Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier je danas na press konferenciji izjavio da je Hrvatska odblokirala Srbiju u odnosu na sporno poglavlje 26. U audio snimci koju je objavio “index.hr”, Stier je izjavu donio vrlo zbunjenim glasom, znajući valjda da njihov postupak u Hrvatskoj neće biti primljen s velikim oduševljenjem.

Tako nakon afere se beatrifikacijom Stepinca i poklekom ministra Kovača pod pritiskom Angele Merkel, Srbija, potpomognuta europskim pritiscima na Hrvatsku, po treći puta odnosi pobjedu protiv Hrvatske.

Stepinac još nije svetac, Srbija još nije ukinula uhidbeni zakon a hrvatska manjina u Srbiji još nije dobila ništa osim obećanja da će u latiničnim udžbenicima biti “elementi hrvatske kulture”. Kako bi bilo da se unesu elementi nedavne hrvatske povijesti?

Odmah nakon potpisivanja sporazuma, srbijanski ministar Šarčević je ograničio srpsku obavezu na samo “tehničku stranu”, odnosno tiskanje.

U europskom nastojanju, pod svaku cijenu istrgnuti Srbiju iz ruskog zagrljaja i prevući ju na zapadnu stranu, EU je spremna na mnoge žrtve, uključujući i žrtvovanje Hrvatske. Za to u Hrvatskoj imaju idealan tim, visokopozicioniranog predsjednika vlade Plenkovića i ministra vanjskih poslova Stiera, koji su ravno iz bruxelesske torbe dospjeli na vrh vlasti u Hrvatskoj.

Hitnost ove hrvatske kapitulacije, samo dva dana prije Božića, pojačana je i dopremom novih besplatnih ruskih borbenih zrakoplova, za koje je premijer Vučić izjavio da će garantirati da se Bljesak i Oluja nikad više neće dogoditi, odnosno, kad Srbija idući put uđe u Hrvatsku, da ju nitko više neće moći istjerati.

Korak po korak, Srbija izgubljeni rat vojnim putem pretvara u pobjedu diplomatskim sredstvima. Apsolutna njezina pobjeda biti će proglašena kada se ulaskom Srbije u EU, uspostavi jedinstvena regija Zapadni Balkan, sa središtem u Beogradu……… ako im dozvolimo.

Tu se stvara dramatičan raskorak između eurposkih globalnih i hrvatskih nacionalnih interesa. Ako je gledati po ponašanju hrvatske vlade u ovom i ovakvim slučajevima, nije teško zaključiti čije interese oni zastupaju.

Zastava iz leđa Davora Stiera iz Indexa, više je nego simbolična. Foto: Index (FAH, 123rf)

Prethodni članakZdravko Tomac
Sljedeći članakMilorad Pupovac mora biti najmoćniji čovjek u Hrvatskoj
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.