Da hrvatska Vlada drži do suvereniteta države patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije bio bi proglašen “persona non grata”, jer je svojim izjavama i ponašanjem dokazao da je Srpska pravoslavna crkva prije svega velikosrpska politička a ne vjerska organizacija koja je čak spremna uzeti i oružje u ruke u provedbi velikosrpske politike na području raspadnute jugofederacije.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Da Hrvatska drži do vlastitog dostojanstva ne bi se dozvolilo da koalicijska hrvatsko-velikosrpska Vlada omogući jednom od vodećih velikosrpskih propagatora patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da izvede novu velikosrpsku provokaciju  dolaskom u Vukovar baš na obljetnicu pogibije  legendarnog vukovarskog heroja Blaga Zadre. Međutim država Hrvatska s ovakvom Vladom jednostavno ne drži do svojeg dostojanstva jer ga nema  prije svega autokratski premijer Andrej Plenković na čelu poslušničke vladajuće stranke HDZ-a i s glavnim koalicijskim partnerom SDSS-om na čelu s vođom neprijateljske “pete kolone” Miloradom Pupovcem.

Da hrvatska Vlada drži do suvereniteta države patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije bio bi proglašen “persona non grata”, jer je svojim izjavama i ponašanjem dokazao da je Srpska pravoslavna crkva prije svega velikosrpska politička a ne vjerska organizacija koja je čak spremna uzeti i oružje u ruke u provedbi velikosrpske politike na području raspadnute jugofederacije. Takav status pravno nepostojeće Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj kojoj je izdajnički dala Račanova vlada otkrio je nedavno u Hrvatskome saboru zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin, ali se premijer Andrej Plenković čudi da je to pitanje zastupnik Prkačin postavio u Saboru, pa nije ni najavio, što se trebalo očekivati od predsjednika Vlade,  da će bilo što poduzeti kako bi se taj ugovor proglasio ništetnim i ukinule privilegije što ih pravno nepostojeća SPC u Hrvatskoj obilato koristi. Istodobno država Hrvatska pod takvom vlašću sprječava  Hrvatima pravoslavne vjere ne samo da imaju svoju vlatitu Hrvatsku pravoslavnu crkvu nego čak Državni zavod za statistiku sprječava takvim Hrvatima da se izjasne kao pravoslavci pa je tako oko 17.000 hrvatskih pravoslavaca iz popisa  iz 2011. godine u najnovijem popisu jednostavno izbrisano.

Iz sigurnosnih razloga neprijateljsko djelovanje pravno nepostojeće Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj trebalo bi biti pod nadzorom Sigurnosno obavještajne agencije, ali se ona sa svojih  čak 900 djelatnika na čelu s francuskim državljaninom Danijelom Markićem više bavi unutarnjim političkim i stranačkim sukobima nego zaštiti državnih interesa, tako da pravu sliku o toj velikosrpskoj agenturi u Hrvatskoj umjesto nje daje američka CIA. U tom izvješću piše: “Srpska pravoslavna crkva djeluje kao promotor velikosrpskog plana a ne kao vjerska institucija koja brine o vjernicima. Svećenike SPC-e izravno plaća hrvatska Vlada, ali većina njih  su srbijanski državljani s radnom dozvolom u Hrvatskoj. Hrvatska vlada pokriva sve njihove troškove na godišnjoj bazi koji nisu utvrđeni, nego tu svotu određuje SPC. Takav ugovor je potpisala SDP-ova vlada početkom 2000. godine. Milijuni eura godišnje koje SPC dobiva od rente u nekretninama u Zagrebu, šalju se u Srbiju i služe za finaciranje Srpske pravoslavne crkve u Srbiji.” U spomeutom izvješću još je napisano: “Hrvatska Sigurnosno obavještajna služba nažalost nema važnu ulogu u Hrvatskoj još od 2000. godine….Različiti klanovi koriste nju za političke sukobe između političkih stranaka ili unutar HDZ-a.”

U ovoj najnovijoj vukovarskoj provokaciji SPC-e očito sudjeluje i sam premijer Andrej Plenković jer se pojava patrijarha u Vukovaru na obljetnicu pogibije Blaga Zadre nije mogla održati bez njegovog znanja i privole. To potvrđuje i činjenica da je velikosrpskom igrokazu bila nazočna potpredsjednica Vlade iz SDSS-a Anja Šimpraga, dok istodobno na obilježavanju obljetnice pogibije Blage Zadre nije bio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved (?!).

U takvim okolnostima nakon što još uvijek ne priznaje Republiku Hrvatsku jer SPC umjesto toga govori o eparhijama u njoj, nakon što je odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i nakon što govori o mijenjanju granica na ovim prostorima s posebnim naglaskom na Hrvatsku patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije “mrtav hladan” provokativno dolazi u Vukovar da bi pozvao svoje sunarodnjake da se mole i za hrvatske žrtve. Naravno sve je to bilo u cilju izjednačavanja krivnje, nije mu ni na kraj pameti bilo da se ispriča i zuatraži oprost za velikosrpske zločine u Hrvatskoj pri čemu njegova crkva ne samo zbog propagandne potpore ima i te kako veliku odgovornost i krivnju. Cilj je naravno velikosrpsku agresiju na Hrvatsku koju je kao međudržavni rat potvrdio i Međunarodni sud pravde u Haagu, proglasiti građanskim ratom.

U ovoj najnovijoj vukovarskoj provokaciji SPC-e očito sudjeluje i sam premijer Andrej Plenković jer se pojava patrijarha u Vukovaru na obljetnicu pogibije Blaga Zadre nije mogla održati bez njegovog znanja i privole. To potvrđuje i činjenica da je velikosrpskom igrokazu bila nazočna potpredsjednica Vlade iz SDSS-a Anja Šimpraga, dok istodobno na obilježavanju obljetnice pogibije Blage Zadre nije bio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved (?!). I još da bi uvreda dobila na težini patrijarh Porfirije odlikovao je dva istaknuta velikosrpska političara u Hrvatskoj notornog Milorada Pupovca i bivšeg okupcijskog gradonačelnika Vukovara Vojislava Stanimirovića koji na velikosrpskoj agendi u “srpskom svetu” djeluje u Hrvatskoj iza scene.  Kao što se bjelodano vidi velikosrpska agresija na državu Hrvatsku porovodi se ustaljenim tempom u kojem je provokacija u Vukovaru bila samo jedan dio. Očito je da se u velikosrpskoj kuhinji sprema neka nova provokacija za idući 18 studenoga  kad u “Koloni sjećanja” iskreno sudjeluje simbolično cijela Hrvatska, dok državni vrh uključujući i predsjednika Republike i predsjednika Vlade tu hodaju prije svega zbog protokola. Dok Zoran Milanović tu i tamo odapne po koju ubojitu rečenicu prema politici Beograda, premijer Andrej Plenković čak se ustručava, osim u iznimnim prigodama, rat koji je Srbija pokrenula protiv Hrvatske nazvati “velikosrpskom agresijom”. Bilo to nekome drago ili ne, s takvim izdajničkim premijerom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku u mirnodopskim uvjetima Hrvatska gubi na svim frontovima pa i na frontu protiv pravno nepostojeće Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Prethodni članakPodcast Velebit – Nino Raspudić: Ne isključujem mogućnost da bi Plenković mogao bježati poput Sanadera
Sljedeći članakPodcast Velebit – Zdravko Mikulić: Slanjem svojih dronova u rat, Iran od Rusije očekuje pomoć u razvoju nuklearne bombe