našu orjunu, Antu Tomića, Vedranu Rudan, Miljenka Jergovića, Igora Mandića, Branimira Pofuka i gomile predratnih i današnjih jugo-nostalgičara koji dahću, k’o da su na respiratoru kad se spomene Juga, Titov trg u Zagrebu, bratstvo i jedinstvo, Kumrovec. Ne može se isključiti ni cijeli jedan ešalon lovaca u našim medijskim kućama kojima je prioritetan zadatak lov na preživjele ustaše i nove generacije ustaša. Podržavaju koliko god mogu davno preživjeli mit od skoro milijun žrtava u Jasenovcu samo kako bi održavali živim za nove generacije i pred svijetom mit o kolektivnoj krivnji hrvatskog naroda za genocid Srba, Židova i Roma u Drugom svjetskom ratu.

Netko bi rekao kako oni samo bolje od nas znaju politički blefirati i propagirati svoje ciljeve. Tko je nama kriv što to radimo slabo ili nikako. Slažem se. Međutim, neka mi netko objasni našu orjunu, Antu Tomića, Vedranu Rudan, Miljenka Jergovića, Igora Mandića, Branimira Pofuka i gomile predratnih i današnjih jugo-nostalgičara koji dahću, k’o da su na respiratoru kad se spomene Juga, Titov trg u Zagrebu, bratstvo i jedinstvo, Kumrovec. Dobro ih razumiju tek oni naši povjesničari koji su odlazili doktorirati noviju hrvatsku povijest u Beograd! Suosjećaju s njima i “medijski jugovići” u Jutarnjem, Večernjem, Slobodanki, na N1, RTL-u, TV Novoj, HRT-u… Sjetite se samo Stankovića i njegovih četrnaest godina vođenja emisije “Nedjeljom u 2”.

Ne može se isključiti ni cijeli jedan ešalon lovaca u našim medijskim kućama kojima je prioritetan zadatak lov na preživjele ustaše i nove generacije ustaša. Podržavaju koliko god mogu davno preživjeli mit od skoro milijun žrtava u Jasenovcu samo kako bi održavali živim za nove generacije i pred svijetom mit o kolektivnoj krivnji hrvatskog naroda za genocid Srba, Židova i Roma u Drugom svjetskom ratu. Tako ne treba čuditi kad se kod nas i dan danas, više od sedamdeset godina nakon II. svjetskog rata, komemoriraju mjesta “likvidiranih”, a da na takvim mjestima nikada nisu bila provedena bilo kakva forenzična istraživanja, niti su nađeni kosturi, ostaci leševa ili drugi materijalni dokazi. Hrvateki puše takve fore. Tako se samo Hrvatekima može sedam desetljeća lagati i manipulirati ih. Sve to je počelo još u bivšoj Jugi, ali se nastavlja i danas. Na primjer, ja sam u pučkoj školi učio o sedam stotina tisuća pobijenih u Jasenovcu, ali ni slovca o pet stotina tisuća pobijenih na Križnom putu i o Hudoj jami te ostalim jametinama.

(Anti)fašisti su opet digli glave. Slušam na radiju kako je Viktor Gotovac siguran da se u Zagrebu vraća trg ratnog zločinca. Ne bih se začudio da čujem kako je Turistička zajednica Zagreba već krenula s osmišljavanjem nove rute “Walk with Tito”. Možda bi ruta mogla početi obilaskom Golog otoka, proći zatvorima u kojima su tavorili proljećari i drugi hrvatski nacionalisti, a završiti obilaskom svih mjesta u kojima je Udba ubijala hrvatske emigrante. Sad bi se negdje Bokan “smejao” i mislio si: oni će da rehabilituju Maršala k’o mi Dražu.

Dok se Turistička zajednica tek domišljala kako uvesti novu gradsku turističku rutu “Walk With Tito”, stigla je presuda ESLJP da se EU države moraju distancirati od bivših komunista. Bokan i društvo grohotom se “smeju” toj “čudnoj” presudi, a na fejsu se pojavila slika Voleka i Boleka tj. Klasića i Goldsteina koji onako od srca iskazuju svoje hrvatsko domoljublje.

Goldi je bio iskren: “Kosor i Sanader su bili na izrazito antifašističkim pozicijama…” Nisam do kraja shvatio. Znači li to da su antifašisti bili sposobni k’o Jaca i pošteni k’o Sanader? Ili su Jaca i Sanader antifašisti jer su bili nesposobni ili skloni mlažnjavanju love? Goldija inače strašno muči dilema tko je bio na pravoj, a tko na krivoj strani. Nakon svojih cjeloživotnih istoričarskih istraživanja, napokon je ipak dokučio kako “Hrvati nisu bili ustaše”.

