Prema izjavi Richarda Burtona, starac JBT je jako napastan, pred njim je hvatao za grudi njegovu suprugu Liz Taylor. Za Sophiju Loren starac tvrdi da mu je prirasla za srce. Prilikom svoje druge trudnoće Sophia Loren je tri kritična mjeseca boravila na Brijunima. Dva puta tjedno pregledavao ju je jedan poznati ciriški profesor. Caravella specijal letjela je iz Pule u Zürich po profesora. Za vrijeme rata spavao je sa ženom svoga kasnijeg biografa Vladimira Dedijera, dr. Olgom Dedijer, i to otvoreno pred pripadnicima stranih vojnih misija. Kad je dr. Olga Dedijer poginula, nije ni uzdahnuo, odmah je za ljubavnicu uzeo svoju najljepšu tajnicu.

Kako je povezano uz odluku o promjeni imena dosadašnjeg Trga maršala Tita, bivši jugoslavenski diktator i ljubimac očito mnogih Hrvata, jedna od glavnih tema na hrvatskoj političkoj sceni, internet je pun hvalospjeva njegovoj nesebičnoj brizi za radni narod. Spominje se kako za razliku od današnjih političara nije imao bankovne račune na stranim bankama i kako je živio isključivo za dobrobit svog naroda.
Godine 1976. Bruno Bušić je objavio jedan tekst posvećen napasnom i razvratnom diktatoru, koji je u posjedu, isključivo za svoju uporabu, između ostalog imao:

 • 21 vilu
 • Privatni zološki vrt
 • 3 blindirana Mercedesa 600 Pulman ($3 mil. po komadu)
 • 2 kompozicije plavog vlaka sa 3 Mercedes lokomotive
 • Zrakoplov Iljušin 18
 • Zrakoplov Caravella
 • Zrakoplov Boeing 727
 • Zrakoplov Jak-40
 • Helikopter Sikorski
 • Jahtu Podgorka
 • Brod Galeb


Dvorci i automobili

Titova osobna zračna flota je imala više sjedišta nego zračna kompanija Pan-Adria

Svatko strahuje od komisija za ispitivanje podrijetla imovine. Te komisije nemaju nekog načelnog stanovišta, a svi članovi vladajuće ekipe, i ne samo oni, u raznim su se prilikama okoristili nezakonito stečenim dobrima. Oni to ne poriču, ali svi dobro znaju da je Tito najveći rastrošnik i kriminalac među njima. Njemu stoji na raspolaganju 21 supervila, od kojih su najpoznatije Dedinje, Zagorje, Kumrovec, Samobor, Bugojno, Brdo kod Kranja i arhipelag Brijuni. U te vile zabranjen je pristup i sastančenje republičkim rukovodiocima bez njegove osobne nazočnosti. Patrolni čamci koji čuvaju Brijune troše dnevno tri milijuna starih dinara. Za putovanje po gradu Tito ima tri blindirana Mercedesa 600 Pulman. Međutim, on je toliko zabrinut za svoju osobnu sigurnost da se ne pouzdava ni u neprobojni oklop tih kola. Nakon zagrebačke „dobrodošlice“ jedan služitelj iz Titove pratnje navukao je na sebe maršalsku uniformu i provezao se s Jovankom po gradu. S vremena na vrijeme odgrtao je zastor na kolima i kožnatom rukavicom mahao Zagrepčanima koji su šutke stajali iza kordona milicije i vojske.

Za vožnju po gradu Tito je imao speciajalno za njega napravljena tri blindirana Mercedesa Pulman 600, koji su koštali po $3 milijuna svaki.

