Hrvatska karlovačka episkopija


Hrvatsko je kraljevstvo više od 200 godina imalo vlastitu autocefalnu pravoslavnu crkvu – poznatu Karlovačku arhiepiskopiju. Njezino sjedište je bilo u Srijemskim Karlovcima, koji su od početaka hrvatske povijesti do 1946. bili sastavni dio Hrvatskog kraljevstva. Karlovački arhiepiskop nosio je titulu Patrijarh Hrvatski. Imenovao ga je hrvatski ban a izbor potvrđivao je car.

Hrvatska Karlovačka arhiepiskopija nikad nije donijela odluku o svom samoukidanju u korist novostvorene pravoslavne crkve Kraljevine SHS. Nije niti mogla donijeti takvu odluku jer nije imala poglavara. Zadnji Karlovački arhiepiskop Lukijan nestao je 1913. i pričalo se da je počinio samoubojstvo. Tjedan dana kasnije pronađen je s odrezanom glavom!

Hrvatski arhiepiskop Aleksandar

U nastavku citiramo nekoliko rečenica iz knjige prote Jovana Jeremića, “Gde je Karlovačka mitropolija? Šta da se radi?”, izdane 1923.

” … paki i paki tvrdimo da Karlovačka Mitropolija nije ukinuta, da ona pravno postoji. Ona je danas samo priglušena i živa sahranjena, ali umreti donde neće, dok joj smrtnu presudu ne izreknu i ne sprovedu nadležni faktori, dok joj večnuju pamjat ne otpevaju nadležni korovi i sama deca njena.

A dotle se čudimo, koje su i u članku 7. Uredne od 13. decembra 1920 g. mogle videti tu smrtnu presudu. Čuditi se moramo i ušima, koje iz tog članka 7 čuju večnuju pamjat Karlovačkoj Mitropoliji. Razrok je pogled tih tamnih i mutnih pravnih očiju. Velika je egzotičnost tih juridičkih ušiju! Jer velik je apetit nekih na Karlovačku Mitropoliju i njezine prinadležnosti. Apetit gutanja, konsumiranja i potčinjavanja, okupiranja i anektiranja …

Sve u vidu česnosti, bratstva i jedinstva …

“Karlovačka mitropolija nije ukinuta. O tome akta nema. I do god toga akta ne bude, Karlovačka Mitropolija će pravno postojati. A što pravno postoji, ima pravo i na život. Doći će do svoga života i Karlovačka Mitropolija.”

„… Karlovačka Mitropolija će se dići u život i svetlost.

… ona će se vratiti u svoje pravo, kada pravde sunce sine, i ako za nju pravda nije umrla; i ako istina među nama još nešto vredi, ako u nama još mudrosti ima. I ako još ima srca i ljubavi…”

prota Jovan Jeremić, „Gde je Karlovačka mitropolija? Šta da se radi?”, Srijemski Karlovci, Manastirska štamparija, 1923.

Foto: Patrijaršijski dvor u Srijemskim Karlovcima

Prethodni članakDan pobjednika označen tako
da se gubitnik ne uvrijedi
Sljedeći članakPupovčeva velikosrpska ljetna ofenziva
uz podršku Andreja Plenkovića

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here