Koliko je parlamentarnih zastupnika jednim udarcem, ili ministara u jednom mandatu uspjelo uloviti austrijsko ili njemačko državno odvjetništvo? Dajte mi jednu zapadnu državu čija demokracija funkcionira s ovolikim učinkom. I još niste zadovoljni.
Niste bili zadovoljni parlamentarnom monarhijom kralja Aleksandra, niste bili zadovoljni nacionalističkom diktaturom Ante Pavelića, mrzili ste diktaturu proletarijata Josipa Broza, i sada ne volite parlamentarnu demokraciju balkanskoga tipa Andreja Plenkovića. Tko će vama ugoditi?!

Autor: Dinko Dedić

Šef najdemokratskije države na svijetu je svima održao lekciju kako funkcionira demokracija. On se ne miješa u rad DORH-a i USKOK-a, on ni ne zna što oni rade i ne zanima ga.

On ljude postavlja na funkcije a oni ih špijuniraju, love i smjenjuju. Oni se ne petljaju u njegov posao, a on se ne petlja u njihov. To je prava demokracija – separacija moći.

Slavna parola komunizma u balkanskoj veriziji je bila “Smrt fašizmu – sloboda narodu” a slavna parola demokracije u balkanskoj verziji je “Institucije rade svoj posao” i nitko se nikome ne petlja u posao. Cijela struktura tako funkcionira do perfekcije. Policija radi svoj posao i ministar unutarnjih poslova se ne petlja u njihov posao, kao ni oni u njegov. Kako će onda on znati što se događa i kako će premijer znati ako njegov ministar ne zna? Što je najvažnije, kako će onaj tko ništa ne zna, snositi odgovornost? Stara poslovica kaže – što manje znaš to bolje za tebe.

S obzirom da je medija važan korektiv u funkcioniranju prave demokracije, pa tako i balkanske, postoje posebni ventili kroz koje se njima propuštaju informacije. Da se to dogodilo u kojoj drugoj izvanbalkanskoj demokraciji, novinari bi lomili noge, a ne bi ništa saznali ili bi saznali kad je ono najzanimljivije već zastarjelo. I vlada i narod bi ostali neinformirani i samo bi blenuli videći da se nešto događa, gledali bi kako ljudi samo dolaze i odlaze a ne bi imali pojma zašto.

Razumijem da se narod osjeća opljačkanim – to se zove kolateralna šteta. Bolje je i ne istraživati koje je značenje tako prokleto sklepane riječi koja zvuči kao Cocca Cola, co-la-te-ra….(zaboravi). Dovoljno je znati da bi ta šteta bila daleko veća, da institucije ne rade svoj posao. Gdje ima blaga ima i kvara. To narodno bogatstvo služi kao mamac da bi se te pohvatalo. Kako ćeš uhvatiti lopova ako nije imao što ukrasti?

Koliko je parlamentarnih zastupnika jednim udarcem, ili ministara u jednom mandatu uspjelo uloviti austrijsko ili njemačko državno odvjetništvo? Dajte mi jednu zapadnu državu čija demokracija funkcionira s ovolikim učinkom. I još niste zadovoljni.

Niste bili zadovoljni demokratskom parlamentarnom monarhijom kralja Aleksandra, niste bili zadovoljni nacionalističkom diktaturom Ante Pavelića, mrzili ste diktaturu proletarijata Josipa Broza, i sada ne volite parlamentarnu demokraciju balkanskoga tipa Andreja Plenkovića.

Tko će vama ugoditi?!

E moj narode!

Prethodni članakPodcast Velebit – Krešimir Bušić: Petokraka u Rijeci i ‘hapšenja’ Vukovaraca su reanimacija starih hegemonija
Sljedeći članakPodcast Velebit – Robert Valdec:
Mogući su oružani sukobi hrvatske policije i migranata
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.