Bokan i ekipa iz Happya i su sretni. Bivša novinarka HRT-a Mašenka Vukadinović okupila je birano društvo na hrvatskoj N1 televiziji. Naivniji su pomislili, s obzirom na progresivnost i fanatičnu sklonost istini N1 televizije, da će naša Mašenka propitati naša dva “istoričara” što misle o aferi seksualnog uznemiravanja na Odsjeku za povijest Filozofskog fakasa. No, Mašenka je imala pametnijeg posla. Nju zanima Jasenovac. Hrvoje Klasić zna za 80.000 tisuća ubijenih, ali je siguran kako je bilo i više. Za manje ne zna. Zna toliko da se može prijaviti za kviz “Tko želi biti milijunaš…” i odnijeti gaće na štapu. Ali zato zna dignuti od HRT-a lovu i snimiti 12 epizoda o NDH. Mašenkini su gosti ispalili potpuno novi arsenal svojih umotvorina prema ovoj našoj kakvoj-takvoj državi. Zgražavali su se nad komemoracijom u Bleiburgu, a Crkvu optužili da brani bl. Alojzija Stepinca koji je zapravo bio zločinac. Oni prosto “ne mogu da veruju” kako je Crkva slijepa. Potom su se oborili na famozni pozdrav ZDS, a ljuti su bili i na hrvatsku kinematografiju zbog filma “Gospa u Međugorju”.

Nije im jasno “tko to tamo peva”, možda je to Thompson… Uglavnom, sve što su pričali Mašenki nije ništa drugo doli stara ofucana kriptokomunistička priča. Revizionizam, hrvatsko neoustaško društvo i Hrvatska kao ustašofilija. Sve strahote Drugog svjetskog rata naš Hrvojica Klasić metaforički je stisnuo u Ahmiće. Goldi je bio iskren: “Kosor i Sanader su bili na izrazito antifašističkim pozicijama…” Nisam do kraja shvatio. Znači li to da su antifašisti bili sposobni k’o Jaca i pošteni k’o Sanader? Ili su Jaca i Sanader antifašisti jer su bili nesposobni ili skloni mlažnjavanju love? Goldija inače strašno muči dilema tko je bio na pravoj, a tko na krivoj strani. Nakon svojih cjeloživotnih istoričarskih istraživanja, napokon je ipak dokučio kako “Hrvati nisu bili ustaše”. Za Trešnjevčane (one koji žive na Trešnjevci, kvartu u Zagrebu), odakle je valjda i on potekao, tvrdi da su bili anti-ustaški kvart. Mene, koji sam također odrastao na Trešnjevci, to je osobito razveselilo.

Crvena Trešnjevka ili crvena trešnja. Vražji su ti naši povjesničari! Dobro je vrhunski cinik Oscar Wilde napisao: “Povjesničar je osoba koja će do najsitnijih detalja opisati događaj koji se nikada nije dogodio”. Na kraju ove priče pitanje Goldiju: koga su to onda pobili partizani 1945-50. godine i tko su onda bili Hrvati? Možda su ustaše bili samo Hercegovci, Ličani, Imoćani iz Širokog Brijega, Slavonci…? Dobro, nije Goldi demograf da sve zna. Uostalom, uskoro će se udobno smjestiti u neko veleposlanstvo u svijetu pa će imati vremena razmišljati o kvaki 22: tko su bili onih oko 500 tisuća pobijenih od 1945. godine pa do 1950. godine bez suda i optužnica. Možda su ipak i oni bili Hrvati. Poslije tog razdoblja u Jugi je zavladala čista idila. Naime, te 1950. godine bio je osnovan Goli otok. Važno je zapamtiti iz mudrog zborenja našeg Goldija kod Mašenke kako su za njega samo partizani bili na pravoj strani. Čak i na Golom otoku.

Po nekim informacijama u Kumrovcu se otvara restoran “Tito”. Red za rezervaciju čekat će se u “četveroredu”. Jelovnik osmislio glavni kuhar Viktor Gotovac.

Sviđa mi se novogodišnja čestitka Hrvatskog tjednika iz Zadra: “Ludilo se nastavlja”. Nastavlja se teror s beskonačnim dozama cjepiva i covid propusnicama, teror Pupovca, LGBT skupina, parazitskih nevladinih udruga, tzv. antifašista, hrvatskih Jugoslovena, petokolonaša, HAVC-a medija… Ali pobijediti će na kraju Bog i Hrvati. Barem se nadam…

Poremećaji zdrave logike se nižu gdje se god okreneš. Predsjednik države je izjavio da je Marko Francišković idiot. Čim je to čuo, Plenki ga je odmah zatvorio. U stara dobra vremena ni Osmanlije nisu zatvarale idiote. Mogli su govoriti što su htjeli ….

