Marko Ljubić o aktualnim temama
vezanima uz najnovije događaje u Hrvatskoj

0
441

https://youtu.be/t0rSoLNni-ENovinar i kolumnist Marko Ljubić, gostovao je na “Radio Mariji”, u emisiji o aktualnim temama vezanim za Hrvatsku danas. U ovo vrijeme najveće medijske blokade domoljubno i suverenistički orijentiranih hrvatskih medija od hrvatskog osamostaljenja do danas, glas Marka Ljubića će poslužiti kao glas razuma u sveopćem metežu koji je nastao, poglavito zloupotrebom svjetskoga medijskog magnata Facebooka.

Na hrvatskoj sceni koincidentno su se poklopila tri događaja, za koje je teško zaključiti da su se na hrvatskoj tromeđi susreli baš u isto vrijeme i sasvim slučajno.

Pred samo nekoliko tjedana pred hrvatskim općinstvom je preko svih medija i iz usta najviših dužnosnika hrvatske države, uključujući i predsjednika vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića, iznešen koncept hibridnog rata, o kojemu su kao hibridu konvencionalnog, obavještajnog i elektronskog ratovanja u njegovu širem značenju, temeljito naelektrizirali hrvatsku znatiželju.

Kratko potom na dan 29. 11. 2017, koji je opet teško prihvatiti slučajno izabranim, dolazi do dramatičnih događaja u haaškoj sudnici, kada je tijekom izricanja presude šestorici Hrvata, jedan od njih, Slobodan Praljak, izvršio samoubojstvo ispijajući otrov, koje je i ovom nesretnom sudištu, u njegovu posljednjem činu, pripisalo karakter krvavog ritulanoga samoubojstva.

Događaj je odjeknuo svjetom a s navećom dinamikom baš u Hrvatskoj kako je bilo i za očekivati.

Kako su se rasprave o tom događaju raširile po svim televizijskim mrežama, novinama i elektronskim medijima, na scenu je stupila najveća medijska kuća na svijetu, Facebook, i uz jedno jedino objašnjenje “sukob sa standardima zajednice” počela s masovnim brisanjem tekstova povezanih uz ime Slobodana Praljka, te blokadom onih koji su ga spominjali ili njegove fotografije objavljivali.

Od svih medija, posebna koncentracija je bila usmjerena na Projekt Velebit. Najprije je s Facebook stranice “Projekt Velebit”, povezane s web stranicom projektvelebit.com, kao i sa stranice njezina moderatora, eliminirano petnaestak tekstova nekih od najprominentnijih novinara koje Hrvatska uopće ima: Marka Ljubića, Nenada Piskača, Zvonimira Hodaka, Hrvoja Hitreca, pa i Velebitovih voditelja Marka Juriča i Dinka Dedića.

Nakon toga je Facebook stranica “Projekt Velebit” potpuno i izgleda nepovratno zatvorena.

U razgovoru s Filipom Ećimovićem, Marko Ljubić je iznio dosta opsežan osvrt na sve tri ove pojave, njihovo značenje za Hrvatsku danas i za Hrvate, kako u Hrvatskoj tako i one u Bosni i Hercegovini.

 

Prethodni članakPresuda šestorici u Haagu –
završni britanski udarac Hrvatskoj
Sljedeći članak“Presuda je nepravedna, ali je mi poštujemo..”