Paradoks nastale situacije je podatak, da će i nakon svega što se dogodilo u Novom Zelandu, kao pripadnici savezničke vojske, na ANZAC Day u četvrtak 25. travnja 2019., marširati i četničke formacije, u četničkim uniformama, sa četničkim obilježjima i parolama, tobožnji britanski saveznici iz Drugog svjetskog rata, unatoč toga što su sve tri četničke skupine, Mihajlovićeva, Nedićeva i Ljotićeva, tokom cjelog rata, zdužno kolaborirale s Hitlerom i njegovim snagama.
Nije za očekivati da će Hrvatska preko svoga diplomatskog predstavništva u Australiji, uložiti bilo kakav apel povodom četničkog nastupa na ANZAC Day, pa su se, pod prilikama kakve postoje, Projekt Velebit, sydneysko hrvatsko glasilo “Domovina” i Odbor Hrvata u Victoriji udružili i na Ministra za Veteranska pitanja, te udrugama RSL-a u svim državama Australije, uputili otvoreno pismo,  koje im je danas 26. ožujka 2019. i uručeno.

Posljedice novozelandskog masakra još uvijek odzvanjaju u ušima Australaca. Terorist Brenton Tarrant je rođen i odgojen u Australiji, gdje je neminovno pao pod utjecaj ideologija koje su terorizam jedne sekcije militantnih islamista pretvorile u opću islamofobiju i odlučile na terorizam odgovoriti terorizmom protiv svih muslimana.

Novozelandski masakr inspiriran velikosrpskom ideologijom

Najbolji svjetski primjer tog antiislamskog svjetonazora nesumnjivo je srpski antiislamizam, kroz srpsku povijest pretvoren u motologiju a kroz četništvo se na najkrvaviji način manifestirao u XX. stoljeću na prostoru Balkana, kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu, tako i u ratu koji je uslijedio raspadom Jugoslavije krajem XX. stoljeća, s kulminacijom u Srebrenici. Zato ne čudi da su australskom teroristi četništvo i njegovi vođe, a napose za antimuslimanski genocid nedavno doživotno osuđeni Radovan Karadžić, postali glavna inspiracija, do granica glorifikacije.

Da cijela situacija postane paradoksalna, po svim gradovima i selima Australije, uskoro, 25. travnja, će se održati najveća australska nacionalna manifestacija, “ANZAC Day” (Dan ranih veterana), veća i od samog australskog nacionalnog dana “Australia Day”. Po svim naseljima Australije će biti uz prigodne rituale, kao što je “Dawn Service” (Služba u predsvitanje) uz sudjelovanje desetina tisuća djece, biti položeni vijenci na spomenike i memorijale poginulim australskim ratnicima po svim bojištima svijeta, a u velikim gradovima će biti priređeni grandiozni mimohodi australskih vojnih jedinica i veteranskih postrojbi uz učešće veterana savezničkih vojski Prvog i Drugog svjetskog rata, iz Korejskog i Vijetnamskog rata kao i iz ratova koji su uslijedili nakon toga a u kojima su sudjelovale australske snage.

Paradoks ove situacije je podatak, da će i nakon svega što se dogodilo u Novom Zelandu, kao pripadnici savezničke vojske, na ANZAC Day u četvrtak 25. travnja 2019., marširati i četničke formacije, u četničkim uniformama, sa četničkim obilježjima i parolama, tobožnji britanski saveznici iz Drugog svjetskog rata, unatoč toga što su sve tri četničke skupine, Mihajlovićeva, Nedićeva i Ljotićeva, tokom cjelog rata, zdužno kolaborirale s Hitlerom i njegovim snagama.

Video Snimak razgovora s Tomom Banjnaninom 2017., jedim od osnovača četničkog pododbora RSL-a u Victoriji, objavljen na Srpskom programu državne etničke televiziji SBS:

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/audiotrack/serbian-ex-servicemen-tomorrow-anzak-march-tomo-banjanin

To se događa kao posljedica britanske podrške Draži Mihajloviću i njegovim četnicima u WW2 i bračnim vezama britanske dinastije Windsor sa Karađorđevićima.

