Korupcija otkrivena na relaciji HEP-PPD ima dublju pozadinu i predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer je HEP nacionalna tvrtka od izuzetne strateške važnosti. U ovoj priči Andrej Plenković je uhvaćen s prstima u pekmezu i zato je važno da je ta tema došla na tapetu izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora. Sasvim je sigurno da će isplivati nove činjenice o korupciji koja povezuje HEP i PPD.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Već sama činjenica da je Hrvatski sabor prvi put od stjecanja nezavisnosti sazvan na izvanredno zasjedanje i to na početku ljetne stanke očit je dokaz da je, bez obzira što to neki na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem ne žele priznati, Hrvatska suočena s puzajućom ozbiljnom ustavnom krizom. Nju je zaoštrio sam predsjednik Republike Zoran Milanović koristeći jednu od rijetkih prilika koju mu pruža Ustav da po članku 79. predloži sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora. Treba podsjetiti da po članku Ustava izvanrednu sjednicu može zatražiti saborska večina ili sama Vlada. Budući da ujedinjena oporba ovaj put i lijeva i desna iz koje je izostao, što je znakovito, Domovinski pokret nema 76 ruku, a da Andreju Plenkoviću nije bilo ni na kraj pameti da sazove izvanrednu sjednicu Sabora odluka o njoj ostala je u rukama predsjednika Republike.

Kao što se očekivalo HDZ pod Plekovićevim vodstvom odbio je sve zahtjeve i predsjednika Republike i ujedinjene  lijeve i desne oporbe, što je samo jedan dodatni dokaz da je Hrvatska postala talac predsjednika Vlade i njegove autokratske politike koja se suštinski svodi na politikanstvo u zaštiti klasičnog klijentelističkog kapitalizma kad je u pitanju energetska državna tvrtka Hrvatska elektroprivreda (HEP). Zato je vladajuća većina dakle HDZ i sateliti odbila zahtjeve predsjednika Republike i ujedinjene oporbe da se u roku od tri radna dana razriješe članovi uprave Hrvatske elektroprivrede, članovi upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), uprave Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) te državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivu Milatića. Vladajuća HDZ-ovska većina odbila je i zahtjev da se u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Drugi povod za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora bio je višetjedni štrajk uposlenica u pravosuđu, pa je HDZ-vska većina odbacila zahtjev da se udovolji zahtjevima šrajkašica za povišicu plaće i da im se ne uskrati plaća za vrijeme provedeno u štrajku.

Jednostavnije rečeno HDZ je na čelu s autokratskim premijerom Andrejom Plenkovićem odbijanjem da prihvati zahtjeve protiv korupcije golemih razmjera u poslovanju HEP-a, a u drugom pitanju udovoljavanju sindikalnih zahtjeva prosvjednica u pravosuđu za izjednačavanjem plaća s ostalim javnim službama samo pokazao da ostaje dosljedan svojoj bahatosti otkako je zasjeo na čelo Vlade. Ništa drugo od njega se nije moglo ni očekivati, jer je njegova politika, bolje rečeno politikantstvo sadržano u njegovom ponašanju i upravljenju Vladom  temeljeno na izjavi kako “može što hoće” i “kako će promijeniti Hrvatsku”. Niz je primjera da Andrej Plenković vlada Hrvatskom kao kancelar i da kao u pravom kancelarskom sustavu, zahvaljujući nategnutoj parlamentarnoj većini, kontrolira Hrvatski sabor, umjesto da Hrvatski sabor kontrolira njega i HDZ kao vladajuću stranku. Zato nije nimalo čudno što on ali i njegovi umiješani ministri i državni tajnici nisu sudjelovali u radu izvanredne sjednice što je bio red, ali je to dodatni dokaz da su je htjeli izbjeći. Umjesto toga napali su predsjednika Republike da nije došao na sjednicu koju je sazvao, premda nigdje ne piše da on mora biti njoj nazočan.

Nakon ove prve izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora može se izvesti nekoliko zaključaka. Kao prvi jest zajednički nastup oporbene ljevice i desnice koje su ostavile po strani svoje ideološke razlike i prvi put u interesu građana koji su ih birali i države u kojoj žive pokazali jedinstvo u dva pitanja koja opterećuju tekuću političku scenu. To su korupcija i pravo na poštenu plaću. Bez obzira što njihovi zahtjevi nisu usvojeni, trodnevna rasprava u Saboru pokazala je svu bijedu Hrvatske demokratske zajednice kao stranke koja služi njihovom čelniku Andreju Plenkoviću da štiti očiglednu korupciju. Kad je u pitanju Prvo plinarsko društvo na čelu s Pavlom Vujnovcem i predsjednikom uprave HEP-a Franom Barbarićem koji su umiješani u spornu prodaju plina ispod cijene čak za jedan cent, pri čemu je za porezne obveznike nastala šteta od najmanje 10 milijuna eura treba se vratiti na početak priće. .

Prije desetak godina, dakle i prije nego što je na vlast došao Andrej Plenković s idejom da prvo promijeni HDZ a zatim i Hrvatsku HEP je imao prihod od 14 milijardi kuna, a Prvo plinarsko društva (PPD) Pavla Vujnovca prihod od 50 milijuna kuna. Prije dvije godine prihod HEP-a pao je na 10 milijardi kuna  a prihod PPD-a vrtoglavo je narastao na čak  21 (!?) milijardi kuna i taj trend se nastavlja. To je senzacionalna informacija koja sama po sebi zahtijeva analizu i odgovore, ali o tome nema ni riječi u svim vodećim medijima na čelu s Hrvatskom televizijom, a da ne spominjemo “Jutarnji list” i “Večernji list” koji su puni reklamnih  slogana “HEP više od struje”. Govoreći otvoreno i ironično HEP je stvarno “više od struje” jer se u njemu i izvan njega vode igre koje navode na zaključak da je na djelu opasna puzajuća politika u kojoj mala riba pokušava progutati veliku ribu. To nije nimalo bezazlena igra, budući da iza Prvog plinarskog društva stoji ruski kapital, jer je PPD praktički podružnica ruskog naftnog diva “Gazproma” s kojim je potpisan višegodišnji ugovor o isporuci plina. Da se nešto ozbiljno iza brda valja treba podsjetiti na ključni podatak. U okviru INE djelovala je tvrtka Prirodni plin d.o.o. U 2012. godini ostvarila je 7,5 milijardi kuna, da bi 2016. godine jednostavno nestala, a njezino djelovanje preuzeo je PPD. U toj likvidaciji INA-ne tvrtke važnu ulogu je odigrao bivši ministar HNS-ovac Ivan Vrdoljak. Sve u svemu korupcija otkrivena na relaciji HEP-PPD ima dublju pozadinu i predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer je HEP nacionalna tvrtka od izuzetne strateške važnosti. U ovoj priči Andrej Plenković je uhvaćen s prstima u pekmezu i zato je važno da je ta tema došla na tapetu izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora. Sasvim je sigurno da će isplivati nove činjenice o korupciji koja povezuje HEP i PPD.

Prethodni članakLjetno šumsko taborovanje ‘Dobra 23’
Sljedeći članakHoće li ikad hrvatska vlast progledati i iznijeti istinu o genocidu u Srbu 1941.