Svega nekoliko sati prije ustoličenja novog američkog predsjednika, za Hrvatsku je danas nabolje vrijeme reflektirati se na inauguracioni govor američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, iz vremena velike krize 1933.

Veličanstvena nacija će ustrajati jer mora ustrajati, probuditi se i napredovati. Zato, prije svega, dozvolite mi da potvrdim moje čvrsto uvjerenje da je strah jedina stvar od koje moramo strahovati – od bezimenog, nerazumnog, neopravdanog terora koji paralizira napor potreban za okrenuti odstupanje u napredovanje…”

“Samo ludi optimist može zanijekati tamnu realanost ovog vremena. Međutim, naša nesreća ne proizlazi iz nedostatka smisla. Nas nije pogodila ni kuga ni invazija skakavaca. U uspoređenju sa strahotama koje su naši preci savladavali zato što su vjerovali i nisu se bojali, mi nemamo od čega strahovati. Mi sada moramo shvatiti, kao što nikada prije nismo morali, našu međusobnu ovisnost jednoga o drugome; potrebu ne samo uzimati nego i davati….

Prethodni članakZnačaj kolektivnog pamćenja
Sljedeći članak“Oba su pala”
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.