Šutnja Andreja Plenkovića, ali i Zorana Milanovića, još jednom potvrđuje da njih dvojica kao najviši politički dužnosnici u Hrvatskoj nisu dorasli suprotstaviti se agresivnoj propagandnoj kampanji koja se iz Beograda vodi protiv Hrvatske, a eskalira posljednjih nekoliko godina.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Nove optužnice protiv hrvatskih pilota i generala najavljene u Srbiji samo su još više raskrinkale premijera Andreja Plenkovića i vladajući HDZ, i potvrdile temeljnu poziciju Zagreba prema četničkoj garnituri na čelu s Aleksandrom Vučićem. Jednostavno rečeno ta pozicija počiva na nevjerojatnoj podčinjenosti aktualne hrvatske politike, s jedne strane politici Bruxellesa koji ne odustaje od ideje tzv. Zapadnog Balkana sa Srbijom na čelu u novoj paradržavnoj konstrukciji, a s druge strane na beskrupuloznoj politici Beograda da, iako su gubitnici u agresorskom ratu, negiraju svoju odgovornost i drugim sredstvima promoviraju velikosrpsku politiku tzv. “srpskog sveta”.

Doduše, treba priznati da za takav podanički položaj Hrvatske u odnosu na agresorsku Srbiju nije isključivi proizvod Andreja Plenkovića na čelu hrvatsko-velikosrpske koalicije s Miloradom Pupovcem, nego je to lansirano nakon Tuđmanove smrti dolaskom na vlast tandema Mesić-Račan. Svi predsjednici države, dakle i Ivo Josipović, pa i Kolinda Grabar Kitarović uz nešto suzdržanijeg sadašnjeg Zorana Milanovića, ali i predsjednici Vlade Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović, a sad Andrej Plenković, prema agresivnoj i subverzivnoj politici Beograda odnosili su se kao da je Hrvatska bila gubitnik u pravednom obrambenom Domovinskom ratu a ne uvjerljivi pobjednik. Najdalje je u tome ipak otišao Andrej Plenković i HDZ pod njegovim vodstvom, jer se njegova najavljena politika “promjene HDZ-a, pa i Hrvatske” svodi na pretvaranje Domovinskog rata u “građanski rat” kako bi se amnestirala Srbija, a u tome mu je vođa velikosrpske “pete kolone” Milorad Pupovac glavni partner.

Svi ti spomenuti čelnici hrvatske politike u ovih dvadesetak godina vodili su besramno popustljivu politiku prema Beogradu i praktički doveli do toga da se Hrvatska kao pobjednik nad velikosrpskom fašističkom agresijom našla u umjetno proizvedenoj obrambenoj poziciji kao da je u tom ratu bila gubitnik. Prije svega to je posljedica umjetno nametnute teze koju je prvi lansirao ni manje ni više nego predsjednik Republike Stipe Mesić kao svjedok veleizdajnik na Haaškom tribunalu koji je izjavio da bi se na području bivše Jugoslavije svi svima trebali ispričati.

Ako je za sadašnju gubitničku poziciju Hrvatske prema Srbiji u ovih 20-tak godina kriv politički vrh, gledajući pravno još je veći krivac hrvatsko pravosuđe. Ono umjesto da je progonilo velikosrpske agresore počevši od vrha tzv. JNA preko četničkih postrojbi iz Srbije do paravojnih formacija pobunjenih hrvatskih Srba, usredotočilo se na progon hrvatskih branitelja posebno onih koji su odigrali odlučujuću ulogu u obrani gradova, kao što su bili Glavaš, Norac, Brodarac, Merčep, Hrastov i slučaj splitske Lore.

