Obavijest o načinu na koji možete naručiti prvu knjigu iz Edicije Velebit “Oživjela Hrvatska” autora Slobodana Prosperova Novaka, nalazi na dnu ove stranice.


Cilj Edicije Velebit je izvući iz prašnjavog zaborava sakrivenu povijest političkog i kulturnog narodnog znanja kako bi se u intelektualni i duhovni prostor hrvatskog naroda uvele ali i vratile zaboravljene spoznaje višestruko ponavljanih političkih promašaja, te u istom trenutku otkrila sva ljepotu i moralnost naše kulturne i povijesne zbilje.
Ovo štivo ima svoju nemjerljivu uporabnu vrijednost za današnjeg hrvatskog čovjeka razapetog raznim političkim i egzistencijalnim protivštinama, izgubljenog u globalističkim bauljanjima. Ovo vrijedno djelo može poslužiti kao siguran i precizan politički kompas u izmaglici naše stvarnosti i izazovima koje donosi budućnost.

Očekivalo se da će nastanak prve demokratske države iz temelja promijeniti ideje, osjećanja, institucije i običaje hrvatskoga naroda. Nažalost stoljećima sanjani projekt stavio je pred nas mnoge nedoumice. Dogodilo se da je naraštaj koji je prvi u novim uvjetima demokratskim trebao savladati umijeće vladanja u svojoj konačno nezavisnoj državi još uvijek zbunjen i dezorijentiran.

Trajni i svugdje prisutni sukob između moći i mudrosti, između bogatstva i moralne savjesti u suvremenoj se Hrvatskoj uputio krivim smjerom. Umjesto da obogati društvo on se pretvorio u središnju dramu hrvatskoga naroda nad kojim se u jednom dijelu javnog prostora nadvila strast destrukcije.

Vladalačka klasa u Hrvatskoj ne samo što se u posljednjim desetljećima počela zatvarati i stvarati mehanizme svoje unutrašnje samoproizvodnje, nego se, a to joj je najveći grijeh, počela gotovo strastveno bojati društvenog rasta. Vladalačka se klasa svjesno ograničila pa je njezin program godinama već prije svega program redukcije i smanjenja svih idejnih sadržaja. U modernoj Hrvatskoj brže je jačala i posve osnažila vladalačka klasa, dok su država i njezine institucije slabile. Elite zadobivši europske instrumente uz njihovu pomoć ostvaruju samo svoj kontinuitet i nadideologijsku sigurnost. Time oni su sebi zajamčili snaženje ali su društvenost Hrvatske države podvrgli bezdušnoj redukciju i poniženju. U takvim su okolnostima najprije stradali prostori javnog pamćenja, svijet obrazovanja i znanosti, školstva i kulture.

Edicija Velebit želi ući u tako stvorenu duhovnu prazninu i protiv nje djelovati na ozdravljenju hrvatskoga društva. Svoj rad temeljit ćemo na povratku korijenima hrvatskog narodnog i državnog projekta sa sviješću da su oni u posljednjim desetljećima zaboravljeni.

Mi ne želimo samo biti bolji. Mi ne želimo biti ni najbolji. Mi želimo biti drugačiji što će reći da se želimo približiti služenju ideji narodnog preporoda koji prije svega treba da je obnova obrazovanja i začetak ozbiljnih društvenih reformi. Hrvatima se mora pomoći da se vrate izvorima svoga nacionalnog bića. Hrvati moraju prepoznati u sebi stoljetni put koji je uvijek bio vedar i upućen budućnosti. Hrvatska budućnost ne može biti ometana od onih kojima na duši nikad nije bio projekt nezavisne hrvatske državne zajednice. Takvih ima i danas. Oni su izuzetno dobro umreženi i lukavo raspoređeni u hrvatskom javnom prostoru tako da se kod mladih ali i onih zrelijih stvara sve više osjećaj kako je stidno spominjati domovinske sadržaje, kako je javno voljeti svoju domovinu i njezinu duhovnost nešto retrogradno, kako je domoljublje nešto što pripada nekom nemodernom i drugdje odbačenom svijetu.

Knjige iz Edicije Velebit knjige su osvetnice. One će biti glas protiv ustajalosti duha. One će biti usmjerene protiv duhovnog zamora koji se nadvio nad Hrvatima i Hrvatskoj.

