Mlada liječnica Marina Budimir, povratnica iz Austrije, koju aktualne političke elite nisu uspjele uvjeriti kako se ne isplati živjeti u Hrvatskoj i boriti za domovinu, porazila je Plenkovićev HDZ. Budimir je porazila i SDP, relikt komunizma, izgubljen  u prostoru i vremenu. Most, Živi zid, HNS i ostala aktualna politička elita nije došla do izražaja jer je nezavisna Budimir vrlo jasno izrazila volju naroda. Jasno je rekla kako ne vjeruje aktualnim političkim strankama te kako zakoni koje donose nisu vredniji i bolji od vrijednosti utkane u našem narodu i vjeri. Budimir ističe kako za nju mandati nisu prioritet. Prioritet joj je Hrvatska. Ova hrabra žena očitala je političku bukvicu Plenkovićevu HDZ-u, ostalim strankama na vlasti, oporbi i sve ih pomela te dobila potporu koju niti jedan njihov kanditat ne može ni sanjati. Ovo je takav udarac trulim, izdajničkim i nenarodnim političarima poput Plenkovića, Vrdoljaka, Pupovca, Bernardića da se ona njihova kako mogu što hoće, primiče kraju.

Autor: dr. sc. Sanja Bilač

Više ništa ne može zaustaviti potonuće Plenkovićeva HDZ-a. Iako se HDZ-ovci iz petnih žila trude objasniti hrvatskoj javnosti kako su oni pobjednici izvanrednih izbora od 10. ožujka 2019., rezultati ih vjerodostojno demantiraju. Iz primjera u Ličko-senjskoj županiji i Iloku sve je jasno. Plenkovićevom HDZ-u više ne mogu pomoći ni stranačko obavještajno nadzemlje, lažne ankete, a ni Plenkovićev osobni profiler Robert Kopal.

Mlada liječnica Marina Budimir, povratnica iz Austrije, koju aktualne političke elite nisu uspjele uvjeriti kako se ne isplati živjeti u Hrvatskoj i boriti za domovinu, porazila je Plenkovićev HDZ. Budimir je porazila i SDP, relikt komunizma, izgubljen  u prostoru i vremenu. Most, Živi zid, HNS i ostala aktualna politička elita nije došla do izražaja jer je nezavisna Budimir vrlo jasno izrazila volju naroda. Jasno je rekla kako ne vjeruje aktualnim političkim strankama te kako zakoni koje donose nisu vredniji i bolji od vrijednosti utkane u našem narodu i vjeri. Budimir ističe kako za nju mandati nisu prioritet. Prioritet joj je Hrvatska. Ova hrabra žena očitala je političku bukvicu Plenkovićevu HDZ-u, ostalim strankama na vlasti, oporbi i sve ih pomela te dobila potporu koju niti jedan njihov kanditat ne može ni sanjati. Ovo je takav udarac trulim, izdajničkim i nenarodnim političarima poput Plenkovića, Vrdoljaka, Pupovca, Bernardića da se ona njihova kako mogu što hoće, primiče kraju. Bravo Marina, pružili ste hrvatskome narodu vjeru da možemo živjeti u Hrvatskoj, biti svoji na svom a ne protjerani, pokradeni i izmanipulirani.

Drugi primjer velikog poraza Plenkovićeva HDZ-a je Ličko-senjska županija. Plenković je izjavio kako su birači, koji su dali potporu aktualnom županu, birači HDZ-a. Podsjetimo se kako je na prošlim izborima za županiju HDZ dobio oko 55 posto  glasova, a sada 35 posto. Dakle, HDZ je izgubio 20 posto potpore u odnosu na prošle izbore. Plenković, svjestan problema u kojem se nalazi, gubi kontrolu i daje izjavu koja ga razotkriva te potvrđuje kako opća panika, koja se događala u HDZ-u prije izbora, nije bila samo plod medijskih manipulacija protivnika te stranke već realnost da HDZ gubi veliku potporu birača, ali posebno svojeg članstva. Izjavio je kako su glasovi za Milinovića ujedno i glasovi za HDZ. Nije jasno kako je netko tko je glasao za Milinovića dao glas i HDZ-u. Umjesto da realno prihvati činjenicu da je HDZ izgubio 20 posto glasova, javnost i stranku uvjerava kako je to pobjeda HDZ-a. Plenkoviću, sastavite vlast kad ste pobjednici.

Biti relativni pobjednik s 20 posto manje glasova nego na prošlim izborima, izgubiti potporu od 40 posto glasova unutar svoga članstva je debakl za tu stranku te najava strašnog pada i gubitka potpore HDZ-u. Ako bi to na neki način pretočili u mandate, da su sutra izbori za Hrvatski državni sabor, bilo bi to u razini najlošijeg rezulatata koji je HDZ postigao s Jadrankom Kosor, negdje oko 40 mandata. To je trend i put kojim kroči HDZ. Plenković je urušio HDZ kojem sprema sudbinu SDP-a, koji danas više ne prolazi niti prag.

