Jedan od ključnih razloga ovakvog stanja su hrvatski izdajnici. To su svi oni koji ruše, uništavaju i razaraju hrvatski nacionalni identitet, prikrivaju istinu o komunističkim zločincima te iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu. I danas štite ratne zločince iz Domovinskog rata. To su oni koji vladaju zadnjih 18 godina, oni koji su izdali i prodali Hrvatsku i još jednom je prepustili velikosrpskoj politici i globalističko-totalitarnom liberalizmu. Danas je na čelu tog pokreta aktualna vlada Andreja Plenkovića i njegov HDZ s s partnerima HNS-om i SDSS-om.
Ovo podsjećanje na hrvatsku aktualnu stvarnost kontekst je u kojem je knjiga nastajala. 

Promocija i predstavljanje knjige Marka Ljubića Rasudbe hrvatske državnosti održane su u 19. listopada 2018. u Makarskoj, 21. listopada 2018. u Širokom Brijegu, te 22. listopada 2018. u Metkoviću. U Makarskoj je predstavljanje održano u organizaciji Matice Hrvatske ogranak Makarska, a sve u sklopu obilježavanja Dana grada Makarske. Uvodno izlaganje održao je predsjednik ogranka Matice g. Ante Škarabić. Knjigu Rasudbe hrvatske državnosti predstavila je u Makarskoj, ali i u Širokom Brijegu te Metkoviću dr. sc. Sanja Bilač, istaknuta kolumnistica Hrvatskoga tjednika, znanstvenica i vanjska suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Marko Ljubić je nakon svojih izlaganja, odgovarao na pitanja prisutnih.

U Širokom Brijegu promocija je održana u Osnovnoj školi Biograci. Naime, Marko Ljubić, autor knjige, rodom je iz Širokog, a ujedno i bivši učenik škole u Biogracima. Poseban gost na predstavljanju u Širokom brijegu bio je njegov prijatelj Marko Perković Thompson. Uz autora knjige i dr. sc. Sanju Bilač, knjigu je predstavljao i fra Mario Knezović kočerinski župnik te urednik popularne emisije Agape na Radio Miru u Međugorju. U Metkoviću je promocija također bila u organizaciji Matice Hrvatske. U Gradskom kulturnom središtu nazočnima se uvodno obratio Božidar Lovrić, predsjednik ogranka Matice u Metkoviću. Nakon toga, prisutnima se obratila predstavljačica knjige dr.sc. Sanja Bilač. Na kraju je sam autor, Marko Ljubić, obrazložio kako je nastala knjiga i odgovarao na pitanja.

U nastavku pročitajte prijepis izlaganja dr. sc. Sanje Bilač:


Poštovani,

večeras smo se okupili na predstavljanju knjige Marka Ljubića “Rasudbe hrvatske državnosti”. Dopustite mi prije predstavljanja Ljubićevih rasudbi podsjetiti vas na neke ključne događaje hrvatske stvarnosti u kojima je nastala ova knjiga.

Marko Perković Thompson govori na promociji Ljubićeve knjige u Širokom Brijegu.

Hrvatski narod danas, na žalost, svjedoči nemilosrdnom rastakanju države koju smo stoljećima sanjali, stvorili je prije 28 godina i obranili od okupacije i pokušaja otimanja hrvatskog teritorija od strane Srbije i terorista, četnika iz Hrvatske. Hrvatska je obranjena i za to smo podnijeli velike žrtve te pretrpjeli strašne zločine. Danas, umjesto slavljenja pobjede i naših branitelja, mi ne samo difamiramo i ignoriramo ove činjenice, već dopuštamo izjednačavanje žrtve i agresora.

Omalovažavaju se i ignoriraju žrtve koje su dale život za Domovinu. Dižu se spomenici četničkim koljačima, a istivremenio se uklanjaju oni hrvatskim herojima. Srbijanski zločinci i monstrumi slobodno rade i žive u Hrvatskoj. Nitko nije odgovarao za zločine nad hrvatskim narodom. Ovaj genocid nije počeo u Domovinskom ratu. Genocid nad hrvatskim narodom traje sto godina. Unatoč ovim povijesnim istinama i dalje se nastavlja agresija na Hrvatsku koja zbog izdajničkih političkih elita na vlasti  ne prestaje ni danas.

