Predstavnik crkve koja ne priznaje ni Hrvatsku kao državu ni Hrvate kao narod, svojom izjavom, kako se on i Zagreb vole, tj. kako on voli Zagreb a Zagreb voli njega, ne krijući svoje osjećaje, rasplakati će cijeli grad.

Na predstavljanju Porfirijeve knjige “Zagreb i ja se volimo javno”, sudjelovali sve veliki kršćani: Ivo Josipović, Bude Lončar, Drago Pilsel i Saša Kosanović.

Tko bi mogao imati nešto protiv knjige takva naslova osim Milana Bandića, koji misli da ima ljubavni monopol na području grada Zagreba, a da ni Stepinca nije osudio, nego naprotiv, često ga posjećuje, nakon što je posjetio njegove tužitelje.

Porfirijeva najviše citirana izjava je bila: “Bog nije ni Hrvat, ni Srbin ni Nijemac.” S tom izjavom neće imati puno problema ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj, ali bi mogao imati u Srbiji gdje teorija o Bogu Srbinu još uvijek vlada na široko.

Teško će se od toga odvići oni koji su kao djeca u školi i predajom u obitelji učili na pamet recitirati pjesmicu:

Srpsko nebo je plave boje,
Na njemu caruje Srbin Bog,
Srbi anđeli njega dvore,
Srbina Boga svog.

Predstavnik crkve koja ne priznaje ni Hrvatsku kao državu ni Hrvate kao narod, svojom izjavom kako se on i Zagreb vole, tj. kako on voli Zagreb a Zagreb voli njega, ne krijući svoje osjećaje, rasplakati će cijeli grad.

Ipak, cijela ceremonija je pokazala jedan značajan pomak u posljednjoj utvrdi antifašizma na svijetu, u Hrvatskoj:

Antifašistički pokret u Hrvatskoj, dobio je i svoju vjeroispovijest – Srpsku pravoslavnu crkvu. Poslijedrugosvjetskoratna Staljinova komunistička i antiteistička konstrukcija – Antifašizam – konačno je nakon 70 godina i u novom stoljeću, doživjela pozitivan pomak u jednoj od najmlađih država na svijetu, u Republici Hrvatskoj. Nećeš više biti progonjen ako vjeruješ u Boga. Samo trebaš obaviti konverziju i prihvatiti SPC kao svoju vjeru. To će te staviti u prihvatljivu poziciju u odnosu na jednog od najvećih fašista u ratnoj Europi, katolika Alojzija Stepinca i spasiti ćeš dušu.

Dok je Porfirije samo pravoslavni Srbin a Josipović samo antifašist, centralna osoba pokreta u novom ruhu mora postati Milorad Pupovac, jer u njemu svoju simbiozu nalaze sve karakteristike novog lica antifašizma: pravoslavlje, ateizam, titoizam, hrvatomržnja i velikosrbizam.

Doda li se tome da je isti taj, u kojemu se udružilo sve što se protivi postojanju samostalne Hrvatske, u isto vrijeme i najprivilegiranji sabornik u Hrvatskoj, kojemu Ustav garantira zastupničku ulogu bez obzira na mišljenje hrvatskih glasača i čelni čovjek saborskog Odbora za ljudska prava, koji jednom godišnje objavljuje listu neprijatelja, onda je bespredmetno pitati – Zašto je Milorad Pupovac najmoćnija osoba u Hrvatskoj?

Foto: direktno.hr
Prethodni članaksvetac i zločinac (10)
KOMUNIZAM U HRVATSKOJ PRESPORO UMIRE
Sljedeći članakU spomen na mučenike Hrvatske pravoslavne crkve
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.