Podcast Velebit – Boris Havel: Izrael može biti model snažne nacionalne države za Hrvatsku

0
1488

Gost u Podcastu Velebit je povjesničar, politolog i orijentalist Boris Havel.

Havel je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova, te knjiga koje su izazvale veliku pozornost hrvatske javnosti, a to su ‘Arapsko-Izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje’ (koja je odavno rasprodana ali je upravo u tisku drugo dorađeno izdanje) i ‘Izrael: narod u danu rođen, prvi dio: povijest Izraela od Abrahama do Bar Kohbe’ za koju je prije par tjedana dobio državnu nagradu za znanost.


Povijest sukoba Izraela i Palestine.

 Tko ima pravo na zemlju i temeljem čega? Tko su Izraelci? Tko su Palestinci?

 Kako je moguće da izraelske tajne službe nisu saznale za Hamasov masovni napada na Izrael, koji je bio prevelikih dimenzija a da ne bi bio zamijećen?

Vlast premijera Netanyahua se prilično tresla uoči napada, a nakon napada su svi prigovori utihnuli. (što je bio povod prosvjeda protiv Netanyahuove vlade?

 Zašto arapske zemlje ne vole Izrael?

 Koliko će daleko ići izraelska ofenziva na pojas Gaze?

 Hoće li se sukob proširiti na Hezbolah, Iran, Siriju, Jordan, Libanon?

 Može li ovaj sukob generirati nova migrantska kretanja?

Hoće li Palestinci nakon završetka vojnih operacija u pojasu Gaze, ostati na tom prostoru ili biti raseljeni? Najavljuje li to potencijalni novi migrantski val?

 Što se događa s Europom koja mirno promatra urušavanje onih vrijednosti na kojima je nastala?

 Zašto Europa vodi neselektivnu useljeničku (migrantsku) politiku?

 Što ako dođe do masovnog vraćanja migranata u prvu EU zemlju ulaska, je li Hrvatska spremna na takav scenarij?

Treba li Hrvatska poslati vojsku na granice? Treba li postaviti ogradu prema BiH i Srbiji?

Čini se da svijet ulazi u razdoblje nestabilnosti, otvaraju se nova krizna, ratna žarišta ode Venezuele i Gvajane, Azerbaiđana i Armenije, Rusije i Ukrajine, Kine i Tajvana i sada Izraela i Hamasa. U našem susjedstvu Srbija prijeti Kosovu, a Republika Srpska BiH. Je li zapadni svijet, EU prije svega, svjestan tih kriza i jesu li spremni, prije svega vojno, za te izazove?

Koliko je ova situacija slična onim velikim seobama naroda posljednjih godina Rimskoga carstva?


KAKO NARUČITI KNJIGU
“HRVATSKA NA MUČILIŠTU”

Za narudžbu četvrte knjige iz naše Edicije Velebit “Hrvatska na mučilištu“ autora Rudolfa Horvata, tvrdo ukoričene i otisnute na 400 strana, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku s uračunatim troškovima poštarine iznosi 44 eura. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dobar indikator vrijednosti knjiga u izdanju Edicije Velebit jest informacija da su dosad izdane knjige Edicije Velebit uvrštene u Kongesnu knjižnicu u Washingtonu.


KAKO NARUČITI KNJIGU
“RAĐANJE NACIJE”

500 godina hrvatskoga nacionalizma
Marko Marulić i njegovo vrijeme

Za narudžbu treće knjige iz Edicije Velebit “Rađanje nacije – 500 godina hrvatskoga nacionalizma” autora Slobodana Prosperova Novaka i Viktorije Franić Tomić, tvrdo ukoričene i otisnute na 352 stranice, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku s uračunatim troškovima poštarine iznosi 41 euro. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakGrčki hamasovci puštaju taoce na kapaljku
Sljedeći članakIstina je, o Jahve, asirski su kraljevi zatrli narode i zemlje njihove