Podcast Velebit UŽIVO – Što mislite o pozivu na javnu raspravu hrvatskim i srpskim povjesničarima o Jasenovcu?

0
4217

EMITIRANO U UTORAK 20. LISTOPADA 2020. U 20:00 SATI

U emisiju su sudjelovali publicisti i povjesničari Igor Vukić i Roman Leljak. U raspravu su se također telefonom uključili i brojni gledatelji, iznijeli svoja mišljenja o ovoj ideji i postavili pitanja našim gostima.


Proces revizije jugoslavenskih statističkih podataka o žrtvama rata, među kojima se posebno ističu žrtve logora Jasenovac započeo je u Hrvatskoj još šezdesetih godina prošlog stoljeća objavom analize Brune Bušića pod naslovom “Žrtve rata” u Hrvatskom književnom istu 1969. godine, gdje je koristeći se podacima Republičkog zavoda za statistiku SR Hrvatske, iznio podatak da je u svim logorima uključujući Jasenovac bilo internirano 88.294 osoba s ondašnjeg područja SR Hrvaatske a time i današnjeg područja RH Hrvatske, od kojih je preživjelo njih 36.760 ili 41.63%. Projekt Velebit je 2017. godine objavio taj tekst:

https://projektvelebit.com/bruno-busic-zrtve-rata/

Danas su mediji u Hrvatskoj prenijeli vijest kako će don Vinko Puljić, svećenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Göttingen u Donjoj Saskoj morati napustiti Njemačku jer je na Facebooku pozvao na financijsko doniranje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

U Katoličkoj crkvi u Njemačkoj su očite snažni utjecaji antifa ideja pa će zbog toga će Puljić početkom 2021. napustiti svoju župu. Da se izbjegne skandal, Puljić će to napraviti ‘svojevoljno’.

Zbog ovog sramotnog povoda, ali zapravo zbog prilično kaotične situacije oko interpretacija o tome što se događalo u logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata i nekoliko godina nakon, odlučili smo u Podcastu Velebit organizirati javnu diskusiju o ovoj temi.

Stoga javno pozivamo sve hrvatske, srpske ili one koji se deklariraju jugoslavenskim povjesničarima da se jave na mail: info@projektvelebit.com kako bi mogli dogovoriti termin i organizirati raspravu uživo pred kamerama u Podcastu Velebit. Smatramo da su civilizacijski neprihvatljive toliko velike oscilacije službenih brojeva u Hrvatskoj i Srbiji koje se kreću od 80 pa do 700 tisuća stradalih, ali isto tako tu su i najnovija istraživanja pojedinih istraživača i znanstvenih udruga koji osporavaju obje službene verzije te ih se stoga potpuno nepotrebno diskvalificira kao povijesno revizionističke. Smatramo da je potrebno i poželjno u javnom prostoru slobodno i otvoreno sučeliti argumente jer jedino se tako može doći do istine o toj nemiloj povijesnoj epizodi iz Drugog svjetskog rata. Jedino argumenti i dokazi mogu javnosti pokazati što je istina, a što su manipulacije bez obzira iz kojeg zemljopisnog, političkog ili ideološkog prostora dolaze. Istina je potrebna ljudima i narodima jer jedino istina oslobađa.


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

► IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

► na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

► ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.

Prethodni članakPuca na sve strane
Sljedeći članakJe li nakon farse u Negoslavcima Plenković ustupio premijersku dužnost Miloradu Pupovcu