STOP zabrani braniteljskih i legalizaciji zločinačkih simbola (video)

0
11617

Priopćenje Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i grada Zagreba.


Hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz hrvatskoga Domovinskog rata potpuno je neprihvatljivo stajalište Vijeća za suočavanje s prošlošću da se tolerira simbol agresorske srbijanske vojske – crvena zvijezda petokraka pod  kojom su  napravljeni mnogi zvjerski ratni zločini od Dubrovnika, preko Škabrnje do Vukovara, a istovremeno se predlaže zabrana braniteljskog obrambenog pozdrava „Za dom spremni“.

Autor: Zorica Gregurić

Nama hrvatskim braniteljima je posebno skandalozno što se nas i taj stari hrvatski pozdrav nastoji svim silama dovoditi u svezu s ustaškim režimom.

Podsjećamo, mi, hrvatski branitelji da smo u iznimno teškim povijesnim okolnostima časno, herojski i uz velike žrtve obranili suvremenu i demokratsku hrvatsku državu. Stoga ne dopuštamo da se naša postignuća i naše simbole obezvrjeđuje i krivotvori te da nas se poistovjećuje s bilo kojom poviješću kojoj ne pripadamo ni vrijednosno niti generacijski. Naročito je sramotno i nedopustivo da se to čini kroz institucije države za čije smo se stvaranje najviše žrtvovali. Svima koji sudjeluju u tom nečasnom poslu treba biti jasno da ovo nedjelo neće proći i da im samo padaju maske.

Članove Vijeća koji se bave prošlošću, iako ih predvodi liječnik pitamo: “S kojim pravom i za čiji interes nastoje HOS, a s tim i sve hrvatske branitelje premjestiti u vrijeme, događaje i kriterije Drugog svjetskog rata”?

Osim toga, zar stručnjaci u Vijeću za suočavanje s prošlošću ne bi trebali znati kako je Republika Hrvatska kao obvezatnu prihvatila cjelokupnu demokratsku vrijednosnu i pravnu stečevinu Europske unije,  koja u isti ravan stavlja komunističke, nacifašističke i druge totalitarne režime, te odlučno osuđuje i odbacuje njihovo nasljeđe? Zar su u Vijeću zaboravili da je i Hrvatski sabor, 2006. g., donio Deklaraciju kojom se jasno, nedvosmisleno i odlučno osudio zločinački totalitarni jugoslavenski komunistički režim koji je vladao Hrvatskom od 1945. do 1990. godine?

Ako se pak Vijeće poziva na presude Europskog suda za ljudska prava koje za višeznačne simbole traže uvažavanje vrijednosnog i povijesnog konteksta, tvrdeći da se petokraka ne može zabraniti zato što osim zločina komunističkog režima simbolizira i tekovine antifašizma Drugog svjetskog rata,  zašto onda taj isti kriterij nije dosljedno primjenilo i na pozdrav “Za dom spremni”.

Pravno vijeće braniteljskih udruga  pripremilo je prijedlog Zakona kojim bi se zabranilo korištenje simbola svih totalitarnih sustava i koji je prošao recenziju ustavnih stručnjaka. Nakon dužih konzultacija odlučili smo ipak ne staviti ga u zakonodavnu proceduru, jer je sloboda izražavanja civilizacijski doseg i jedna od temeljnih demokratskih vrednota za koje smo se borili u Domovinskom ratu. Hrvatskom društvu treba argumentirani dijalog, veća potpora znanstvenim povijesnim istraživanjima događaja u ratu i poraću kako bi se spriječile sve prisutne manipulacije. Zabranama se ništa neće riješiti nego samo i nadalje antagonizirati. Uostalom i postojeće zakonsko rješenje je zadovoljavajuće, ako se politika ne upliće u pravosudnu praksu.

Hrvatski branitelji neće dopustiti povratak modela bivšeg komunističkog režima i tzv. verbalnog delikta kada se zbog pjevanja domoljubne pjesme osuđivalo na dugogodišnje zatvorske kazne. Ukoliko bi snage – koje ustrajavaju na nesimetričnom odnosu prema simbolima komunizma i fašizma i na tragu zabrane braniteljskog pozdrava i obilježja – predložile svoja zakonska rješenja, onda će hrvatski branitelji staviti u zakonodavnu proceduru i upoznati svekoliku javnost sa svojim principijelnim zakonskim rješenjem. Neka onda javnost presudi  tko za svoje prizemne političke interese zlonamjerno sije podjele i nesnošljivost u hrvatskom društvu.

Zbog svega toga na kraju poručujemo: hrvatski branitelji se nikad neće odreći braniteljskog pozdrava “Za dom spremni”!

Video prilog:

  • g. Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ
  •  gđa Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara
  • prof. dr. sc. Josip Jurčević
  • g. Davorin Karačić, odvjetnik
  • general Željko Glasnović,  saborski zastupnik
Prethodni članakTri razdoblja četničkih zločina u BiH 1941.-1945.
Sljedeći članakTreba igrati srpsko kolo
“Dva levo, dva desno, dva na mestu”