Tito ima dvije kompozicije Plavog vlaka s tri specijalne dizel-električne lokomotive Mercedes. One nose imena: Kozara, Zelengora i još nekog brda. Mercedes inače ne proizvodi lokomotive; uz basnoslovno visoku cijenu, koja se taji od svakoga, te su lokomotive izgrađene na specijalnu narudžbu za Tita. Njihov remont obavlja se u Zagrebu kod poduzeća „Janko Gredelj“. Inače samodopadni i nadasve sebični „vrhovni komandant“ ne dozvoljava da se itko osim njega služi Plavim vlakom. Godine 1973. Stane Dolanc nije mogao zatomiti svoju taštinu, pa je u Sofiju otputovao Plavim vlakom. Valjda je time htio pokazati kome će pripasti Plavi vlak kad se starac ukoči i ohladi pod svilenim plahtama. Nakon povratka iz Sofije ukočio se Stane Dolanc, starac je bjesnio zbog oskvrnuća njegova privatnog vlasništva.

Privatna zračna flota

Daleko je još skuplja Titova zračna flota. U svojoj privatnoj (ne vojnoj, ni saveznoj) floti on ima letjelice: Caravella, Iljušin 18 specijal, Boeing 727, Jak-40 i putnički helikopter Sikorski. Caravellom se služi za putovanja po Jugoslaviji, Iljušinom za putovanja po Istoku, Boeing 727 kupio je ovoga ljeta za putovanje u Helsinki, Jak-40 (tromotorni mali mlažnjak) služi samo za donošenje pošte svakog jutra kad se starac nalazi izvan Beograda. Helikopter Sikorski kupio je za luksuznu vožnju po terenu i za slučaj bolesti, koja se ne može liječiti u Mercedes-ambulanti. Sikorski je veliki dvorotorski mlazni helikopter i s njim se vozi samo Tito, generali se voze u sovjetskim helikopterima. Ta privatna zračna flota ima jednaki broj sjedišta kao cijelo hrvatsko zrakoplovno poduzeće Pan-Adria. Caravella ima 99 sjedišta, Iljušin 18 ima 100 sjedišta, Boeing 727 sto pedeset i pet, Jak-40 trideset i šest, Sikorski osamnaest sjedišta. Pan-Adria ima 6 Fokera po 48 sjedišta i četiri stara Convair Metropolitan 440 s po 44 sjedišta. DC9 s oznakom Pan-Adrije leti u sklopu Ineksa, jer Pan-Adria nije imala novaca da vraća kredit za taj zrakoplov srednje veličine sa 155 sjedišta. Nakon „oslobođenja“ u Jugoslaviji je jedino Pan-Adria raspolagala zračnom flotom. Sad je Pan-Adria primorana da se „integrira“ s JAT-om, Inexomi
Genexom. Tako je Hrvatska potpuno izgubila svoja krila.

Gina, Sophia i ostali jet-set

Unutrašnjost plavog vlaka. S dvije kommpozicije, Tito je od Mercedesa koji ne proizvodi lokmotive, po basnoslovnoj cijeni naručio 3 diesel-električne lokomotive.

Broz, kao i svaki diktator, voli oko sebe skupljati kojekakve ljepotice sumnjivog morala i degradirano, isprazno društvo iz svjetskog Jet Seta. Njegovi su rado viđeni gosti: Gina Lolobrigida, Liz Taylor, Sophia Loren, Carlo Ponti, industrijalci braća Agnelli i drugi. Prilikom svoje druge trudnoće Sophia Loren je tri kritična mjeseca boravila na Brijunima. Dva puta tjedno pregledavao ju je jedan poznati ciriški profesor. Caravella specijal letjela je iz Pule u Zürich po profesora. U Puli ga je čekala jahta Podgorka kojom se prebacivao do Vange. Istim putem i sredstvima čuveni se ginekolog vraćao u Zürich.

Prije godinu dana u riječkom je rodilištu izgorjelo 20-ero djece. Rodilište nije raspolagalo s aparatima za gašenje požara, a ni telefonom, tako da nisu mogli pozvati vatrogasce. Riječka pošta iskopčala je telefon, jer rodilište nije imalo novaca da plati telefonske troškove. U požaru je izgorjelo i dijete jednoga udbaša, Titova čuvara.

