Gledao sam utakmicu između Njemačke i Švedske i reći ću vam što me najviše impresioniralo.

Neće biti ništa o kvaliteti igre, ni o požrtvovnosti, ni o brzini, ni o sposobnosti. Neće biti ni o golu koji je Kroos zabio u zadnjoj sekundi iz slobodnog udarca. Zapravo neće biti ništa o nogometu nego o nečemu radi čega mi nogomet polako postaje odvratan.

Postao sam bolestan gledajući ove Latine, europske i južnoameričke, i Mediterance s obje strane obale, kako se ruše, previjaju, plaču, mršte, psuju, dižu ruku, mole pomoć, zavijaju i urliču od bolova u sudarima koje onda gledam na usporenom snimku i vidim kako ih nitko nije ni dotakao, kako su vješto pali, vrtili se po zemlji vlastitom inercijom i nikako se nisu mogli povrijediti.

Zaustavi se igra, na zapomaganje se slete doktori, bolničari, maseri i fizioterapeuti s punim kantama sprejeva, zavoja i flastera, donesu nosila i nad “jadnicima” se nadviju zabrinuti skrbnici, treneri grizu nokte, suci gledaju na sat, drugi igrači love boce s vodom i hodaju u krug, razjarena publika trubi i traži crveni karton za “podmuklog agresora”, suigrači “nesretnika” se unose sucu u lice i traže rigoroznu kaznu……..

a onda odjednom cijela lakrdija stane, “ranjenik” ustaje i nastavi igrati kao da su njegovi bolničari imali nekakav magični futuristički sprej koji u instantu povrati polomljeno tijelo u prvobitno stanje, kao da povrjede nikad nije ni bilo.

Istovremeno njihovi komentatori ponosnoj naciji govore o lavovskoj borbi na sportskom polju, o spartanskim ratnicima, o gladijatorima na čiju požrtvovnost i hrabrost cijela nacija mora biti ponosna, dok isti ti “lavovi” sline prevrčući se po travi izmišljajući nove pokrete i grimase koje bi dostojno reprezentirale osjećaj neizmjernog bola.

Radi toga me impresionirala utakmica između Njemačke i Švedske, u kojoj je bilo i ozbiljnih sudara i krvavih noseva a da se nitko nije previjao i prenemagao.

Mogao bi biti jasniji i elaborirati o Sredozemnom i Sjevernom moru ali prestajem prije nego što neki novi patnik ne zaključi da sam mu nanio velike povrede s unutrašnje strane lubanje i ne optuži me za govor mržnje.

Fred se baca u kaznenom prostoru na utakmici Brazil-Hrvatska 2014.

Prethodni članakMarko Ljubić:
Kuščević opasno ugrožava čak i Marasa
Sljedeći članak“Ustaše, majku vam j…m, svaka vam čast!”
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.