Pupovac je iskočio iz dosadašnjeg zajedničkog stava da je Hrvatska zasnovana na “vrijednotama” AVNOJ-a, na jugoslavenskim predmiloševićevskim načelima, s potencijalom daljnjeg razvoja u tom smjeru i konačno razljutio vrh HDZ-a, jer je poistovjetio NDH i RH.

Autor: Dinko Dedić

Pupovac je poistovjetio Republiku Hrvatsku sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, ali nije poistovjetio Pavelićev režim sa Plenkovićevim. Ali režim tako i tako nije bio važan, tek je poslužio kao isprika, kao argument koji pridonosi srpskoj tvrdnji da Hrvati ne bi smjeli imati svoju državu, ni onu onda, ni ovu danas. To je Pupovčeva poruka.

Hrvatska međutim, kada se radi o NDH, nije razlučila režim od države, te je od Jugoslavije paradoksalno pokupila istu “logiku” kojom se negira pravo Hrvata na vlastitu državu, tobože radi režima koji joj je bio na čelu. U tome se sastoji smisao Vučićevog stava izraženog pri njegovj posjeti Hrvatskoj, a time i Pupovca, njegova guvernera za pokrajine Slavoniju, Krajinu i Dalmaciju, kada je rekao da u pogledu Domovinskog rata nemamo dodirnih točaka.

Zar netko stvarno misli da bi Srbi drugačije gledali na NDH, da je Maček pristao stati na čelo države, ili da je umjesto Tuđmana na čelu RH bio netko drugi, ili da bi drugačije gledali na RH da ju svi oni Srbi iz tzv. Krajine nisu napustili, nego da su ostali živjeti u sastavu postojeće države.

Pitajte Pupovca što misli o neuspjelom planu Vokića i Lorkovića, sa godišnjicom baš ovih dana, da izvrše državni udar, skinu Pavelića s vlasti i Hrvatsku prevuku na savezničku stranu, u vrijeme kada bi Saveznicima i te kako odgovaralo imati uzletišta za bombardiranje Njemačke u Hrvatskoj, umjesto daleko na talijanskom jugu. Bio bi to za njih najgori mogući drugosvjetskoratni rasplet, koji bi im uskratio njihov najslađi period 20-og stoljeća, onaj bleiburški. Čak im ni Pavelić nije bio dovoljan za ostvarenje njihovih planova uklopiti Hrvatsku u državu pod svojom dominacijom, pa su mu pripisali dodatni milijun, ili tako nešto, srpskih žrtava, da bi velikosrpski san lakše zaživio.

Pupovac je iskočio iz dosadašnjeg zajedničkog stava da je Hrvatska zasnovana na “vrijednotama” AVNOJ-a, na jugoslavenskim predmiloševićevskim načelima, s potencijalom daljnjeg razvoja u tom smjeru i konačno razljutio vrh HDZ-a, jer je poistovjetio NDH i RH.

Pored svega onoga po čemu se NDH i RH razlikuju kao države, ne gledajući na režim u jednoj i drugoj državi, pogledajmo što je najvažnije od svega a po čemu su slične: Slične su po tome što su i jedna i druga država bile izraz volje hrvatskoga naroda, što su potvrdili i Stepinac i Tuđman, obojica protivnici Pavelićeva režima, a protiv volje srpskoga naroda, što su najjasnije potvrdila dva srpska skoro identična ustanka, jedan 1941. ia drugi 1991., odmah po uspostavi obadviju država. Jednome od tih ustanaka Pupovac je bio dijelom, a drugoga slavi svake godine u Srbu.

Dakle, ne treba Vučiću i Pupovcu Pavelića da bi poistovjetio obje države. Dovoljna im je Hrvatska kao samostalna država, jer se niti ne radi o Paveliću nego o hrvatskoj državi, protiv srpske volje i protiv srpskih interesa.

Predstavnik hrvatske vladajuće koalicije i hrvatski Saborski zastupnik Milorad Pupovac u razgovoru sa Predsjednikom Srbije, ispred zastava država koje predstavljaju.

Pupovac nije smio uvrijediti svoje koalicijske partnere time što se zaletio i progovorio o sličnosti RH i NDH. Nema gore optužbe, nego državu zasnovanu na temeljima AVNOJ-a i NOB-a, a koja sve to zaokružuje pojmom antifašizma, usporediti s NDH. Umjesto toga, on je trebao napr. izjaviti da ga smeta nedostatak sličnosti RH sa SRH, u kojoj su Srbi, na osnovu avnojevskih zaključaka, uživali puni suverenitet, a u RH su tek nacionalna manjina, iako u Saboru imaju 3 garantirana zastupnička mjesta i dijelom su vladajuće koalicije, što po Vučiću i Pupovcu, niti iz bliza nije dovoljno, kao što nije dovoljno ni to da Pupovac predstavlja jedinog člana parlamenta jedne države, koji po vlastitom nahođenju i bez akreditacije, može ići u drugu, u ovom slučaju niti malo prijateljsku državu i s prestavnicima njihove vlasti voditi pregovore.

Usporedbom RH sa SRH, on bi naišao na daleko više razumijevanja svojih koalicijskih partnera, jer i njima je žao što je Miloševićevom politikom srušena Jugoslavija, zajednica slavenskih naroda na Balkanu a s njom i SRH, u to vrijeme republika hrvatskoga i srpskog naroda.

Prethodni članakPodcast Velebit – Razotkrivamo memorandumsku politiku i djelovanje srpske tajne službe u Hrvatskoj
Sljedeći članakKulturna baština ispred stadiona “Rajko Mitić”
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.