Dokumentarni film Nenada Piskača
“Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom”

0
6532

Uoči blagdana Stepinčeva, dovršen je dokumentarni film film ‘Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom’. Film je snimljen po scenariju i u režiji Nenada Piskača, a pored zanimljivih dokumentarnih scena, o blaženom hrvatskom kardinalu i pokušajima sprječavanje njegovog proglašenja svetim, govore članovi katoličke strane Mješovite komisije – biskup u miru Ratko Perić i povjesničari dr. Mario Jareb i dr. Jure Krišto. O tome, što bi predstavljala Stepinčeva kanonizacija, svoje su mišljenje iznijeli biskup Sisačke biskupije, mons. dr. Vlado Košić i ahiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Ivanov.

Autor: Zdravko Gavran

Kontinuiran rat protiv nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Katoličke crkve i njezina blaženoga mučenika Alojzija Stepinca, tema je novoga dokumentarnog filma „Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom“ scenarista i redatelja Nenada Piskača. Gledatelje kroz film vode naratori, klasici hrvatskoga glumišta, Anja Šovagović-Despot i Dragan Despot.

Film je ostvaren u neovisnoj produkciji, a prošli je tjedan dovršen u razrušenoj Glini, preciznije u kontejneru u kojemu djeluje studio, nakon što je potres krajem prosinca uništio kuću u kojoj se filmski studio nalazio. Oprema s filmom doslovno je izvučena ispod ruševine. Premijerno prikazivanje filma očekuje se na Stepinčevo, 10. veljače, na ponekoj lokalnoj televiziji. Svim lokalnim i još nekim televizijama ponuđeno je naime da mogu dobiti digitalni zapisa filma i prikazati ga bez ikakve financijske kompenzacije, dakle dobiti ga za prikazivanje badava.

Uz već poznate činjenice o Stepincu u filmu je posebice obrađena najnovija faza hibridnoga rata protiv Stepinca odnosno protiv njegove kanonizacije. Taj “rat” započeo je godine 2014. i traje do danas, a vođen je i prethodno, još od montiranog sudskog procesa 1926. Kada govorimo o protivljenju njegova proglašenja svetim, smatram da je “riječ o zločinu nad istinom” – izjavio je za portal Hrvatsko nebo g. Piskač – “pokrenutom od Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije. Taj je zločin građen iz velikosrpskih i jugokomunističkih pozicija, na okorjeloj mržnji protiv Stepinca, na konstrukcijama povijesnih krivotvorina i mitova neutemeljenih na činjenicama, dokumentima i istini. A sve to kako bi se prekrila odurna istina o izvršenom holokaustu u Srbiji, protiv kojega nije ustao nijedan visoki klerik Srpske pravoslavne crkve, što sam uvidio tijekom prikupljanja građe za scenarij.”

“Posebna pozornost dana je u filmu radu Mješovite komisije pape Franje, sastavljene od katoličko hrvatskih i pravoslavno srpskih stručnjaka, te posljedicama koje je izazvao njezin rad kod osporavatelja Stepinčeve svetosti. Na njih je službeno reagirala Hrvatska biskupska konferencija, dok se hrvatski političari ponašaju kao da rat protiv Stepinca uopće ne postoji”, istaknuo je u izjavi za Hrvatsko nebo redatelj i scenarist Piskač.

Nenad Piskač scenarist i režiser filma ‘Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom’

U filmu govore članovi katoličko-hrvatske strane Mješovite komisije: biskup u miru dr. Ratko Perić te povjesničari dr. Mario Jareb i dr. Jure Krišto. O Stepincu i o onomu što bi značila njegova kanonizacija govori sisački biskup dr. Vlado Košić. Arhiepiskop (nepriznate) Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Ivanov povukao je usporednicu s proglašenjem svetima patrijarha Hrvatske pravoslavne crkve Germogena i s njim pobijenoga pravoslavnog svećenstva neposredno nakon Drugoga svjetskoga rata. Iznesena su stajališta i argumenti članova Mješovite komisije s pravoslavno-srbijanske strane i njihovih lobista u svijetu i u Hrvatskoj, prije i poslije rada Mješovite komisije. Pregledno su prikazana stajališta i argumenti o Stepincu i nekih drugih inozemnih i neovisnih stručnjaka. Navedene su i pojedine akcije i diverzije “agresora u rata protiv Stepinca” izvedene po svijetu, a nepoznate široj hrvatskoj javnosti. Po završetku rada na filmu Nenad Piskač je izjavio:

“Radili smo jednu godinu u novonenormalnim okolnostima ‘korona krize’ i potresa u Zagrebu i na Banovini. Nitko iz ekipe nije se zarazio, a kako i bi kad smo mjesecima radili ‘on line’. Prvih nekoliko mjeseci bez kune u džepu. Film je, po mom mišljenju, jer nisam htio čekati tzv. ‘odmak vremena’, neobično aktualan. Toliko da se neki pozvani nisu usudili pojaviti u njemu. Nadam se da će ovaj moj treći film prodrijeti do publike, naime, kaj, prva su dva dosad uspješno blokirana.”

Što dalje? “Prvo, Stepinčevo proglašenje svetim – nema ni pravnu, ni kanonsku, ni zdravorazumsku alternativu! Drugo, što se sudbine filma tiče, od medija me za sada prate portali croatia-film.com i Hrvatsko nebo. Baš kao i glede sudbine kanonizacije, tako i u pogledu sudbine filma mogu se samo nadati i ponizno moliti Boga da će neka dalekovidnica prikazati film, posebice zato što je tema snažna i aktualna, kontroverzna i intrigantna, dosad neviđena u povijesti svetaca Katoličke crkve i hrvatske nacionalne povijesti“.

Bude li to tehnički moguće, doznaje se kod producenta, film će do kraja današnjeg utorka, 9. veljače (po GMT) biti postavljen na spomenutu platformu croatia-film.com, kako bi ga tijekom sutrašnjeg dana mogli i privatno pogledati svi koji se na tu platformu logiraju. Poslije će, za sada se još ne može točno reći kada, biti na prikladne načine učinjen dostupnim za one koji ga budu željeli pogledati ili ga imati u svojoj kućnoj kolekciji filmova.

Piskač uz ostalo dodaje da bi, s kulturalno-budućnosnoga stajališta, za kulturu istine bilo jako važno napraviti dobar igrani film o Stepincu te i na taj način parirati hibridnom ratu protiv Stepinca, koji je zapravo rat protiv Hrvata i Hrvatske, a vodi se, među ostalim, i na filmskom bojnom polju. “Budu li se novi naraštaji odgajali na krivotvorinama kao što je film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, ili na srbijanskoj državnoj propagandi kao što je ovih dana u svijetu prokazani film ‘Dara iz Jasenovca’ – jao nama u našoj nemoći”, zaključio je Piskač.

Prethodni članakPodcast Velebit – Nikola Banić i Neven Elezović:
Matematička provjera utvrđuje da je jasenovački popis lažan
Sljedeći članakAndrej Plenković i “duboka država” čuvaju poziciju Luke Burilovića u HGK