Iz brloga srpsko-hrvatskog suvereniteta ili ako ne ide zajedno, s pozicije “bratske” podjele po liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, Novosti od 29. prosinca 2016. donose podnaslov da ga ni mi nismo mogli bolje složiti.

http://www.portalnovosti.com/zavnoh-eliminator

Glasilo manjine srpske manjine “HOBOCTN” su se, uz pohvale televiziji Z1 za zabranu emisije Markov trg, osvrnule na Nacrt Programskih načela Projekta Velebit, baš po svim relavantnim točkama, a da nismo trebali ni postavljati pitanja. Pohvalno je što su konačno počeli pratiti i neprijateljski jednopismeni tisak i uočavati značajne razlike između onoga kako mi Hrvatsku vidimo za razliku od njih kako ju oni ne mogu smisliti.

Ne ljuti ih puno što hoćemo Hrvatski sabor preimenovati u Hrvatski državni sabor, kad im ne paše ni jedno ni drugo. Da ga je nekako preimenovati u Regionalnu skupštinu bez države, onda da.

Možemo mi zastupati zabranu partija imenovanih po tuđim državama, ali što nam vrijedi kad su druge države pune stranaka koje nose ime stranih naroda i tuđih država?

Upravo se predstavnik za medije novog predsjednika Donalda Trumpa zahvalio zastupnicima američkog Kongresa iz Samostalne ruske stranke za svesrdnu podršku tokom izbora.

Zastupnik Samostalne kineske stranke u Australskom parlamentu se nedavno vratio sa savjetovanja iz Kine i sada traži da se jela u parlamentarnoj menzi serviraju sa štapićima, onakvima s kakvima je Ivo Josipović dirigirao pretprošlu predizbornu kampanju.

I propala Republika Srpska Krajina i postojeća Republika Srbija, su odbacile i AVNOJ i ZAVNOH, ali ga oni traže za Hrvate, jer u njegovim zaključcima stoji da se Hrvatska u jugoslavenskom okviru sjedinjuje sa Srbijom, čime se ispunajva zahtijev o svim Srbima u jednoj državi.

Formalno oni predstavljaju nacionalnu manjinu ali se ponašaju kao jedan od “naroda i narodnosti Hrvatske”, gdje Srpska manjina, prije nego li se i izaberu njihova tri zajamčena predstavnika, kroz SDP već ima više od 3 predstavnika u Saboru. To se na zapadu zove “double dipping”. A što i to vrijedi? Iz naroda od 4 posto, čak i sa 40 posto u bivšoj vladi, još uvijek je to manjina.

Doduše, nisu oni tome krivi jer im Hrvatski ustav daje to pravo, kao i pravo pozivati se na zaključke ZAVNOH-a. Kakvih god izlika bilo za takvu formulaciju u ta teška vremena kad je formiran Hrvatski ustav, danas, četvrt stoljeća kasnije, ta preambula štrči kao naotekli palac na ruci hrvatskog suvereniteta. Ni sa ovakvim ustavom kakav je, unatoč ZAVNOH-a, oni nisu zadovoljni. Možda smo za temelj i izvorišne osnove, trebali uzeti vidovdanski ustav.

Srbija se borila da “u regiji” ima tri nacionalne države srpskog naroda, u čijem ostvarivanju nisu birali sredstva da postanu etnički čiste do granice genocida, a Hrvati nemaju pravo ni na jednu jedinu, nakon svih srpskih otimačina hrvatskog teritorija, svedenu na avnojevske ostatke ostataka.

Jugoslavenstvo, koje je Srbija s Miloševićem odbacila i opredijelila se za direktnije metode ostvarvanja srpskih megalmanskih ambicija, trebalo bi još uvijek biti legalno u Hrvatskoj, iako se nalazi u apsolutnoj suprotnosti sa samim postojanjem Hrvatske kao samostalne države.

Od toga se, što nas proglašavaju ustašama, više nema nikakve potrebe braniti, jer ustašama su proglašeni svi koji su se ikada zauzimali za hrvatsku samostalnost. Prije su ustaše bili samo emiganti a sad su svi. Oni su pomirbu i jedinstvo svih Hrvata Domovine i iseljeništva shvatili ozbiljnije nego mi.

Ipak, ima nešto hrvatskoga u tekstu o kojemu je riječ. Pogledajte link. Završili su ga sa zadnjim crvenim poljem.

I na kraju, trebali smo Nacrt Progamskih načela donijeti na ćirilici, da ne budemo polupismeni.

Unatoč svega, ima neke koristi od tolikih milijuna koje primaju iz Hrvatskog proračuna. Otvaraju Hrvatima krmeljive oči i to je za pohvalu.

Prethodni članakDavor Domazet Lošo
Sljedeći članakSimplifikacija koja znatno premašuje granice idiotizma
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.