Svjedočimo brutalnom brisanju hrvatskog nacionalnog identiteta, nametanju neprirodnih, protukršćanskih ideologija, te manipulaciji i iskrivljavanju povijesnih činjenica. Srbijansku okupaciju i agresiju, agresorski rat na Hrvatsku uz pomoć domaćih Srbijanaca, terorista, četnika i JNA, aktualna vrhuška hrvatske političke vlasti danas naziva sukobom. Sve je spremno da se Domovinski rat definira građanskim. Hrvatska politička vrhuška omogućila je oživljavanje srbijanske nacističko-fašističke ideologije i stvaranja velike Srbije koja je monstruoznim planom zacrtala etnički očistiti sve prostore koja su Srbijanci zamislili kao svoje, a genocidnom ideologijom potvrditi kako svi oni koji nisu Srbijanci i svetosavski pravoslavci nemaju što tražiti u njihovoj genocidnoj i bolesno zamišljenoj tvorevini, velikoj Srbiji.

Marko Ljubić govori na promociji svoje knjige u Širokom Brijegu.

Da bismo shvatili monstruoznost tog velikosrpskog plana u kojem Srbija i njena nacionalna crkva, Srpska pravoslavna crkva, kao jedan od temelja takve politike želi provesti, izvrsno svjedoče dokumenti koje je prezentirao povjesničar dr. Jareb. Izdvojiti ću vam jedan kako bih predočila do kuda seže monstruoznost toga plana. Riječ je o  pismu Episkopa Srpske pravoslavne crkve Valerijana iz 1941. g kojeg šalje nacistima, tj. nacističkom zapovjedniku njemačkih snaga u Srbiji s kojim je Srbija bila saveznik te inzistira na dominaciji Srba u obnovljenoj jugoslavenskoj državi i ističe kako Hrvate i Muslimane treba istrijebiti. Riječ je o državi koja je Hitleru prva objavila da su Židovi istrebljeni. Srbija je prva država Europe koja je objavila da je judenfrei država.

Još su svježa sjećanja i rane iz Domovinskog rata, smrt, patnja, bol i agresija pri pokušaju otimanja hrvatskih teritorija od strane srpske zločinačke armade i domaćih četnika. Na žalost, do danas to kao država ne znamo. Institucije ove države ne znaju skoro ništa o zločinima agresora, Srbijanaca i četnika, ali su zato požurili procesuirati sve hrvatske branitelje. Tko je od vođa, organizatora tih  četnika  priveden pravdi? Aktualna vlast nakon 27 godina nije procesuirala nikoga za zločin na Ovčari. Skup u Vukovaru koji je bio vapaj žrtve, unaprijed su difamirali kao pokušaj rušenja vlasti. A ova vlast je smijenila jedinog čovjeka, Nikolu Kajkića, koji je pokrenuo ozbiljne istrage o ratnim zločinima. Jedan od ključnih razloga ovakvog stanja su hrvatski izdajnici. To su svi oni koji ruše, uništavaju i razaraju hrvatski nacionalni identitet, prikrivaju istinu o komunističkim zločincima te iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu. I danas štite ratne zločince iz Domovinskog rata. To su oni koji vladaju zadnjih 18 godina, oni koji su izdali i prodali Hrvatsku i još jednom je prepustili velikosrpskoj politici i globalističko-totalitarnom liberalizmu. Danas je na čelu tog pokreta aktualna vlada Andreja Plenkovića i njegov HDZ s s partnerima HNS-om i SDSS-om.

Htjela sam apostrofirati činjenicu kako postoji i ona druga Hrvatska, domoljubi koji nisu spremni izdati Domovinu. Te domoljube nećete vidjeti, slušati ni čitati na mainstrem medijima ni na televizijama, nećete ih pronaći u tiskovinama, čuti kako komentiraju događaje u udarnim terminima javne televizije…..takve domoljube možete pronaći samo na pojedinim lokalnim postajama i ponekim portalima. Takav čovjek, domoljub, prijatelj naroda kako ga već nazvaše je i naš Marko Ljubić. On prenosi istinu, profesionalnu i kršćansku etiku, beskompromisno braneći svoj stav, svoje rasudbe. Ljubić je čovjek koji se ne miri s lažima i nametnutim putem u pakao za svoju Domovinu i narod.

Ovo podsjećanje na hrvatsku aktualnu stvarnost kontekst je u kojem je knjiga nastajala. Ali, htjela sam i apostrofirati činjenicu kako postoji i ona druga Hrvatska, domoljubi koji nisu spremni izdati Domovinu. Te domoljube nećete vidjeti, slušati ni čitati na mainstrem medijima ni na televizijama, nećete ih pronaći u tiskovinama, čuti kako komentiraju događaje u udarnim terminima javne televizije…..takve domoljube možete pronaći samo na pojedinim lokalnim postajama i ponekim portalima. Takav čovjek, domoljub, prijatelj naroda kako ga već nazvaše je i naš Marko Ljubić. On prenosi istinu, profesionalnu i kršćansku etiku, beskompromisno braneći svoj stav, svoje rasudbe. Ljubić je čovjek koji se ne miri s lažima i nametnutim putem u pakao za svoju Domovinu i narod.