To je bila posljedica velike Tuđmanove pogreške, jer iz jugokomunizma u naslijeđenom pravosuđu nije izvršena nikakva i te kako potrebna čistka. Tako smo imali, samo da nabrojimo najvažnije primjere, jednog Mladena Bajića na čelu DORH-a koji je omogućio srbijanskom pravosuđu progon hrvatskih branitelja poput slučaja Purde i Marića i posljednjeg sekretara partijske organizacije na zagrebačkom Općinskom sudu Branka Hrvatina koji je u dva mandata bio predsjednik Vrhovnoga suda. SOA je svojedobno objavila da 20 sudaca višeg ranga predstavljaju opsnost za nacionalnu sigurnost, a da se nakon toga ništa nije poduzelo, što znači da tih 20 sudaca i dalje predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost. Na čelu sadašnjeg Ustavnog suda je bivši stipendist KOS-a s kodnim imenom “Gavun”, veleposlanik u Beogradu je bivši novinar “Vjesnika” kodnog imena “Luks”. Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je izjavio da bi cijeli Ustavni sud trebao podnijeti ostavku.

U takvim okolnostima nije nimalo čudno da Srbija provodi ne samo pravosudnu nego i političku agresiju na Hrvatsku i da se svi vodeći hrvatski političari ponašaju obranaški, umjesto da zagrme Beogradu i zaprijete mu argumentima koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju, ali ih ne koriste ili ih čak prikrivaju. U tome vodeću riječ, kao marioneta svojeg koalicijskog partnera čel(t)nika “pete kolone” Milorada Pupovca, danas igra sam predsjednik Vlade. Duga je lista njegovih podaničkih poteza prema agresivnoj politici Beograda i četničkog predsjednika susjedne države Aleksandra Vučića. Kad je Aleksandar Vučić usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, Andrej Plenković je rekao da je srbijanski predsjednik “malo pretjerao”(?!), ali je još gore da je Andrej Plenković bio spreman, kako je bilo najavljeno, ići u posjetu Beogradu koji je na sreću otpao zbog covid epidemije. U takvom kontekstu nije ni malo čudno da na najnoviju provokaciju Beograda prijetnjom progona hrvatskih pilota i generala, hrvatska politika reagira obranaški a ne državnički. Na provokativne izjave Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Aleksandra Vulina i drugih srbijanskih političara ne reagiraju, što bi od njih trebalo očekivati, ni Zoran Milanović, ni Andrej Plenković nego Gordan Jandroković, Tomislav Medved ili ministar pravosuđa Ivan Malenica. Svi oni papagajski ponavljaju kako će Hrvatska zaštititi svoje pilote i admirale, a ni na kraj pameti im ne pada da ozbiljno priprijete Srbiji s onim što bi svaka normalna država koja drži do vlastitog dostojanstva učinila. Tu spada:

  • Povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda;
  • Upozorenje Srbiji da je ona gubitnik u fašističkoj agresiji koja je Hrvatsku stajala 15.000 života i milijardske štete;
  • Činjenica da za 402 hrvatske djece nastradale u srbijanskoj fašističkoj agresiji nije dosad nitko odgovarao;
  • Jasna najava da će Hrvatska blokirati Srbiji članstvo u Europskoj uniji i
  • U širem smislu zahlađenje hrvatsko-srbijanskih odnosa.

U pravu su i Pavao Miljavac i Davor Domazet Lošo koji traže da država stane iza njih, a ne da se to svodi na pojedinačna pravosudna pitanja. U ovom slučaju šutnja Andreja Plenkovića, ali i Zorana Milanovića, još jednom potvrđuje da njih dvojica kao najviši politički dužnosnici nisu dorasli agresivnoj propagandnoj kampanji koja se iz Beograda vodi protiv Hrvatske, a eskalira posljednjih nekoliko godina.

Prethodni članakMacelj – Zločin koji se ponavlja ne smije u zaborav
Sljedeći članakHrvatska šestorka – Najveći australski pravni pobačaj

2 KOMENTARI

  1. Ne radi se o tome da nisi dorasli, nego se radi o tome da oni imaju istu politiku kao i Beograd. Oni idu istim putem, putem bratstva i jedinstva. Da nije tako ne bi Pupovac u Hrvatskoj provodio Memorandum 2 SANU.

Comments are closed.