Iduću subotu, 27. listopada u Bistri održat će se prve projekcije Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer. Tijekom nekoliko vikenda FDF Gordan Lederer organizirati će projekcije u Bistri, Oroslavju, Jakovlju, Brdovcu i Zaprešiću.

Ove godine umjetničko prosudbeno vijeće u Program je uvrstilo filmove: Štafeta smrti, Dr. Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik, Krvava berba grožđa, Maribor – najveće stratište Hrvata, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55, Mit o Jasenovcu i Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.

U ponedjeljak 22. listopada u Zagrebu u prostorijama Udruge specijalne policije na Trgu žrtava fašizma s početkom u 11 sati organizatori Festivala održat će tiskovnu konferenciju uoči početka FDF-a Gordan Lederer. Na njoj će organizatori informirati zainteresiranu javnost o svim detaljima vezanim uz Festival.

Predgovor katalogu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer


Kroz objektiv Gordana Lederera…
Film je odavno prepoznat kao utjecajan medij. Uvažavajući njegov utjecaj odgovorne države ulažu u filmsku industriju kako bi promicale sliku i kreirale percepciju o sebi. Prepoznavši značaj filma i njegove dosege u suvremenoj kulturi „Festival domoljubnog filma Gordan Lederer“ odlučio je film dovesti publici i odustati od uobičajene „statične“ festivalske prakse. Kao što na filmu kadar leti za kadrom, tako se i FDF Gordan Lederer pretvara u putujuće projekcije. Festival, naime, traje cijelu godinu diljem Lijepe Naše.

Gordan Lederer svjesni su da se film koristi i u dobre i u loše namjere. Festival se opredijelio za dobro. Kreće od nule, ali s originalnom idejom. FDF Gordan Lederer nema svoj matični grad i stalno sjedište. On je tamo gdje je projekcija. Festival ne poziva publiku k sebi, on dolazi njoj u goste tamo gdje je dobrodošao, bio to veliki grad ili mala općina, škola ili dom umirovljenika, zaboravljeno selo ili otok.

FDF Gordan Lederer želi i hoće promovirati filmove i redatelje koji bez straha ulaze u zaboravljene sadržaje ili čak zabranjene teme. On promovira cijelu jednu nedovoljno poznatu filmsku produkciju koja ne spada u glavnu struju hrvatske filmske produkcije. Riječ je o više stotina nedovoljno poznatih ostvarenja.

Program FDF Gordan Lederer nastojat će otrgnuti od zaborava ono što je u nas potisnuto, kao što su, primjerice – nacionalne pobjede, ili što je nekad bilo ili je čak i danas suprotstavljeno političkoj korektnosti. Program za godinu 2018., otisnut u ovome katalogu, obuhvaća filmove čiji tematski opseg otkriva „osobnu iskaznicu“ Festivala, njegovu temeljnu, sadašnju i buduću orijentaciju.

Praznina koja je u duhovnom prostoru nastala od okončanja veličanstvene Oluje do danas, predstavlja izazov Festivalu. Program FDF Gordan Lederer nije, dakle, politički korektan. On je odraz volje i izraz težnje entuzijasta, veterana Domovinskoga rata i utemeljitelja Festivala. Popuniti prazninu pouzdanim filmskim sadržajem zadaća je FDF Gordan Lederer. Stoga on nije otvoren samo publici „ma gdje bila“, već i za svaku vrstu suradnje s ustanovama i osobama kojima je stalo da putujuće domoljubno kino svojim programom dopre i tamo gdje se projekcija ne očekuje.

FDF Gordan Lederer moralna je obveza preživjelih hrvatskih ratnih vojnih veterana prema poginulim suborcima. U taj dug uključeni su i mnogi znani i neznani koji su pridonijeli obrani i oslobođenju, slobodi i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske. Među njima su i snimatelji poput Gordana Lederera, žrtve agresije na Hrvatsku. Kamerom je branio Domovinu i promicao istinu o agresiji i obrani od nje. On je zaštitni znak i trajni orijentir Festivala domoljubnog filma. Njegov objektiv festivalsko je oko.

Festival će, nadamo se, novim naraštajima približiti temelje na kojima počiva suvremeno hrvatsko društvo. Pozovite „Festival domoljubnoga filma Gordan Lederer“ k sebi i on će doći k vama! (np)

Prethodni članakO vuku u janjećoj koži
Sljedeći članakPODCAST VELEBIT – Jesu li Hrvatsku napali
radnici Heinekena s petokrakama na čelu?