VIDEO – Dnevni SHOWinist:
Domaće i strane pjesme ljubavi i mržnje

0
1999

“Na oružje građani!
Formirajte svoje bataljone!
Koračajmo! Koračajmo!
Neka nečista krv
Natopi naše brazde!”

– Ovo su stihovi francuske himne u kojoj francuski ekstremisti pozivaju na oružje i lijevanje krvi. Moramo to spriječiti!

– Ma neeee, to je himna iz osamnaestog stoljeća koja slavi revoluciju i oslobođenje, ne misle oni to sada, to je tradicija, francuska kulturna baština, opusti se…

“Nek se bojne skupe,
Za smrt smo spremni!
Italija zove!”

– Ovo je talijanska himna. Za Ferragosto ti ljudi dolaze ovdje u milijunima, spremni su umrijeti, skupljaju bojne…

– Ma ne brini, jesi lud, to je samo himna iz devetnaestoga stoljeća, nemaš straha, uzmi u obzir povijesne okolnosti nastanka pjesme…

“U boj, u boj!
Mač iz toka braćo!
Nek dušman zna kako mremo mi!”

– Ovo je hrvatska pjesma iz devetnaestoga stoljeća koja slavi bitku iz šesnaestog stoljeća u kojoj su se borili Hrvati s Mađarima protiv Turaka koji su bili u vojnom pohodu na Mađarsku i Austriju. Inače je dio opere, poznata je u svijetu i rado izvođena kao pjesma koja pjeva o junaštvu toga doba.

– NEEEEEE! To je nacizam! To je pozivanje na rat! To su ustaše koje mrze sve, pjevaju o klanju manjina, to je barem očito, imbex je napisao da su to ekstremni desničari i ja u to bezuvjetno vjerujem bez ijednog dokaza, oni žele poslati našu djecu u rat jer slave krvoprolića, ma kakav povijesni kontekst, očuvanje baštine, kultura i tradicija, to je huškanje na rat i žeđ za krvlju, moramo to smjesta zabraniti i te ljude poubijati jer je to jedino pravedno rješenje za bolji svijet, socijalnu pravdu, različitost i snošljivost!

Prethodni članakOtkaz Istanbulskoj konvenciji
u okolnostima ideološke okupacije
Sljedeći članakSlobodan Prosperov Novak: Ivo Goldstein,
najpoznatiji hrvatski trivijalni historiograf