Podcast Velebit – Izgubljene se bitke moraju analizirati

0
1378

Bitke, a pogotovo one izgubljene, kada završe moraju se analizirati, mora se objektivno i bez suvišnog ponosa i taštine priznati da je nešto bilo pogrešno jer to je preduvjet da se isto neće ponoviti u slijedećoj političkoj akciji…
Nacionalne opcije moraju izići iz okvira i pravila koje im vlast i sustav nudi kao mogućnost djelovanja jer su ti okviri i pravila tako postavljeni da ovakav odnos političkih snaga i pozicija ostane zauvijek, odnosno da se ništa ne promjeni.

U politici je najvažnija stvar koliko smo spremni uložiti sebe, izložiti se pa čak i riskirati osobne egzistencijalne i druge okolnosti. To ako želimo nešto promijeniti. Ako želimo samo opstati na političkoj pozornici kao jedan od sudionika, igrača koji tu nešto nude, predlažu, kritiziraju, s takvom politikom rizika nema, ali je ostanak u političkoj areni zajamčen.

Kritizirali smo neke stavove pojedinih hrvatskih nacionalnih i suverenističke opcija, ne zato da bi ih osporili, prokazali, denuncirali, nego da ih potaknemo na taj potrebni iskorak za postizanje ciljeva, za konkretne rezultate. Upravo rezultati su ono što se u pravoj državničkoj politici vrednuje, a ne pokušaji. Ne sumnjamo u dobre namjere pojedinih inicijativa o kojima govorimo u ovom podcastu, ali nepobitne činjenice govore da su rezultati tih namjera, za sada izostali.

Reći će mnogi da je lako biti general nakon bitke, ali to je samo djelomična istina jer po našem mišljenju bitka nije završena i ako se hoće, može se puno toga napraviti. Bitke, a pogotovo one izgubljene, kada završe moraju se analizirati, mora se objektivno i bez suvišnog ponosa i taštine priznati da je nešto bilo pogrešno jer to je preduvjet da se isto neće ponoviti u slijedećoj političkoj akciji.

Hrvatska država je u mnogim svojim segmentima neuspješna, barem za ostvarenje interesa vlasnika te države, a to je hrvatski narod. Ista, ta država je uspješna za onu političku elitu koja ne predstavlja hrvatski narod, nego ideološku, nacionalnu ili društvenu manjinu i za njih je Hrvatska uspješna država jer su je pretvorili u svoj pljačkaški posjed. Razlog tome je na jednoj strani sposobnost, organiziranost, povezanost i umreženost te današnje vladajuće političke elite, ali isto tako niz slabosti nacionalnih opcija koje pokušavaju odgovoriti takvim izazovima. Formula je vrlo jednostavna – Nacionalne opcije moraju izići iz okvira i pravila koje im vlast i sustav nudi kao mogućnost djelovanja jer su ti okviri i pravila tako postavljeni da ovakav odnos političkih snaga i pozicija ostane zauvijek, odnosno da se ništa ne promjeni. Stoga, da bi se izašlo iz tih okvira dolazimo do rečenice s početka ovog teksta o spremnosti na rizik i izlaganje osobne udobnosti ili sigurnosti.

Prethodni članakGovoreći iz Srbije o srpskim interesima (video):
“Europska unija treba biti zamjena za Jugoslaviju”
Sljedeći članakJavna tribina i predstavljanje knjige
Marka Ljubića u Münchenu