Novi povijesni roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca “Samo sreća, ništa drugo – Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog” predstavljen je u ponedjeljak u Hrvatskome državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.

Roman su predstavili u ime nakladnika ravnatelj AGM-a Stjepan Bekavac, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura i književni kritičar Damir Pešorda. Ulomke iz romana čitala je dramska umjetnica Anja Šovagović Despot.

Nikola VII. Zrinski bio je hrvatski ban i pjesnik, brat Petra Zrinskoga, istaknuo je Bekavac i napomenuo kako je braći Zrinski svakodnevica bila borba s Osmanlijama. Ocijenio je kako je Hitrec uporabom različitih narativa od povijesnih događaja stvorio roman.

Čutura je podsjetio kako je Nikola Zrinski u stanci između bitaka pisao na mađarskom jeziku poznato djelo “Jadranskoga mora sirena” te dodao kako u tom spjevu slavi Sigetsku bitku iz 1566. i svoga pradjeda sigetskoga junaka Nikolu Šubića Zrinskog.

Oslanjajući se na povijesne činjenice, napomenuo je, Hitrec prati život jedinog hrvatskog dvora te životnu svakodnevicu od kuhinje do radionica i odgoja djece.

Podsjetio je kako se Nikola VII. borio oružjem i diplomacijom te napomenuo kako je legendu o njemu prekinulo nesretno, a mnogi smatraju i sumnjivo, stradanje u lovu.

Po Pešordinim riječima, Hitrec se zadnjih godina posvetio pisanju povijesnih romana. Uz roman “Što Bog dade i sreća junačka” romansirao je doba bana Jospa Jelačića dok je u epistolarnom romanu “Špilberg” oživotvorio lik baruna Trenka.

Naglasio je kako Hitrec, uz Ivana Aralicu i Nedjeljka Fabrija, pripada skupini hrvatskih književnika koji stvaraju nove povijesne romane u hrvatskoj književnosti.

Istaknuo je kako je hrvatski povijesni roman povezan s pitanjem hrvatske državotvornosti te ocijenio kako ta književna vrsta svjedoči da ni nakon uspostave hrvatske državnosti to pitanje još uvijek nije riješeno.

Ocijenio kako u fabuliranju Hitrec koristi već iskušane postupke skačući iz jednoga središta radnje u drugi. Na taj način, tvrdi Pešorda, autor izbjegava suvišno i nepotrebno opisivanje radnje.

Zajedno s romanom “Kolarevi”, koji se bave hrvatskom poviješću 20. stoljeća, Hitrecov roman “Samo sreća, ništa drugo” čini svojevrsnu tetralogiju njegovih novopovijesnih romana o hrvatskoj povijesti.

Roman “Samo sreća, ništa drugo” objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.

Romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Posebno je poznat po svojim brojnim knjigama za djecu i mladež. Bio je glavnim urednikom humorističnoga lista Kerempuh, ravnatelj kazališta Trešnja te prvi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a potom ministar informiranja u hrvatskoj Vladi.

Najveću su popularnost doživjeli Hitrecovi “Smogovci”, priča o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po njima je napravljena tv-serija. Hitrec je autor i drugih romana, kako za djecu “Eko Eko”, “Humandel”, tako i za odrasle “Ur”, “Pustinjakov pupak” i “Ljubavi na crnom baršunu”.

Izvor: direktno.hr
Prethodni članakHrvatski političari kao Ivica i Marica
Sljedeći članakGovoreći iz Srbije o srpskim interesima (video):
“Europska unija treba biti zamjena za Jugoslaviju”