Ipak će u petak 6. siječnja u 12 sati na Cvjetnom trgu, Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit održati javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’. Obred se neće održati u trgovačkom centru ‘Centar Cvjetni’ u prizemlju, kao što je prvobitno najavljeno, nego vani na Cvjetnom trgu u blizini spomenika uglednom hrvatskom pravoslavcu Petru Preradoviću.

U detaljne razloge ove promjene nećemo ulaziti, jer bi ušli u prostor teorija zavjere. Međutim, ono što možemo reći jest očiti politički pritisak, koji se dogodio uz ostale i na policiju. Prema tzv. dobro obaviještenim izvorima, Ravnateljstvo policije i MUP-a dobilo je, bez imalo sumnje, blago je reći, klevetničke sigurnosne procjene, kako će na toj molitvi HPC-a biti govora mržnje, poziva na vjersku ili nacionalnu netrpeljivost, diskriminaciju pa čak i pozive na nasilje. Tko je, na temelju čega, po kakvoj analitičkoj analogiji i zašto izradio ovakve ‘sigurnosne procjene’, te ih kao takve nametnuo policiji da po njima postupa nije teško zaključiti. Ipak, silina kojom je taj jugoslavenski i prosrpski lobi upotrijebio sve svoje snage, kako bi spriječio prvo javno nastupanje Hrvatske pravoslavna crkve u centru Zagreba, jasno pokazuje kako je Hrvatska još uvijek daleko od pune državne suverenosti.

Međutim, kako Ustav RH jamči slobodu javnoga okupljanja i slobodu vjeroispovijesti, tako će Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit, konzumirati upravo te slobode, doći na javnu površinu, mirno se okupiti, te slobodno i javno izreći molitvu koja se na tom mjestu zadnji puta čula prije 72 godine. U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva čak 16700 ljudi navelo da su Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Prema tom podatku, oni su treća po veličini vjerska zajednica u Hrvatskoj. Nevjerojatan je podatak da hrvatska država za te ljude nema sluha, da im ne pronalazi adekvatan prostor za liturgijske obrede, nego su prinuđeni to raditi, vani na javnomu mjestu.

Kako bilo, sutra je i pomalo povijesni dan, jer će se po prvi put nakon 72 godine, glas Hrvatske pravoslavne crkve ponovo čuti u centru Zagrebu. Stoga, HPC i Projekt Velebit, pozivaju sve kršćane, Hrvate pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, ali i sve ljude dobre volje da nam se pridruže sutra, u petak 06. siječnja, točno u podne na Cvjetnome trgu, u ovom jedinstvenom trenutku povratka hrvatskog pravoslavlja tamo gdje mu je i povijesno mjesto – u središte hrvatske metropole.

Prethodni članakCroatia: Project Velebit Joins Battle To Drive Out
Ghost Of Communism From Constitution
Sljedeći članakViše nego simboličan sklop događaja na početku 2017.