Podcast Velebit – Stjepan Lozo: U Domovinskom se ratu
nije dogodilo ono što mi mislimo da se dogodilo

0
4325

Pogledajte predstavljanje knjige povjesničara Stjepana Loze “Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija 1941.”.

Predstavljanje je održano u srijedu 3. travnja u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. Josip Jurčević, prof. Stipe Pilić i autor Stjepan Lozo. Predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić te uz Siščane i Zagrepčani koji su došli na prvu promociju ove knjige nakon Splita. Autor Lozo je istaknuo da je, iako uz minimalnu promociju i medijsku blokadu, njegova knjiga doživjela već treće izdanje. Naglasio je kako je u ovoj knjizi prokazao i razobličio velikosrpsku ideologiju i propagandu.

Ova knjiga zahvaća cijelo dvadeseto stoljeće i dodiruje i velikosrpsku agresiju devedesetih godina i početak 21. stoljeća. ‘Mi smo oduvijek bili izloženi perfidnom srpskom genocidu u kojem oni oduvijek žele naš teritorij’, naglasio je Lozo. Dva su važna dokumenta koja govore o tome: jedan govori o Moljecvićevim granicama velike Srbije, a drugi je dokument Srpske pravoslavne crkve tzv. Valerijanov memorandum u kojem oni optužuju i kleveću Hrvate za genocid nad Srbima. Tako krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, i ‘Valerijanov memorandum’ SPC. Homogena Srbija je projekt, ono što treba napraviti, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opći genocid nad Hrvatima, dok je ‘Valerijanov memorandum’ propagandna poluga za izvršenje takvog projekta. ‘Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima’, zaključio je Lozo zlokobnu zamjenu teza o našoj prošlosti, a koja se primjenjuje i u današnjem političkom diskursu.

Cijelo izlaganje Stipe Pilića, Josipa Jurčevića i autora knjige Stjepana Loze poslušajte u Podcastu Velebit.


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakPrema Plenkoviću, Vučić malo pretjeruje
a Pupovac ni malo
Sljedeći članakIlok i Lika – nada u preokret