Podcast Velebit uživo – Srpski četnički debakl u Australiji.
Zašto hrvatske vlasti i mediji šute?

0
4207

U Podcastu Velebit gostuju novinar Vjekoslav Krsnik i urednik portala Projekt Velebit Dinko Dedić. Tema je znakovita šutnja tzv. hrvatskih medija koji su potpuno ignorirali jedan vrlo važni događaj, a to je nakon polustoljetnog redovnog sudjelovanja, zabrana četničkog nastupa u Melbourneu na velikom mimohodu za ‘ANZAC Day’. Mimohodom se odaje počast poginulim vojnicima Australije i Novog Zenlanda u raznim ratovima, s naglaskom na Prvi i Drugi svjetski rat. U mimohodu sudjeluju i veterani savezničkih vojski, među koje su se uspjeli ugurati i predstavnici četničkih postrojbi. Kroz pedesetak godina uzalud su jugoslavenske vlasti i hrvatske zajednice u Australiji upozoravale australske vlasti da četnicima nije mjesto na tom mimohodu jer su bili na suradnici njemačkih i talijanskih okupacionih snaga. Međutim, nedavni masakr u Novom Zenlandu koji je počinila osoba koja se javno pozivala na četničku ideju dala je novi zamah tim pokušajima. Stoga je Projekt Velebit zajedno sa sydneyskim glasilom “Domovina” i Odborom Hrvata u Victoriji, 24. ožujka 2019. uputili otvoreno pismo na australskog federalnog Ministra za veteranska pitanja i na sva državna predstavništva australskog udruženja ratnih veterana RSL, objašnjavajući da Australija prihvaćanjem četnika kao sudionika na ANZAC Day mimohodima, legalizira i promovira ideologiju pod čijim utjecajem je najprije počinjen masakr u Norveškoj a sada i u australskom susjedstvu, u Novom Zelandu.

Kako je izgledao odnos Jugoslavije prema četnicima i njihovim udrugama u inozemstvu?
Kakav je bio položaj četničkih organizacija u Australiji?
Kako se može usporediti položaj tih organizacija s hrvatskim klubovima, strankama i udruženjima?
Zašto vodeći hrvatski mediji nisu tom događaju u državi s tako brojnom hrvatskom zajednicom dali pozornost?
Je li i danas hrvatsko iseljeništvo za državnu vlast i medije još uvijek ‘neprijateljska emigracija’?
Zašto hrvatska diplomacija nije nikada problematizirala sudjelovanje četničkih predstavnika u mimohodu ANZAC Day?
Je li hrvatska diplomacija svojim djelovanjem zapravo umrtvila političku snagu i političku organiziranost hrvatskog iseljeništva?
Znači li to da su vlasti u hrvatskoj zagovornici četničke, velikosrpske ideje?
Što to znači za ustavne temelje Hrvatske, i s obzirom na povijesna iskustva u kojem pravcu ide Hrvatska?
Ako se u Hrvatskoj prihvaćaju presude temeljene na optužbama Vojnog tužiteljstva JNA (Veljko Marić), ako se hrvatskim braniteljima zabranjuje korištenje pobjedničkog ratnog pozdrava ‘Za dom spremni’, ako se u vode postupci protiv novinara koji upozoravaju na veličanje četništva u Hrvatskoj, ako je hrvatska vlast krajnje ponizna i poslušna prema velikosrpskim predstavnicima srpske etničke zajednice u Hrvatskoj, ako se Hrvatske institucije kukavički i poltronski odnose prema brojnim uvredama iz Srbije, onda u kakvoj mi državi danas živimo?
Zašto se hrvatskom iseljeništvu osporava biračko pravo ili ga se primorava da putuje stotinama kilometara do najbližeg biračkog mjesta, dok se istovremeno Srbe iz Srbije organizirano dovodi autobusima i još im se plaća sudjelovanje na izborima i to posredno iz državnog proračuna?
Koja je razlika u pravnom statusu hrvatskih građana srpske nacionalnosti izvan Hrvatske i hrvatskih građana hrvatske nacionalnosti izvan Hrvatske?
Kakav je to paradoks da dvije milijarde eura koje uplaćuje hrvatsko iseljeništvo godišnje u hrvatski proračun ili ustavna obaveza brige za Hrvate izvan Hrvatske ne predstavlja ništa hrvatskoj državi, a istovremeno mirovine i druga socijalna davanja koja se isplaćuju Srbima koji žive u Srbiji ili BiH, a od kojih su mnogi sudjelovali u agresiji na Hrvatsku ili bili dio JNA i milicijskih struktura i agentura, a koje pune proračun države Srbije i otkriveni skandali da se tim ljudima plaća za glasanje ne pokreću reakciju države Hrvatske da stvari stavi na svoje mjesto?
Je li suverenost hrvatskog naroda u Hrvatskoj postala virtualna?


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Broj računa:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X
ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakPapa ne zove biskupa Komaricu nego
onoga tko biskupu prijeti i vrijeđa ga
Sljedeći članakPodcast Velebit – Duško Šibl: Kako znate da partizani
nisu bili gay…, tamo u šumi po mraku…?