U Hrvatskome saboru sukobio se Mario Kapulica sa zastupnikom Domovinskog pokreta braniteljem i zatočenikom srbijanskih logora Stipom Mlinarićem Ćipom, potom je u ime HDZ-a prvi dao njihovu procjenu o prosvjednom skupu “Dajemo vam otkaz”, a onda je nastupio u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” da komentira od HDZ-a napuhanu kampanju o navodnoj opasnosti od terorizma.

Autor: Vjekoslav Krsnik

U posljednje vrijeme kao glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice gotovo svakodnevno suočene s posvemašnjom korupcijom, ako se time ne bavi sam predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković, isturen je član Predsjedništva Mario Kapulica. U Hrvatskome saboru sukobio se sa zastupnikom Domovinskog pokreta braniteljem i zatočenikom srbijanskih logora Stipom Mlinarićem Ćipom, zatim je u ime HDZ-a prvi dao njihovu procjenu o prosvjednom skupu “Dajemo vam otkaz”, a onda je nastupio u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” da komentira od HDZ-a napuhanu kampanju o navodnoj opasnosti od terorizma.

Megakorupcijska afera s milijardu kuna štete nanijete državnoj naftnoj kompaniji uopće ne bi trebala biti iznenađenje, jer glavna karakteristika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice još od vladavine notornog Ive Sanadera jest posvemašnja korupcija na svim razinama. Već sama činjenica da je upravo najviše zbog koruptivnih radnji u ovih šest godina smijenjeno čak 20 ministara govori sama za sebe. Unatoč svemu tome HDZ zahvaljujući nejedinstvenoj oporbi ali i žestončićima, kao što je u najnovijem slučaju pokazao primjer Hrvoja Zekanovića, vladajuća stranka odolijeva svim dosadašnjim političkim, pravnim i drugim iskušenjima i izazovima.

Kako u postojećim okolnostima funkcionira hadezeovska mašinerija pokazao je i najnoviji sukob u Hrvatskom saboru u posljednje vrijeme istaknutog HDZ-ovog glasnogovornika Marija Kapulice sa zastupnikom Domovinskog pokreta braniteljem Vukovara i zatočenikom srbijanskih logora Stipom Mlinarićem Ćipom. Mlinarić je optužio Kapulicu da je htio spriječiti prosvjed u Vukovaru 2018. organiziran zbog neprocesuiranja ratnih zločina u tom gradu. Kazao je da je tada HDZ-ovac Kapulica gradonačelniku Vukovara i predsjedniku Domovinskog pokreta Ivani Penavi rekao da to čini jer “mora biti spreman progutati žabe za stranku”. Na to je Mario Kapulica odgovorio da to nije prvi put da gradonačelnik Vukovara laže dobacivši Stipi Mlinariću Ćipi “Sram vas bilo”. To je ponukalo zastupnika Domovinskog pokreta da podsjeti Marija Kapulicu kako ga na tom prosvjedu sazvanom zbog neprocesuiranja ratnih zločina nije vidio na tom prosvjedu kao ni bilo koga iz HDZ-a. “Sami ste time rekli što mislite o procesuiranju zločina u Vukovaru”, Stipo Mlinarić je na opasku Marija Kapulice da je bio blizak s bivšim ministrom Fredom Matićem odgovorio Mariju Kapulici: “Ono što mislim o Fredu Matiću mislim i o Tomi Medvedu. Što Matić nije proveo kroz Civilni zakon o žrtvama rata proveli su Deur, Tomo Medved i Đakić. Prema tome, Deur, bolje da šutiš”,

Kako Hrvatska demokratska zajednica nema službenog glasnogovornika, sve političke prijepore koje padaju na leđa vladajućoj stranci rješava sam predsjednik stranke Andrej Plenković koji povremeno u takvim prilikama istura pred javnost, kao i u ovom slučaju, istaknute članove Predsjedništva HDZ-a. To su obično stranačke osobe koje su na ovaj ili onaj način u financijskim problemima  sa svojim firmama. To u HDZ-u još od Ive Sanadera nije nikakva novost, pa nije ni u ovih šest godina Plenkovićeve vladavine. Treba podsjetiti kako je Plenković na početku svojega mandata najavio da je njegova misija prvo da promijeni HDZ a potom i Hrvatsku. Što se tiče korupcije to on još uvijek nije uspio a niti pokušava, što je bjelodano pokazala najnovija megakorupcijska afera u kojoj su članovi HDZ-a oštetili državnu tvrtku za milijardu kuna. Neizostavno ovdje treba spomenuti i aferu  Borg nakon raspada Todorićevog “Agrokora” koja pravno još nije ni dotaknuta.

U tom pogledu nije čist ni Mario Kapulica sa svojim firmama u stečaju. S toliko lošim poslovnim rezultatom jasno je zašto Mario Kapulica gutajući žabe mora koristiti verbalne konstrukcije da bi štitio HDZ zbog korupcije i kriminala, čime radi na propasti hrvatske države i hrvatskih građana. Naravno, štiteći pritom predsjenika HDZ-a koji je u najavljenoj misiji promjene stožerne hrvatske političke stranke nije ni dirnuo korupciju kao najveće zlo ne samo HDZ-a nego i cijele države.

Prethodni članakPodcast Velebit – Marinko Ogorec:
Što Putin dobiva, a što gubi mobilizacijom 300 tisuća vojnika?
Sljedeći članakPutinova “neograničena” “djelomična” mobilizacija