Dinko Dedić – Život u emigraciji, život izvan sebe

1
2850

U siječnju 1972. Dinko Dedić napušta Jugoslaviju. Ove godine obilježava 50. obljetnicu odlaska. Politički emigrant, novinar i aktivist prisjeća se svoga dramatičnog života u emigraciji, za koji kaže da je – Život izvan sebe.
(HRT, Hrvatski radio, Treći program, Istina na vjetrometini povijesti)


Autor: Dinko Dedić

U srijedu 29. lipnja 2022., od 15:00 do 16:00 sati HR3 je u sastavu serije “Istina na vjetrometini povijesti”, emitirao emisiju posvećenu pedestoj obljetnici mog emigrantskog života.

Bile su to duge, dinamične i niti malo dosadne godine jednog pojedinca suprotstavljenog jednoj državi s velikim represivnim apratom koji nije birao sredstva u obračunu sa svojim protivnicima, i k tome sa svim državama zapada snažno zauzetima na njenu očuvanju.

Najveća zadovoljština cijelog tog dugog i neprestanog napora bila je ostvarenje hrvatske samostalnosti, ali i sam podatak da sam preživio, što je u više navrata bilo opasno dovedeno u pitanje. Od siječnja ’72. kad sam im za samo pola sata izmakao pandžama, pa do Zagreba 90-91. kad su me tamo dočekali isti ti, sada u janjećoj koži kao predstavnici nove, hrvatske vlasti, previše se toga dogodilo da bi to jedna emisija mogla zorno predstaviti, ali pretpostavljam da će neki fragmenti koje su urednici emisije izdvojili iz mog poduljeg razgovora ipak biti dovoljni da se makar nasluti kakav je mogao biti život nekoga tko se nikad nije pomirio sa sudbinom.

Moram priznati da sam se malo pribojavao konačnog izgleda emisije, jer se moj i HRT-ov program često nađu u debelom raskoraku, pa je na kraju moglo ispasti da je netko zastranio, ili ja ili HRT. Kad je emisija konačno emitirana, moram reći da me je iznenadila kvalitetom a naročito tonski majstor Tomislav Šamec kojemu se zahvaljujem kao i autorima Ljiljani Perkovac i Damiru Ljubičiću koji je u objavu ove emisije najviše uložio i uredniku emisije Krešimiru Čokoliću.

Veći broj prijatelja me nazvao žaleći što nisu emisiju mogli poslušati uživo a neki stariji teže se snalaze na internetu pa radi njih objavljujem sadržaj ove emisije.

Foto: Dinko Dedić govori u Sydneyu na Javnoj tribini hrvatskih političkih organizacija.

Prethodni članakČlanom 325. KZ za poticaj na mržnju prema narodu koji nas voli
Sljedeći članakPodcast Velebit – Željko Cvrtila:
Putin mora pobijediti jer ne smije izgubiti
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.

1 KOMENTAR

  1. Da bismo opstali udružimo sve snage i najbolje delegirajmo u politiku da Lijepu našu vratimo Hrvatima i u njoj i o njoj sami donosimo najbolje odluke. Zapad propada i mnogi će se vratiti . To je potencijal nove bolje Hrvatske

Comments are closed.