Povijest kulture, književnosti i duha nije i ne treba da bude znanost. Jer bi povjesničari i kad se njihov rad naziva znanošću trebali prije svega imati svijest kako se oni, za razliku od fizičara, kemičara ili fiziologa, ne bave fenomenima koji se ponavljaju ili koji se otkrivaju uz pomoć osjetila. Povijest ne eksperimentira. Povijest nastoji obožavati naše prethodnike, tako što ih nastoji ogoljeti i razumjeti, tako što nastoji opisati događaje iz sfere ljudske duhovnosti kao da su činjenice naše suvremenosti. Mi ćemo svoj opis i zaključke tih činjenica u Ediciji Velebit temeljiti prije svega na fragmentima hrvatske duhovnosti i tekstualnosti, temeljit ćemo ih na fosilima onih koji su živjeli, radili i stvarali stoljećima prije nas. Mi činjenice njihova života poznajemo ali mi ih najčešće više ne posjedujemo. Zbog toga ih trebamo ponovno posvojiti.

Drevna stoljeća bit će heroji naših knjiga kao što ćemo se potruditi da postanu junaci naše suvremenosti. Dokumenti i tekstovi prošlosti, one daleke i one najbliže, neće biti tek objekti naših istraživanja. Oni su putokazi prema nevidljivom svijetu ideja što čine hrvatsku narodnu dušu. Oni su algoritam jedne bivše duhovnosti koja se jedino može oživjeti imaginacijom, koja vapi za intuicijom i razumom. Mi ćemo se u ovim knjigama stoga uputiti u avanturu, krenut ćemo u potrage za duhom nacije, tragat ćemo za korijenima hrvatskog narodnog duha. Naši preci ne trebaju našu pomoć. Mi smo oni koji trebamo njihovu pomoć. Oni su divovi a mi patuljci koji ćemo stati na njihova ramena kako bismo vidjeli budućnost.

Često u suvremenosti čujemo glas prema kojemu se ne trebamo baviti pojedinostima. ne jednom nam se sugerira kako su došla vremena za kvalitativne sudove, za sudove teoretske te da je najbolje ostaviti prošlost prašini i zaboravu. Edicija Velebit u to neće vjerovati jer premda količina znanja ne donosi sama sobom dokaze, ona u hrvatskom slučaju afirmira tezu da mali narodi imaju velike ideje, da su takozvani mali narodi tvorci velikih djela i da ne smiju malodušno pristati na zaborav koji im sugerira globalizam. Nije dovoljno teoretski ili politološki odrediti duhovnost hrvatske nacije nego je potrebno do posljednjeg detalja mapirati Hrvatsku te tako učvrstiti u svijesti svakoga đaka i radnika, profesora i novinara, političara i vojnika, ideju o potrebi promjena koje će nas vratiti ondje odakle smo silom otrgnuti.

Država i civilizacija koja izgubi sjećanje raspada se jer zaboravlja razlog svoga postojanja, zaboravlja načela koja su joj utemeljila život. Zaborav je smrt svakog društva, jer jedino sjećanje koje se identificira s glavnim principima narodnog bića znat će učvrstiti temelje njegove države i njezine civilizacije. Sjećanje, politika i život tri su lica hrvatske stvarnosti. Oni su joj unum et idem, da kažemo latinskim jezikom kako su to običavali govoriti naši stari.

Kaže se da je povijest učiteljica života. Samo oni narodi koji su slušali povijest imali su osiguranu budućnost. Tako je bilo i tako će biti. Onima kojima povijest nije bila učiteljica života, sadašnjost je bila bolna. Kao kod ljudi, ali isto tako i kolektivi izbrisanog sjećanja na svoja posrtanja, stranputice, uspjehe i neuspjehe ne mogu učiti i napredovati, ne mogu sazrijevati jer u jednom metafizičkom smislu ostaju vječno nemoćni, vječni adolescenti. Stoga znanje pohranjeno u narodnom pamćenju, pospremljeno u pisanoj i usmenoj predaji i tradiciji obogaćuje svaki narod te mu jamči nacionalno sazrijevanje i opstanak.

Druga jedna izreka o povijesti i iskustvu kaže ‘tko povijest ne poznaje on je ponavlja’. U njoj se nalaze baš svi razlozi zbog kojih se hrvatskom narodu sustavno i planirano krije i briše njegovo povijesno pamćenje. Brisanjem nacionalne memorije hrvatskom se narodu i danas priprema ponavljanje starih grešaka. Najavljuju mu se okolnosti koje će i ovaj put biti jedino u interesu vladajuće kaste, onih, dakle, ljudi koji političke trikove varanja, manipulacije i zaborava prošlosti dobro poznaju i koriste ih u cilju porobljavanja i zloćudnog iskorištavanja čitavog naroda.

