Autor: Bože Vukušić

Na tajno snimljenom sastanku Zorana Milanovića s nekolicinom hrvatskih branitelja, upriličenim krajem kolovoza 2016. u povodu predstojećih parlamentarnih izbora, branitelje je zanimao Milanovićev stav o pozdravu “Za dom spremni”. Tadašnji šef SDP-a koji je “djelovao poprilično nezainteresiran za tu temu, rekao je da mu se fućka za to”. Štoviše, dodao je: “Ja sam morao neki dan na televiziji reći da je čovjek koji je odgojio moju mater bio ustaša i da je bio moj deda”. – hr.n1info.com/…/…/Milanovicu-se-fucka-za-Za-dom-spremni.html).

Na kraju razgovora Milanović je branitelje upitao “što misle o sadašnjem ministru branitelja Tomi Medvedu” te im je ponudio, ako ga podrže na izborima, “da će ga ostaviti na dužnosti u slučaju da ponovno dođe na vlast” (Milanović ponudio braniteljima: “‘Želite li da vam ostavim Tomu Medveda?'” – https://www.jutarnji.hr/…/milanovic-ponudio-branit…/4640348/).

Pet godina kasnije, prilikom nedavne posjete Jasenovcu, na novinarsko pitanje o spomen-ploči poginulim HOS-ovcima s natpisom “Za dom spremni”, Milanović je odgovorio: “To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom” (“Milanović u Jasenovcu: Dobro je da smo svi ovdje. HOS-ova ploča? Treba ju baciti.” – https://slobodnadalmacija.hr/…/milanovic-u-jasenovcu-dobro-…).

Potom je Milanović protestno napustio proslavu 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Bljesak” u Okučanima zato što je nekolicina branitelja, očigledno iz inata, na proslavu došla u majicama s grbom HOS-a na kojima je stajao pozdrav “Za dom spremni” (“Incident na obljetnici Bljeska: Milanović iznenada napustio Okučane zbog natpisa ‘za dom spremni'” – https://www.vecernji.hr/…/danas-se-navrsava-25-godina-od-vo…).

Nadgrobna ploča na grobu Thomasa Crowleya na gradskom groblju “Lovrinac” u Splitu.

Ovu Milanovićevu bizarnu gestu napuštanja proslave obljetnice “Bljeska” usred intoniranja hrvatske himne “Lijepa naša” podržao je i bivši predsjednik države Ivo Josipović (“Josipović o incidentu u Okučanima: Milanović je dobro reagirao i podržavam ga u tome” – https://www.vecernji.hr/…/josipovic-o-incidentu-u-okucanima…).

Milanović je naknadno optužio upravo ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda da stoji iza tog “incidenta”, a šef njegova kabineta Orsat Miljenić novinarima je dojavio kako je “neposredno prije incidenta u Okučanima (…) doznao da desnica unutar HDZ-a planira kompromitirati Milanovića time što će u javnost pustiti priču da je Miljenićev biološki otac Miro Miljenić Barba bio tvrdo desno orijentirani HOS-ovac koji je blizak sa Spličaninom Markom Skejom, bivšim ratnim zapovjednikom IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban.” (“Medved pripustio provokatore u Okučane nakon što je Plenković pristao da ga Kraus i Milanović isključe iz komemoracije u Jasenovcu” – “Nacional” od 5. svibnja 2020.)

Miro Miljenić Barba zaista je bio uvjereni HOS-ovac i pripadnik IX. bojne Rafael Vitez Boban, ali prije nego što je Skejo postao njen zapovjednik. Naime, u međuvremenu se preselio u Zagreb i postao šef osiguranja predsjednika HSP-a Dobroslava Parage. Međutim, blisko je surađivao sa Skejom i tadašnjim načelnikom Ratnog stožera HOS-a Antom Đapićem (Privitak: fotografije Mira Miljenića u društvu Marka Skeje i Ante Đapića).

Miljenić je bio dobar i s ratnim herojem HOS-a i HV-a, Ircom Thomasom Crowleyem, koji je poginuo krajem srpnja 1995. u jednoj akciji u pripremi Vojno-redarstvene operacije “Oluja” te je pokopan na splitskom groblju “Lovrinac”. Na njegovoj nadgrobnoj ploči stoji natpis “Za dom spremni” (vidi privitak: fotografija groba Thomasa Crowleya). Interesantno je da to nije smetalo bivšeg predsjednika države Ivu Josipovića koji sada podržava Milanovića u hajci na pozdrav “Za dom spremni”, da 2012. godine Crowleya posmrtno odlikuje “Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom za izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske” (“Tko je ove godine zaslužio Josipovićeva odlikovanja?” – https://www.tportal.hr/…/tko-je-ove-godine-zasluzio-josipov…).

Izvor: Bože Vukušić Facebook

Foto: S lijevo na desno: glavni inspektor HOS-a Vlado Jukić, načelnik Ratnog stožera HOS-a Ante Đapić, Miro Miljenić Barba i v.d. zapovjednika IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban Jurica Jukić.


POZIV NA LITURGIJU POVODOM NEDJELJE O UZETOM

Hrvatska pravoslavna crkva nastavlja redovita bogoslužja.

Dana 9. svibnja 2020. (subota) s početkom u 17,00 sati, Hrvatski arhiepiskop Aleksandar održat će Veliku večernju, a u nedjelju 10. svibnja 2020. s početkom u 9,00 sati, održat će Božansku sv. liturgiju povodom NEDJELJE O UZETOM u našoj crkvi na lokaciji Domjanićeva br. 5 u Zagrebu.

Prethodni članakPodcast Velebit – Ante Nazor (Drugi dio): Politička toljaga revizionizma i klevete o povijesti hrvatskog naroda
Sljedeći članak‘Ljevičarska paradigma’ i Goldsteinov protuznanstveni rat protiv ‘revizionizma’