Već naslovom knjige “Rasudbe hrvatske državnosti”, Ljubić izravno ukazuje na važnost kritičkog promišljanja, rasudbi, kada je Hrvatska u pitanju. U knjizi je razvidan koncept koji pomiruje Ljubićev novinarski talent, profesionalnost, literarnu crtu i hercegovački bunt iskrenog domoljuba te istančan jezični stil i dramaturška strast kojom portretira svoje likove te se stječe uvid u bogatstvo izričaja i vrijednost njegovih rasudbi.

Sadržajem i strukturom knjige u pet poglavlja o nacionalnom identitetu, društvenim podjelama, negatorima hrvatske državnosti, političkom srpstvu, Hrvatima u BIH te političkoj kulturi Ljubić potvrđuje konzistentno ukazivanje na aktualne događaje hrvatske stvarnosti kojima se razara njezina državnost. Osnovne intencije otvaranja političkih pitanja su, kako on sam kaže, “nasrtaji na hrvatski identitet”, a za Ljubića su “zaštita, očuvanje i reafirmacija nacionalnoga identiteta, nacionalne samosvijesti i iskazivanje trajnoga poštovanja prema sebi samima i svome narodu temelj svake nacionalne države”.

Ljubić u Rasudbama razgolićuje licemjeran odnos aktualne politike prema hrvatskim vrednotama odnosno njihovo dezavuiranje, poricanje hrvatskoga identiteta na koji se isključivo formalno pozivaju, a zapravo dopuštaju oživljavanaje  jugoslavenske, komunističke, velikosrpske i briselske, a u konačnici protuhrvatske politike. Autor primjećuje i opasno manipuliranje narodom, uzastipno ponavljanje netočnih teza i namjerno kreiranje negativnog konteksta. Njegove rasudbe odvijaju se na dvije razine: Na denotativnoj argumentira nasrtaje na hrvatski identitet, a na konotativnoj vrišti na razvijenu hrvatsku društvenu mimikriju koja šutke prihvaća takvu sudbu za svoju Domovinu. To njegovo emocionalno trošenje evidentno je u tekstu.

Marko Ljubić je odabrao svoj put, put posut ljubavlju prema Domovini i svome narodu. Integracija hrvatskog nacionalnog bića i države povod je njegovu neumornu traganju. Ljubić želi otkriti zakonitosti u današnjem kaosu kako bi mogao domisliti rješenja. Ljubić baca na stol uzroke i posljedice. Zbog traganja za odgovorima aktualne  zbilje spreman je suprostaviti se društvenim procesima koje detektira kao negativne po hrvatski narod i državnost. Njegov um i srce ne mire se s razaranjem Domovine. On ne prihvaća miris lešine, on ne želi smrt. On traga za životom. Zato je odabrao put koji je odavno posut trnjem za hrvatske domoljube. A Marko vrlo dobro zna što znači voljeti Domovinu, posvetiti joj se, pisati i progovarati o istini. Zna on cijenu svoga puta. Zna on kamo njegove misli lete kada sanja Hrvatsku. To Vam je dragi prijatelji čovjek koji je danas pred vama.

Čestitam Marku na Rasudbama hrvatske državnosti i vjerujem kako su one već našle put do hrvatskoga čovjeka. Neka nas Marko Ljubić još dugo potiče na rasudbe i mudre odluke za našu jedinu i Ljubljenu Hrvatsku.

Dr. sc. Sanja Bilač

http://www.makarska-post.com/index.php/rasudbe-hrvatske-drzavnosti-marka-ljubica-predstavljene-u-makarskoj/

http://www.kerigma-pia.hr/2018/10/20/osvrt-na-knjigu-marka-ljubica-rasudbe-hrvatske-drzavnosti/

Predstavljena knjiga prof. Ljubića ‘Rasudbe hrvatske državnosti’ poziva na razmišljanje o hrvatskom identitetu

Prethodni članakTomislav Jonjić: Odesa nas uči
Sljedeći članakPODCAST VELEBIT – Leljak o krvnicima Hude Jame:
Dragi Bog ih je kaznio zbog toga što su napravili