Zdravko Tomac

Ja sam s Tuđmanom pisao preambalu Ustava.
Projekt Velebit dolazi u pravo vrijeme!

0
470

Razgovarao: Damir Ljubičić

Projekt Velebit je inicijativa koja dolazi u pravo vrijeme, u situaciji kada je desna politička scena zamrla i kada je HDZ usisao desnicu, a onda je napustio program desnice.

Mislim da je sada dozrelo vrijeme za ideju okupljanja desnice koja nije isključivo pravaška, jer pravaši se, nakon svega što se događalo, ne mogu oporaviti. Mora biti nešto novo, nešto između stranke i pokreta. Trenutak je kad nema ničega, a uvijek je dobro graditi kad nema ničega. Da u ovom trenutku postoji neka jaka desna opcija, vjerujem da za Projekt Velebit ne bi bilo šanse –  kazao je dr. Zdravko Tomac komentirajući Nacrt Programskih načela Projekta Velebit.  – Mislim da bi trebalo konstatirati da hrvatsko nacionalno pitanje, iako sad imamo svoju državu, nije riješeno. Treba istaknuti kako Projekt Velebit želi mobilizirati sve snage na izradi jednog programa za kompletno rješavanje hrvatskoga nacionalnog pitanja.

– No, kad kažem da hrvatsko nacionalno pitanje nije riješeno, prvenstveno mislim na situaciju u kojoj se nalazi hrvatski narod u BiH. Hrvati tamo iščezavaju, prestaju biti narod, perspektive su stravične. Smatram da je to najteže pitanje koje traži mobilizaciju cijeloga hrvatskog naroda i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu. Želim reći da povezivanje, sloga i zajednički program hrvatskoga naroda mora biti bit, suština programa Projekta Velebit. Neriješeno je i pitanje odnosa dijaspore i Hrvata u Hrvatskoj te BiH, da nema jedinstva te jedinstvenog programa.

– Čak i u samoj RH hrvatsko nacionalno pitanje nalazi se u nezavidnoj situaciji jer je primjetno kako ostajemo bez nacionalne energije, sve manja je sposobnost da rješavamo bitna pitanja i da vodimo ka razvoju. Sve smo stariji, sve nas je manje, iseljavamo se, nestajemo, izumiremo, bijela kuga vlada. Znači, došli smo do točke gdje nije samo ugrožena država i sve što smo postigli, već je ugrožen opstanak hrvatskoga naroda. Mora se početi s analizom stanja i reći da smo s jedne strane zadovoljni što imamo svoju državu te što smo članica Europske Unije te NATO pakta, a s druge strane smo zabrinutiji nego ikada – objasnio je Tomac važnost rješavanja hrvatskoga pitanja. – Projekt Velebit mora biti snaga sinergije koja će razjedinjeni hrvatski narod povezati na jednom programu i okupiti ga u cilju rješavanja bitnih problema, pa onda treba prići ovim problemima koji realno postoje.

– Drugo pitanje o kojemu se mora raspravljati jest da je Hrvatska, država hrvatskog naroda, iz dana u dan sve ugroženija jer, nažalost, hrvatska je trenutna politika izdala tu suverenističku politiku i danas pristaje graditi Europsku Uniju kao naddržavu u kojoj će polako gubiti svoju suverenost. Mi smo stvorili državu i sad već je razgrađujemo i prihvaćamo da ona nestaje. Ključno je pitanje, i tu bi upravo Projekt Velebit trebao pokrenuti narod i reći da se vraćamo na suverenističku politiku i da mi želimo EU, NATO i druge integracije, ali samo u onom obliku u kojemu one jačaju našu suverenost i ravnopravnost.

– Ako pobijedi u EU – a pobjeđuje poglavito -nakon izlaska Britanaca – koncept EU kao naddržave mi ćemo nestati kao suverena država. I ne samo mi, nestat će i veće i snažnije države od nas. Tu bi sad trebala desnica da se ne dopusti nikakvom političaru ili stranci da prihvaća integracije i naddržavne tvorevine u kojima Hrvatska gubi suverenost i ravnopravnost. Već danas su zakoni EU jači od hrvatskih zakona, sudovi EU su jači od naših sudova, i evidentno je da se kreće prema tome da ćemo  prestati postojati kao suverena nacionalna država i da će veliki s nama vladati. To su bitni problemi.