Suočeni s užasnim zločinom nad nedužnim muslimanskim vjernicima za vrijeme molitve u Novom Zelandu, te prije svega dostupnim podatcima o inspiraciji ubojice, želimo Vladi Australije i veteranskoj udruzi RSL, u ime hrvatskih organizacija Australije ukazati na neupitne i neugodne činjenice.

Činjenica da je ubojica bio inspiriran srpskim četničkim zločinima, te međunarodno presuđenim zločincima kao što  je Radovan Karadžić, ukazuje na razumnu obvezu razmišljanja o razlozima te inspiracije. Naime stotine tisuća australskih državljana, lojalnih građana i domoljuba ove zemlje, Hrvata, Bošnjaka-Muslimana, Albanaca, te pripadnika drugih nesrpskih etničkih skupina, godinama su s nevjericom gledali sudjelovanje četničkih pristaša i nasljednika četničkih postrojbi u mimohodima ratnih veterana Australije u slavu i čast savezničkih pobjeda kroz povijest, posebno u Drugom svjetskom ratu nad njemačkim nacizmom, talijanskim fašizmom i japanskim nacional-militarizom.

U pamćenju stotina tisuća državljana Australije i Novog Zelanda, usprkos komunističko-jugoslavenskim zabranama i prikrivanjima istine pod utjecajem srpske dominacije u toj bivšoj državi, ostala je uspomena na strašne masakre i zločine koje su upravo počinili pripadnici četničkih srpskih formacija tjekom Drugog svjetskog rata, a u pamćenju naroda svijeta, pa i naroda ove naše druge domovine, svakako su ostale strašne slike ulaska četničkih postrojbi u razoreni hrvatski grad Vukovar s barbarskom pjesmom: “Miloševiću, šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate”!

Nije to bila samo pjesma, jer pokolj ranjenika i civila je uslijedio nakon toga. Tako je bilo u Srebrenici, Prijedoru, tako je bilo u Škabrnji, u Dubrovniku, tako je bilo u Sarajevu, zatim u Kosovu.

Iza četničkih postrojbi pod rukovodstvom generala Draže Mihailovića, lojalnoga Nedićevom nacističkom rukovodstvu Srbije, koja je prva u Europi pd Hitlerovom okupacijom proglasila “Judenfrei”, ostali su krvavi tragovi desetina tisuća pobijenih mahom civila, žena i djece, pljačke, razaranja, silovanja i progon posebice “ustaša” kako četnici nazivaju sve Hrvate, te “Turaka”, kako nazivaju bosansko-hercegovačke Muslimane, a o čemu svjedoči i pjesma s kojom je novozelandski ubojica išao u svoj krvavi pohod.

Želimo upozoriti austealske predstavnke vlasti i krovne veteranske organizacije RSL, da je tisuće historiografskih dokumenata u Europi dostupno o ovome o čemu govorimo, te da četnici, kao ni bilo tko iz Nedićeve Srbije u razdoblju između 1941., i 1945., godine nikada nije bio na savezničkoj strani tjekom Drugog svjetskog rata, da postoje brojni neupitni dokazi o njihovoj kolaboraciji s talijanskim fašistima i njemačkim nacistima. Taj pokret zbog ignoriranja slobodnoga svijeta poglavito u razdoblju komunizma pod krinkom četničkoga rojalizma, upravo je bio nositelj najtežih zločina tjekom srpskih agresija na susjedne narode devedesetih godina, zbog kojih je NATO bombardirao Srbiju, a o čemu postoje presude stalnoga međunarodnoga kaznenog suda u Haagu, te čitav niz presuda ad hoc tribunala u Haagu protiv srpskih četničkih lidera.

Upozoravamo ih da je i europski ubojica Breivik također bio u svome ubilačkom pohodu inspiriran srpskim četničkim zločinima, da je sa sličnom motivacijom ubijena švedska ministrica Ana Lind, te na činjenicu da se današnje rukovodstvo Srbije ni u čemu nikada nije odreklo zločina koje su srpske četničke postrojbe počinile, koje su uvijek kroz povijest obavljale najprljavije poslove za  srbijanske režime i to najčešće izvan srbijanskih granica, na prostorima susjednih država i naroda, da današnja Srbija negira presuđeni genocid u Srebrenici, da negira presuđene genocidne postupke i agresiju na Republiku Hrvatsku, te Republiku Kosovo.