Cilj Edicije Velebit je upravo uklanjanje ovih okolnosti. Izvući iz prašnjavog zaborava sakrivenu povijest političkog i kulturnog narodnog znanja kako bi se u intelektualni i duhovni prostor hrvatskog naroda uvele ali i vratile zaboravljene spoznaje višestruko ponavljanih političkih promašaja, te u istom trenutku otkrila sva ljepotu i moralnost naše kulturne i povijesne zbilje. Ovo prvo s ciljem nacionalnog sazrijevanja, a ono drugo u želji osvješćivanja istine o sebi, o svom identitetu kao nepresušnom nacionalnom nadahnuću. Nama je danas zadaća prizvati u sjećanje ono što nam je prijeko potrebno, a to je istina o Hrvatima kao plemenitom, hrabrom, istinoljubivom, a nadasve za najveće uspone sposobnom narodu koji se kroz svoju kolektivnu povijest stoljećima, upravo onda kad je bio najuspješniji, najviše napajao na izvoru svoje nacionalne ljepote i snage. To je onaj izvor koji je hrvatski narod prepoznao kao svoju političku i društvenu stvarnost, kao dobitnu kombinaciju koju je sažeo u staroj narodnoj navadi, u svom nacionalnom algoritmu, u tri tajanstvene riječi ‘Bog i Hrvati’.

Edicija Velebit je serijal izvrsnih povijesnih, književnih, esejističkih i geopolitičkih promišljanja raznih autora. Neki od naslova su objavljeni u relativno davnim vremenima i danas je do njih teško doći, neki su objavljeni u inozemstvu, a također imamo i vrlo zanimljiv niz dosad ne objavljenih autora i naslova. Prva knjiga u seriji je ‘Oživjela Hrvatska’ autora Slobodana Prosperova Novaka. Radi se o povijesnom, političkom i kulturnom uvidu u hrvatsku narodnu i državnu stvarnost 17. stoljeća. To je vrijeme dinastija Zrinski i Frankopan, ali i vrijednih autora i istraživača poput Juraja Križanića, Pavla Rittera Vitezovića, Junija Palmotića, Ivana Gundulića i brojnih drugih. Ovo je djelo sublimacija višedesetljetnog istraživanja koje autor mekim rukopisom prispodobljuje današnjem hrvatskom čovjeku na način kao da ga je osobno prošetao prostorima i razdobljem opisanim u knjizi. Kroz tekst čitatelj može polako bistriti svu težinu političkih nedoumica i izazova ondašnjih hrvatskih prvaka, njihove vrline, slabosti, ideje, interese, ali i zablude. Upravo ovakva povijesna šetnja donosi čitatelju spoznaju tog davnog vremena kao razdoblja koje se po svojoj dinamici i živosti bitno ne razlikuje od ovog današnjeg. Upravo zato je ovo djelo ne samo informativne, nego prije svega inspirativne naravi jer prikazuje kako su se i u ondašnjem trenutku ovim našim prostorima prelamale slične političke silnice s kojima se trebalo znati nositi. Kroz naličje velikih ljudi toga vremena, kroz njihove osobne sudbine, društvene, profesionalne i političke angažmane autor razotkriva nevjerojatnu spoznaju povezanosti i čvrstih spona hrvatske povijesti i sadašnjosti, a koja ima presudnu uporabnu vrijednost za točno procjenjivanje ovog našeg vremena i budućnosti koja dolazi. Pred očima čitatelja razotkriva se zbilja tog vremena u svim bojama, zvukovima i mirisima, kao dokaz, podsjetnik, kako je sve uvijek bilo isto ili vrlo slično onda, danas i sada. Ovakvo štivo ima svoju nemjerljivu uporabnu vrijednost za današnjeg hrvatskog čovjeka razapetog raznim političkim i egzistencijalnim protivštinama, izgubljenog u globalističkim bauljanjima. Ovo vrijedno djelo može poslužiti kao siguran i precizan politički kompas u izmaglici naše stvarnosti i izazovima koje donosi budućnost.


Za narudžbu prve knjige iz Edicije Velebit “Oživjela Hrvatska” autora Prosperova Novaka, tvrdo ukoričene i otiskane na 360 stranica, za Hrvatsku je potrebno poslati sms poruku na (+385) 091 463 7220, ili se javiti na email edicijavelebit@gmail.com, s imenom, prezimenom i poštanskom adresom naručitelja.

Cijena knjige je 200 kuna plus troškovi poštarine.

Za Hrvatsku je poštarina 40 kuna i šalje se pouzećem, što znači da punu cijenu od 240 kuna plaćate tek kod preuzimanja knjige. 

Za inozemstvo je potrebno na email edicijavelebit@gmail.com poslati ime prezime i poštansku adresu naručitelja.

Prethodni članakVeljko Džakula pita zašto pobunjeni Srbi u Hrvatskoj ne bi dobili status branitelja?
Sljedeći članakPodcast Velebit – Nikola Banić i Neven Elezović:
Matematička provjera utvrđuje da je jasenovački popis lažan