Na veliku skupštinu tzv. Srpskog narodnog vijeća kao gošća iz Beograda, kad nije mogao doći Aleksandar Vučić, došla je srbijanska premijerka Ana Brnabić što je samo po sebi bila nova provokaciju u okviru SANU memorandumske promidžbe tzv. “srpskog sveta”. Tu provokaciju je predsjednik Republike Zoran Milanović u svojem stilu raskrinkao i ne samo tu tzv. “Veliku skupštinu SNV-a” nego još više višegodišnju podrivačko djelovanje vođe “pete kolone” Milorada Pupovca.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Konačno je jedan hrvatski političar od položaja i formata progovorio o velikosrpskoj bolje rečeno četničkoj subverzivnoj ofenzivi koju provodi saborski zastupnik SDSS-a odnosno tzv. Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac. Budući da je tu završnu rolu odigrao ni manje ni više nego predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, njegov višegodišnji sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem dobio je, moglo bi se reći, poželjniju političku dimenziju, jer je sad bjelodano jasno da se ne radi samo o sukobu o dva egotipa, nego o i te kako važnom političkom sukobu, kojim se ustavna kriza kroz koju prolazi država zahuktava a ne smiruje.

Na veliku skupštinu tzv. Srpskog narodnog vijeća kao gošća iz Beograda, kad nije mogao doći Aleksandar Vučić, došla je srbijanska premijerka Ana Brnabić što je samo po sebi bila nova provokaciju u okviru SANU memorandumske promidžbe tzv. “srpskog sveta”. Tu provokaciju je predsjednik Republike Zoran Milanović u svojem stilu raskrinkao i ne samo tu tzv. “Veliku skupštinu SNV-a” nego još više višegodišnju podrivačko djelovanje vođe “pete kolone” Milorada Pupovca. Ocjene i procjene djelovanja Milorada Pupovca što ih je izrekao Zoran Milanović nisu se dosad mogle čuti, osim možda u pojedinačnim zastupničkim istupima u Hrvatskome saboru. Koliko je to subverzivno djelovanje uzelo maha najbolje pokazuje da je predsjednik Republike bio cenzuriran u ključnim ocjenama SNV-a i Milorada Pupovca kod svih vodećih elektronskih i tiskovnih medija,  što samo po sebi pokazuje koliko je temeljno ljudsko pravo, slobode govora i mišljenja, i to primijenjeno prema visokom državnom dužnosnikau, flagrantno ugroženo u hrvatskoj državi.

Zoran Milanović je Miloradu Pupovcu poručio: “Ne lupetaj više o etničkom čišćenju, ti nisi predstavnik Srba u Hrvatskoj, to sam više ja nego ti”. Ukazao je i na golu činjenicu da je za Milorada Pupovca u 12. izbornoj jedinici glasovalo samo 10 tisuća glasača, pa on nikako ne može biti predstavnik srpske nacionalne  manjine u Hrvatskoj. Konačno, zaključio je da je Milorad Pupovac “sitni lopov”.

O SNV-u Zoran Milanović je ustvrdio da to nije reprezentativna ustanova jer ne predstavljaju Srbe u Hrvatskoj, “to je prijevara”, Miloradu Pupovcu je poručio: “Ne lupetaj više o etničkom čišćenju, ti nisi predstavnik Srba u Hrvatskoj, to sam više ja nego ti”. Ukazao je i na golu činjenicu da je za Milorada Pupovca u 12. izbornoj jedinici glasovalo samo 10 tisuća glasača, pa on nikako ne može biti predstavnik srpske nacionalne  manjine u Hrvatskoj. Konačno, zaključio je da je Milorad Pupovac “sitni lopov”. Međutim i sam Zoran Milanović kad je u pitanju srpska etnička zajednica u Hrvatskoj koristi krivi termin, jer se ne radi ni o kakvim Srbima u Hrvatskoj, takvi jedino postoje u Republici Srbiji, nego o pripadnicima Srpske nacionalne manjine koji su za vladavine Ivice Račana i Ive Sanadera dobili protuustavne privilegije, stvarajući od njih, opet protuustavno, građane s posebnim ovlastima na račun samih Hrvata. Naravno to su kreatori velikosrpske politike u Beogradu iskoristili za takvo djelovanje manjeg dijela Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koje se jedino može okarakterizirati kao subverzivno. Umjetno se potencira tzv. “srpsko pitanje” pa se ta manjina pod djelovanjem Milorada Pupovca predstavlja kao posebni “corpus separatum” unutar Republike Hrvatske. Štoviše tu poziciju ne samo tolerira nego i podržava, naravno opet djelujući protuustavno, sam premijer Andrej Plenković na čelu poslušničke stranke HDZ-a kao “stranke opasnih namjera” kako ju je u drukčijim političkim okolnostima, zato jer se zalagala za osamostaljenje Hrvatske, nazvao jugokomunistički političar Ivica Račan.

U izjavi da je “politički dijalog Zagreba i Beograda jedini način da se riješe otvorena pitanja, ali da svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina” krije se poslušnički odnos Andreja Plenkovića prema Srbiji, jer objektivno govoreći između Beograda i Zagreba ne može postojati politički dijalog kao jedini način da se riješe otvorena pitanja, budući da ta otvorena pitanje postoje samo na srbijanskoj strani koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku.

Krug je sada zatvoren jer se HDZ s Andrejom Plenkovićem na čelu priključio Pupovčevoj subverzivnoj djelatnosti protiv hrvatske države i naroda, pa nastavlja u tom smjeru najavljenim posjetom Subotici kako bi se na mala vrata sastao s četničkim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tim povodom Andrej Plenković je izjavio da je “politički dijalog Zagreba i Beograda jedini način da se riješe otvorena pitanja, ali da svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina”. U ovoj izjavi krije se poslušnički odnos Andreja Plenkovića prema Srbiji, jer objektivno govoreći između Beograda i Zagreba ne može postojati politički dijalog kao jedini način da se riješe otvorena pitanja, budući da ta otvorena pitanje postoje samo na srbijanskoj strani koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku. Tu naravno spada sudbina nestalih civila i branitelja, naplata ratne štete, povratak ukradenog blaga, prije svega arhivskog, obeštećenje logorašima srpskih koncentracijskih logora itd. Treba podsjetiti da Plenkovićevo popuštanje prema Beogradu ide toliko daleko da je čak bio ispustio rješavanje sudbine nestalih iz agende u predviđenom, ali zbog pandemije otkazanom posjetu Beogradu 2020. godine. Jednostavno rečeno Andrej Plenković na čelu Vlade i HDZ-a vodi veleizdajničku politiku prema Srbiji, pa je zato Milanovićevo raskrinkavanje Milorada Pupovca kao najvažnijeg Plenkovićevog koalicijskog partnera izuzetno važan politički događaj s još neizvjesnim posljedicama u tekućoj političkoj krizi.

Prethodni članakSpašavanje imena ulica vukovarskih
Sljedeći članakPodcast Velebit – Željko Glasnović:
Osnivanje organizacije mudrih ljudi je odlična ideja