Bilo bi vrlo razumno i dobro, a pogotovo zbog postojanja čitavoga niza četničkih uporišta u Australiji, koji su bili utočišta osuđenim zločincima kao što je Dragan Vasiljković koga je Australija izručila Hrvatskoj, a zbog mira i poštovanja osjećaja stotina tisuća pripadnika drugih etničkih skupina, distancirati se u svakom slučaju od četništva i svega što ono simbolizira, a svakako ih isključiti iz slavne “ANZAC Day” parade podsjećanja na žrtvu i pobjednu naroda svijeta u Drugom svjetskom ratu. Jer četnici u tome mimohodu kao suradnici poraženih nacističko-fašističkih snaga, te pronositelji nakon Drugog svjetskog rata najkrvavijih zločina u Europi s kraja XX. stoljeća pred očima cijeloga svijeta, ne mogu simbolizirati slavu i pobjedu naroda svijeta i junaka Australije.

To su neupitne činjenice.

U današnjem svijetu gdje se zbog nerazumnoga ponašanja dijela europskih država kad su migracije u pitanju, prisiljeno razbuktava islamofobija potaknuta islamističkim terorizmom, želimo im navodeći ove primjere ukazati na realnu mogućnost da upravo tragom novozelandskoga ubilačkoga pohoda, četnički zločini mogu biti inspiracija sličnim takvim pohodima diljem svijeta, upravo zbog četničkoga zločinačkoga rukopisa i rasističke ideologije tjekom XX. stoljeća u Europi.

Stoga mislimo da bi bilo vrlo razumno i dobro, a pogotovo zbog postojanja čitavoga niza četničkih uporišta u Australiji, koji su bili utočišta osuđenim zločincima kao što je Dragan Vasiljković koga je Australija izručila Hrvatskoj, a zbog mira i poštovanja osjećaja stotina tisuća pripadnika drugih etničkih skupina, distancirati se u svakom slučaju od četništva i svega što ono simbolizira, a svakako ih isključiti iz slavne “ANZAC Day” parade podsjećanja na žrtvu i pobjednu naroda svijeta u Drugom svjetskom ratu. Jer četnici u tome mimohodu kao suradnici poraženih nacističko-fašističkih snaga, te pronositelji nakon Drugog svjetskog rata najkrvavijih zločina u Europi s kraja XX. stoljeća pred očima cijeloga svijeta, ne mogu simbolizirati slavu i pobjedu naroda svijeta i junaka Australije.

Zato ih pozivamo da trajno zabrane javno isticanje njihovih simbola, oznaka i  poruka, u okviru pravedne borbe protiv rasizma u našim zemljama i da onemoguće sudjelovanje četničkih postrojbi u nacionalnim mimohodima Australije, jer krvavi rukopis i neupitne činjenice ukazuju da je četništvo postalo potencijalno ozbiljan međunarodni sigurnosni problem, a njegovo toleriranje izravno ohrabrivanje  potencijalnih novih ubojica diljem slobodnoga svijeta.

S ovim podacima s kojima se Australija mora konačno suočiti, Hrvati Australije su desetljećima preko svojih koordinacionih odbora koji su mahjom predstavljali sva hrvatska društva, domove, klubove, stranke i organizacije, ulagali proteste zbog ovakvog nakaradnog sudjelovanja četnika kao savezničke vojske.

Posebna je prilika danas, nakon ovoga što se dogodilo u Novom Zelandu, ukazati na to da četnicima među saveznicima nema mjesta i da svaka daljnja ovakva promocija i legitimizacija četništva mora prestati. Međutim, uspostavom hrvatske samostalnosti, koordinacioni odbori Hrvata Australije, oko kojih su bili okupljeni svi australski Hrvati, raspušteni su i ulogu njihova zastupnika pred australskim vlastima, preuzelo je hrvatsko diplomatsko predstavništvo u Australiji.

Slijedeći direktive hrvatskih Ministarstava vanjskih poslova kroz razne vlade od osamostaljenja do danas, sasvim je jasno kako će ta predstavništva zastupati iseljene Hrvate. Jedini značajni pothvat hrvatske diplomacje u Australiji na ovom polju bio je ulaganje protesta austalskoj vladi protiv čestitke koju je povodom Desetog travnja Hrvatima Australije uručio australski Prime Minister Tony Abbott.