Ne samo da Plenković manipulira javnošću i svojim članstvom kada govori o pobjedi već i sam sebe demantira. Postotak od 20 posto, koji je dobio aktulani župan Milinović, glasovi su HDZ-a. Ali, uz jednu značajnu promjenu. To su bili glasovi HDZ-a. Glasovi HDZ-a dok Plenković nije odveo stranku u sasvim suprotnom smjeru, počevši od puča koji je proveo kako  bi HNS doveo na vlast, ustoličio Pupovca i  njegovu svetosavsko-četničku ideologiju koju je uveo kao legalnu i službenu politiku hrvatske države. Popis se nastavlja s Istanbulskom konvencijom, krađom referenduma pa sve do Marakeškog sporazuma. Na ovim je izborima potvrđeno kako je HDZ izgubio na uzorku Ličko–senjske županije 40 posto glasova koje mu je nosilo njegovo članstvo i simpatizeri te stranke. Biti relativni pobjednik s 20 posto manje glasova nego na prošlim izborima, izgubiti potporu od 40 posto glasova unutar svoga članstva je debakl za tu stranku te najava strašnog pada i gubitka potpore HDZ-u. Ako bi to na neki način pretočili u mandate, da su sutra izbori za Hrvatski državni sabor, bilo bi to u razini najlošijeg rezulatata koji je HDZ postigao s Jadrankom Kosor, negdje oko 40 mandata. To je trend i put kojim kroči HDZ. Plenković je urušio HDZ kojem sprema sudbinu SDP-a, koji danas više ne prolazi niti prag.

No, ozbiljnost situacije u Lici je na vrhuncu. HDZ nema izbora. Mora dokazati, pod svaku cijenu, da je pobijedio. Da bi to mogao i formalizirati, mora formirati vlast. Darko Milinović ima izbor. Ako ode s HDZ-om pokazat će se da je bio samo lutka u rukama Plenkovića. Drugi izbor je da bude dosljedan i zatvori priču s Plenkovićevim HDZ-om. Ključ izbora je HSP. Ako HSP odbije i to s gnušanjem bilo kakav savez, koaliciju ili projektnu potporu s Plenkovićevim HDZ-om pruža mu se prilika da iz Like pošalje  poruku Hrvatskoj jednaku onoj koju je Marina Budimir poslala iz Iloka. Domoljublje i čast nisu na prodaju. Nacija i država su naš ponos, vjera i obveza. HSP ne bi trebao u koaliciju s onima koji se odriču  hrvatskoga  pozdrava Za dom spremni, koji „šrafcigerima“ uklanjaju spomen ploče hrvatskim junacima iz HOS-a (postrojbi koje su proizašle ih HSP-a). HSP ne bi trebao u koaliciju s onima kojima su hrvatski nacionalni interesi nevažni niti će ikada biti. U tom slučaju Plenkovićev HDZ bit će primoran i u Lici ići u koaliciju s Pupovčevim SDSS-om. To je veliki problem za Plenkovića, jer on već neko vrijeme u dogovoru s Pupovcem glumi kako nešto ne štima u njihovoj koaliciji. Ovakvim raspletom, kojim bi Milinović i HSP odbili Plenkovića, doveli bi ga u pat poziciju. Ostaje mu nezavisni Dabo kojeg će također teško uspjeti staviti pod kontrolu. Tako HDZ stisnut u kut, mora uzeti SDSS koji mu je odan partner i HDZ mora opet u trgovinu. To je kupovanje pojedinih vijećnika koji će mu osigurati većinu u skupštini Ličko–senjske županije. Ovakav rasplet dobitak je za HSP, Milinovića i Dabu. Ponavljanje izbora jednako je loš scenarij za HDZ i još lošije rezultate na svakim sljedećim izborima. Ovaj put su igrali na kartu države koju trenutno vode. Čitava vlada i sam predsjednik Plenković danima su obilazili Liku, dijelili šakom i kapom novce državnih obveznika cijele Hrvatske. Taj igrokaz više ne će upaliti.

Za Milinovića, HSP i Dabu vrijeme je ključno. Ostati pribran, odoljeti pritiscima, kupovanjima, ali isto tako i obećanjima nije samo pitanje časti već i razumijevanja političkog trenutka. Svaki savez na bilo kojoj osnovi s HDZ-om povlači u bezdan i onoga tko ide s njim. Ako ovo čelnici HSP-a, Milinović i Dabo shvate te odole pritisku postat će ne samo pobjednici već i vrlo mudri političari. Zadnja karta HDZ-a će biti teza kako ne žele nove izbore, troškove i kako se mora formirati vlast. Ne treba upasti ni u ovu zamku. Jer nacionalni interes i demokracija nemaju cijenu. Izbora neka bude dok se ne riješimo izdajnika i njihova režima. Demokracija je skupa, ali svakako manje od HDZ-ove pošasti koja je toliko zadužila i ponizila Hrvatsku.

 

Prethodni članak“Korijeni” – roman o skrivenoj hrvatskoj povijesti
Sljedeći članakTisuću brojeva sočne balkanske vulgarnosti