Podcast Velebit – Željko Holjevac: Sličnosti i ponavljanja
Hrvatsko-srpske koalicije nekad i danas

0
3239

Razdoblje s početka dvadesetog stoljeća je iznimno zanimljivo, za današnje vrijeme poučno, a u mnogim dijelovima gotovo i podudarno. Povijest ponavljaju oni koji je ne poznaju, ali isto tako povijesnim zaboravom i krivotvorenjem povijesti se bave i promoviraju ga upravo oni koji iz svojih interesa priželjkuju da se ta i takva povijest ponovi.

U sjeni nemira u Srbiji, ali i njenog značajnog upliva na političku scenu u Hrvatskoj donosimo ovaj dio izlaganja dr. sc. Željka Holjevca, profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu o Hrvatsko-srpskoj koaliciji iz 1906. godine.

Razlog tome je što su povijesna iskustva uvijek korisna, pogotovo ona koja se nastoje zaboraviti, zanemariti ili krivotvoriti. Izlaganja povjesničara dr. sc. Holjevca na ovu temu su iznimno zanimljiva jer su vrlo živopisna i obuhvaćaju cjelinu silnica i kauza koje usmjeravaju i pokreću pojedine događaji hrvatske novije povijesti.

Razdoblje s početka dvadesetog stoljeća je iznimno zanimljivo, za današnje vrijeme poučno, a u mnogim dijelovima gotovo i podudarno. Povijest ponavljaju oni koji je ne poznaju, ali isto tako povijesnim zaboravom i krivotvorenjem povijesti se bave i promoviraju ga upravo oni koji iz svojih interesa priželjkuju da se ta i takva povijest ponovi. Nažalost, situacija u Hrvatskoj je takva da povijest ponovo pišu oni koji nisu htjeli samostalnu državu Hrvatsku, oni koji ponovo žele s Hrvatskom manipulirati za svoje interese, oni koji je ponovo žele ugurati u neke zločinačke i totalitarne državne asocijacije. Za uspješno ucjepljivanje povijesnih laži u svijest čovjeka, potrebno je krenuti od malih nogu.

Svjedoci smo tog sveobuhvatnog procesa koji se događa u Hrvatskoj na svim planovima oblikovanja javnoga mnijenja od medija, kulture, umjetnosti, filma, glazbe, obrazovanja, osobito akademske razine obrazovanja. Tako ‘prekucani’ mozgovi prema modelima izraubanih komunističkih i jugoslavenskih ideoloških formata nisu u stanju na vrijeme prepoznati opasnost i pogibelj za vlastiti narod. Zato je od neizmjerne važnosti poznavati, ali i upozoravati na loša povijesna iskustva, jer ona čovjeka potiču na oprez, a Hrvatima može biti od koristi da ne naprave još jednu političku idiotariju kao tih godina kada su bili ‘guske u magli’.

Poslušajte ovdje isječak iz razgovora s dr. sc. Željkom Holjevcem na temu Hrvatsko-srpske kalicije iz 1906. godine, a cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

Podcast Velebit – Željko Holjevac: Kobne sličnosti vremena Srbobrana iz 1902. i današnjeg doba tjednika Novosti


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakČetničke pjesme, srpski mitski junaci i ćirilica
inspirirali Brentona Tarranta
Sljedeći članakGdje je dr. Šreter, gdje je hrvatski jezik?