Podcast Velebit – Željko Cvrtila, stručnjak za nacionalnu sigurnost:
Dnevno se u Zagrebu uhiti 20 migranata, ali o tome se ne govori

1
3080

Propast posla sa zrakoplovima uz ostalo je poslala jednu neugodnu poruku hrvatskom narodu, a to je da Hrvatska u ovome trenutku nema čvrstog i jakog saveznika na koga se može osloniti u složenim pitanjima. Ako je kupnja vojne opreme zapela sa SAD-om i Izraelom, kako očekivati da se složeniji problemi, prvenstveno pitanja oko hrvatskih interesa u BiH i problema sa Srbijom riješe i može li se očekivati američka pomoć u tim pitanjima?

Je li ovo možda američki odgovor na stanoviti otklon od aktualne američke politike (Inicijativa tri mora, LNG terminal, rasplet oko preuzimanja Agrokora, stav prema Globalnom kompaktu iz Marakeša)?

Neki smatraju da bi nas u sljedećem pokušaju kupnje, vjerojatno američkih aviona, Amerikanci mogli obvezati na ispunjavanje određenih uvjeta u smislu usuglašavanja s njihovim geostrateškim intresima, koji su ujedno i interesi NATO-a.

Svi svjetski analitičari ukazuju na usporavanje svjetskog gospodarstva. Hrvatska nije ni približno provela reforme za ozbiljniji razvoj nacionalne ekonomije, pa se idućih godina očekuje ozbiljna eskalacija nove krize, neki najavljuju razornije od one 2008. Kako će Hrvatska u takvim okolnostima nabaviti novu vojnu opremu i tehnologiju i servisirati svoje sigurnosne potrebe?

Može li se uopće govoriti o čvrstom temelju nacionalne sigurnosti ako nam ukupna ekonomija s više od 20 posto ovisi od turizma, a u neposrednoj blizini se gomilaju problemi, posebno u BiH, gdje postoji snažan islamistički utjecaj?

Čak i savjetnik novoizabranoga navodnog hrvatskog člana predsjedništva BiH Željka Komšića javno zaziva islamistički udar na hrvatski turizam. Kako to tumačiti?

To je, dakako, povezano i sa sve snažnijim valovima migranata koji iz BiH prelaze u Hrvatsku. Može li se i kako Hrvatska nositi s tim problemom? Može li nam u tom smislu pomoći Globalni kompakt iz Marakeša, koji smo prihvatili, ili će nas on još više uvaliti u nevolje?

Vlada je najavila spajanje pojedinih ureda, a s ciljem uštede. Kakve će biti posljedice povratka Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u MUP?

Sredinom studenog u Vukovaru je održan masovni prosvjed zbog činjenice da se ne progone srpski ratni zločinci. Primjerice, nitko nije odgovarao za masovne zločine u Veleprometu. Sudski postupak protiv počinitelja zločina na Ovčari prepušten je Beogradu i pretvorio se u farsu. Je li riječ o tome da institucije ne rade svoj posao, ili rade, ali za nekog drugog (Pupovac kao arbitar)?

U tijeku je sudski proces protiv šefa KOS-a A. Vasiljevića za brojne zločine počinjen u Hrvatskoj. On se odvija u gotovo potpunoj tajnosti. Višnja Starešina ga uspoređuje s medijskim praćenjem suđenja Modriću i Lovrenu.

Svi smo već pomalo zaboravili da slučaj Vojislava Blaževića, optuženog zbog terorističkog akta podmetanja eksploziva na pruzi u Stenjevcu. I taj je proces utihnuo “zbog nedostaka dokaza”.

Odgovore na ova i druga pitanja, pogledajte na Podcastu Velebit.


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakPodcast Velebit: Sunic & Glasnovic –
Ethnic Replacement in Europe and “White Man’s Guilt”
Sljedeći članakU ime naroda za narušavanje “bratstva i jedinstva”