– Zadnji bitni problem, koji bi mora biti u uvodu Nacrta Programski načela, jest da se moramo obračunati s opasnom strategijom diskreditacije Domovinskog rata, da se on krivotvorinama pretvori u “ustaški i fašistički” rat, već je potrebno naglasiti da da je RH nastala pobjedom antifašizma, a obranjena je Domovinskim ratom – naglasio je Tomac potrebu suverenističke političke misli u hrvatskoj politici.

– Kad je riječ o aktivnom jugoslavenizmu u današnjoj Hrvatskoj, mislim da se tu ipak radi o novom fenomenu, o sukobu s derivatima jugokomunizma i jednom novostvorenom vladajućom klasom u Hrvatskoj, koja je protunacionalna, koja podržava sve oblike udruživanja Hrvatske koji obećavaju da će je ukinuti i razvodniti nacionalnu suverenost. Na razne načine se pokušava rušiti nacionalna država, bilo putem forsiranja raznih regionalnih organizacija ili putem globalizma i stvaranje nadnacionalnih institucija koje postaju vlast hrvatskog naroda. Jer, ja na to malo drugačije gledam: neke klasične obnove Jugoslavije više nema, Jugoslavija više nije moguća, ali mogući su njeni derivati u nekim balkanskim integracijama koje su u interesu nekih velikih sila.

– Danas djeluju mnoge političke silnice protiv nacionalne države. Projekt Velebit mora postati snaga koja će se vratiti na suverenističku politiku Franje Tuđmana, koja će čvrsto braniti nacionalnu državu jer nacionalna država je jedino učinkovito sredstvo koje može zaštititi nacionalne interese.

– Područje Hrvatske i bivše Jugoslavije ponovo je postalo geopolitički važno. Na našu nesreću postalo je poprište borbe velikih sila u stvaranju novog svjetskog poretka. Nikada na ovim prostorima kao u zadnje vrijeme nije bila tako direktna, oštra, užasna, beskrupulozna borba između Rusije, SAD-a, Europe i islamskoga svijeta. Svi oni žele, svaki na svoj način, zavladati ovim prostorom i tu se Hrvatska našla u jednoj teškoj poziciji.

– Angela Merkel otvoreno kaže Hrvatima, hrvatskoj vlasti, da je primanje Srbije u EU strateški interes globalni jači od hrvatskih nacionalnih interesa. – Vi ste dužni sve napraviti i na račun svojih interesa da bi Srbija ušla u EU bez problema kako bi je oteli zagrljaju Putina – kaže ona. Čak se i američki potpredsjednik na odlasku usudio nazvati hrvatsku predsjednicu i držati joj lekciju kako je primanje Srbije u EU zajednički, globalni interes Amerike i Europe te da Hrvatska kao članica tih institucija ne smije svoj interes stavljati iznad globalnoga. Oni se boje da Srbija igra duplu igru, malo su s jednima pa malo s drugima.

– Tu se svašta prelama i Projekt Velebit se ima priliku angažirati i potaknuti raspravu. Moj prijedlog je da se najprije napiše ocjena stanja ugroženosti nacionalnih interesa, pa da se potom na bazi tih procjena iziđe sa širokim pokretom koji ima jasnu viziju – komentirao je Tomac intenziviranje raznih jugoslavenskih i regionalnih inicijativa.

– U cijelom svijetu 70 godina traje vrlo sustavno ogađivanje svega hrvatskoga. Od proglašenja državne samostalnosti, svaka ideja hrvatstva se proglašavala ustaškom i fašističkom, a to se radi i danas.

– Ja sam s Tuđmanom pisao tu preambalu Ustava, tj. on je diktirao, a ja, Smiljko Sokol i Vladimir Šeks smo zapisivali. On je rekao: – Vidite da se glavna promidžba protiv nas svodi na ustaše. Borba za samostalnu Republiku Hrvatsku nije samo razbijanje Jugoslavije nego je to proglašeno povratkom na poražene snage. Da bismo se obranili, mi smo morali unijeti to što je napisano.

– Dakle, to danas postaje problem i zloupotrebljava se, ali mislim da nije sazrelo vrijeme da se sad ide s tim. Moramo se pripremiti i okrenuti javno mnijenje, pa tek onda eventualno ići na izmjenu Preambule.

– Mi smo se u tim vremenima stvaranja države morali žestoko izboriti za istinu. Mi nismo imali diplomaciju, Srbi i Englezi su nas proglašavali fašistima i medijski to plasirali na sve strane. I danas to vrlo vješto rade, sličnim metodama.

 

Prethodni članakKako vrijeme odmiče lakše mi je shvatiti
zašto se ubio Zvonko Bušić
Sljedeći članakHrvatska odblokirala Srbiju