Prema izjavi Richarda Burtona, starac JBT je jako napastan, pred njim je hvatao za grudi njegovu suprugu Liz Taylor. Za Sophiju Loren starac tvrdi da mu je prirasla za srce. Inače, Broz je poznat kao stari razvratnik. Za vrijeme rata spavao je sa ženom svoga kasnijeg biografa Vladimira Dedijera, dr. Olgom Dedijer, i to otvoreno pred pripadnicima stranih vojnih misija. Kad je dr. Olga Dedijer poginula, nije ni uzdahnuo, odmah je za ljubavnicu uzeo svoju najljepšu tajnicu.

Lovišta i zvjerinjaci

Titovi su rado viđeni gosti bili: Gina Lolobrigida, Liz Taylor, Sophia Loren, Carlo Ponti, industrijalci braća Agnelli i drugi. Prilikom svoje druge trudnoće Sophia Loren je tri kritična mjeseca boravila na Brijunima.

Najbolja lovišta u Jugoslaviji rezervirana su isključivo za njega. Uvijek mu stoje u pripravi za odstrel najbolji jeleni kapitalci i medvjedi kapitalci. Na Brijunima ima privatni zoološki vrt, koji ne zaostaje za zagrebačkim. Najbolja krava mljekarica iz zagrebačkog Mljekarskog instituta odvedena je na Brijune da bi starac za vrijeme svoga boravka na Vangi mogao piti svaki dan 2 decilitra prvoklasnog mlijeka. Osoblje instituta je negodovalo, jer im je ta krava rekorderka bila potrebna za rasplod, nudili su drugu kravu, ali uzalud.

Titova taština nema mjere. Snimanje filma „Sutjeska“ odobrio je tek kad je po njegovu vlastitom izboru i nagovoru glavnu ulogu „vrhovnog komandanta“ prihvatio da igra Richard Burton. Vojni helikopter je svakog dana dovozio na snimanje mrtvo pijana glavnog i skupo plaćenog glumca i čitave sanduke dodatnog alkohola. „Sutjeska“ je stajala 12 milijuna dolara, bez troškova za vojsku koja je statirala s brojnim ljudstvom i tehnikom, i bez troškova za svjetsku reklamu. Skupi glumci i ništa skuplja reklama nisu ni malo pomogli da se afirmira taj umjetnički potpuno promašeni film. Režiser filma, Stipe Delić, za vrijeme rata bio je pripadnik četničkog odreda splitskih orjunaša, pa je i sam sudjelovao u pokolju hrvatskog pučanstva u okolici Skradina.

“Mein Kampf” i “Tag der Jungen”

Tito se pritajeno divi Hitleru, uvijek ponovno čita njegov Mein Kampf. Po uzoru na Hitlera, koji je svoj rođendan 20. travnja proglasio za njemački „Tag der Jungen“ (Dan mladih), Tito je svoj rođendan 25. svibnja proglasio jugoslavenskim „Danom mladosti“. Proslava Dana mladosti u Beogradu godine 1974. stajala je 30 milijardi starih dinara.

„Vrhovni komandant“ intimno pati od traume što nije šef neke svjetske velesile, pa da se može istresati nad čitavim svijetom. Podugo je igrao ulogu pokrovitelja i predvodnika „nesvrstanih“, ali su ga i oni pročitali, i njima je dojadila njegova mitomanija i sebičnost. Na posljednje zasjedanje nesvrstanih u Alžiru spremao se Broz da doputuje „Galebom“, da bi kao u stara vremena ušao pompozno u bijelom kolonijalnom odijelu među crne afričke i azijske predsjednike. Međutim, Bumedijen je kao domaćin i organizator zasjedanja zabranio bilo kakvo izdvajanje bilo kojeg predsjednika u prijevozu i dočeku.

Za vrijeme svojih odmora i rehabilitacija, koje postaju sve duže i beskorisnije, veliki „ljubitelj umjetnosti“ gleda talijanske westerne ili promatra poznate svjetske umjetnike za koje Zagreb nema dovoljno novaca da im plati nastup, a on ih može sebi priuštiti da za njega osobno predstavljaju.

Prethodni članakMate Kapović – Jadan ješć narjod
koji imja takvo omljadino
Sljedeći članakEto kakva su vremena došla:
Nitko više ne mari ni za Novu ljevicu ni za druga Tita
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.