Udarna igla Jutarnjeg je bez sumnje Robert Bajruši. Taj ruši sve pred sobom. U svom sirovom “Akcentu”, onako u stilu pok. Ive Pukanića, “kidiše” na Zokia Milanovića. “Kako je spriječen sukob ‘janjičara’ i Počasne bojne”. Lijepo je i za pohvaliti kad objektivni novinar, gonjen svojim rijetko bogatim i raskošnim antitalentom, uzme pendrek u ruke i udara sve oko sebe. Ako je u blizini predsjednik Republike Hrvatske, tim bolje. Za njega ne vrijede metafore. On je, k’o Puki nekada, čekao u zasjedi da doživi kako “janjičari” opsjedaju i stišću Počasnu bojnu. Na čelu “Počasne” je Milanović koji “u verbalnim istupima lupa k’o maksim po diviziji. Taj verbalni diskurs se sviđa jednom dijelu lijevih i desnih birača (?!). Ali i njima će, nakon nekog vremena, postati jasno da je Milanovićeva glasnost, kad se ogoli, mlaćenje prazne slame” mudruje Bajruši. Treba dobro razumjeti stil, sintaksu i “rafiniranost” ovog teksta da bi se shvatila navijačka rafiniranost onoga što naš Roby poručuje Zoranu Milanoviću. On je prava slika i prilika naše lijeve novinarske falange. Kako bi rekao Trocky -“intelektualni proleteri”.

Dana 25. svibnja 2032. godine na proslavi Dana mladosti u Splitu gradonačelnik Boris Dežulović najavit će skoro preimenovanje Rive u Šetalište J. B. Tita. Delegaciju još živih splitskih antifašista na čelu sa Željkom Kerumom primit će predsjednica Maja Šuput. S njom će biti njen treći suprug Joža Manolić s djecom Bloom, Doom i Gloom.

Nedavno se navodno postavilo pitanje na jednom simpoziju treba li državni službenik plaćati sindikalnu članarinu i od onog dijela prihoda koji je stekao tako što je primio mito? “Treba, ako je pošten” glasio je odgovor!

Oni koji pišu na fejsu čvrsto su na zemlji. “Don’t look up!” Fejsovci ironično komentiraju komet od 10 kilometara koji je projurio pokraj zemlje. “Neka samo tresne u zemlju. Ona je ionako samo ravna ploča”. Realisti na fejsu tvrde da su prošle godine ostvarili sve što su sebi zacrtali, a to je ništa. Kad si postaviš realne ciljeve, uspjeh je zagarantiran!

Zato oni s maštom i imaginacijom već vide što nas čeka 1. siječnja 2032. godine. Npr.: Aleksandar Vučić će dobiti Nobelovu nagradu za mir. Hrvateki će i dalje masovno protestirati, osobito zbog inflacije i porasta svih cijena. Na Trgu maršala Tita i ispod kipa Bana Jelačića uredovat će ‘narodna milicija’. Predsjednica RH bit će Maja Šuput koja će poslati predsjedniku Švedske Zlatanu Ibrahimoviću prosvjednu notu u D-molu. Dana 25. svibnja 2032. godine na proslavi Dana mladosti u Splitu gradonačelnik Boris Dežulović najavit će skoro preimenovanje Rive u Šetalište J. B. Tita. Delegaciju još živih splitskih antifašista na čelu sa Željkom Kerumom primit će predsjednica Maja Šuput. S njom će biti njen treći suprug Joža Manolić s djecom Bloom, Doom i Gloom. Predsjednik Stožera civilne zaštite Mladen Grdović preporučit će suzdržanu proslavu Hajdukove desete titule prvaka Hrvatske za redom i pritom će pozvati sve da se cijepe dvadesetom dozom boostera jer je još uvijek aktivni znanstvenik Ivan Đikić otkrio da ta doza smanjuje opasnost od zaraze trideset i petog soja kovida za 0, 001 posto. Na svečanoj proslavi u Banskim dvorima bit će proglašen milijunti branitelj A. Žižek, rođen 1999. godine u Rogaškoj Slatini. Gradonačelnik Tomašević svečano će najaviti ponovno aktiviranje akcije ‘Roditelj-odgajatelj’, ali tako što će svaka obitelj biti nagrađena posebnim bonusom od 250 kuna za svako dvanaesto, muško dijete. Odlično! Samo tko će to doživjeti?

Winston Churchill je jednom objasnio: “Osobno sam uvijek bio spreman učiti, premda nikada nisam volio da me podučavaju”.

Prethodni članakNovogodišnja razmišljanja o Hrvatskoj 
Sljedeći članakJoš Hrvatska nij propala, idemo dalje