Nije za očekivati da će Hrvatska preko svoga diplomatskog predstavništva u Australiji, uložiti bilo kakav apel povodom četničkog nastupa na ANZAC Day, pa su se, pod prilikama kakve postoje, Projekt Velebit, sydneysko hrvatsko glasilo “Domovina” i Odbor Hrvata u Victoriji udružili i na Ministra za Veteranska pitanja, te udrugama RSL-a u svim državama Australije, uputili otvoreno pismo, koje im je danas 26. ožujka 2019. i uručeno.

U nastavku donosimo originalni sadržaj tog pisma na engleskom jeziku:


Odbor Hrvata u Victoriji
Committee of Croats in Victoria
c/o Croatian House 72 Whitehall Street Footscray VIC 3011

OPEN LETTER TO THE RETURNED SERVICES LEAGUE
& TO THE FEDERAL MINISTER FOR VETERANS AFFAIRS

25th March 2019

Dear Minister for Veterans’ Affairs, The Hon. Darren Chester MP,
Dear Interim RSL National Board Chairperson, Mr. John King;
Dear RSL State and Territory Presidents:
-Australian Capital Territory, Mr. John King;
-New South Wales, Mr. J.A. (James) Brown;
-Queensland, Mr. Tony Ferris;
-South Australia/Northern Territory, Mr. Bronson Horan;
-Tasmania, Mr. Geoff Leitch;
-Victoria, Dr. Robert Webster OAM;
-Western Australia, Mr Peter Aspinall;

STOP THE INFILTRATION OF SERBIAN CHETNIK IDEOLOGY AND RACIAL HATRED INTO THE ANZAC DAY COMMEMORATIONS!

Following the heinous acts of terrorism committed by the shooter Brenton Tarrant in Christchurch, New Zealand on Friday 15th March 2019; 

who (from published footage) appears to have found inspiration for his murderous acts in particular militaristic music of Serbian terrorists led by the convicted war criminal Radovan Karadzic and others during the wars of the 1990’s; 

https://www.vecernji.hr/vijesti/brenton-tarrant-opcinjen-je-karadzicem-jer-je-ubijao-muslimane-1307058

and 

who makes clear references within his “manifesto” against “Turkish invaders” (where all persons of Islamic faith are pejoratively referred to as “Turks”); 

(attached: Tarrant’s so-called ‘manifesto’ “The Great Replacement” – as circulated via the internet)

As bi-lingual Australian citizens of Croatian and other heritage, we therefore write to also draw your attention to the recent ‘military parade’ of Serbian Chetniks held in Visegrad, Bosnia-Herzegovina on the 10th March 2019, where menacing threats of a new slaughter of Muslims and others were aggressively chanted by attendees. 

This gathering of Serbian Chetniks in Visegrad has, amongst others, been condemned by the OSCE representative in Bosnia-Herzegovina, Mr. Bruce Berton. 

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/108131/bice_opet_pakao_i_krvava_drina_evo_idu_chetnici_sa_planina_chetnichko_orgijanje_predstavlja_slavljenje_genocida.html 

The fact remains that the Serbian Chetnik movement – with all three of its factions (Nedic, Ljotic and Draza Mihaljovic) – was closely aligned to the Third Reich in World War II, as was the leadership of the Serbian Orthodox Church headed by Nikolaj Velimirovic, who argued similarities between Hitler’s National-socialism and the teachings of the Serbian Saint Sava on “Christian Nationalism”.

It further needs to be noted that under the current leadership of the Serbian Orthodox Church, Nikolaj Velimirovic has been beatified into a Saint of their Church (Saint Nikolai Velimirovich of Ohrid and Žiča) and is revered by followers of the Serbian Orthodox faith wherever they have established their communities and religious institutions around the world.

It is therefore, with grave concern that we note the continued participation of Serbian Chetniks and their descendants; and since the wars of the 1990’s, joined by their ideological ‘descendants’ who have migrated to Australia “from the Balkans”, in the ANZAC Day Marches which are held throughout Australia.

Particularly given the hostility and extremely negative views those who identify as Serbian Chetniks espouse towards NATO and its allies; and the racist views they manifest against persons of Islamic faith and others, we ask that you consider whether it is appropriate for Serbian Chetniks to be represented in any of the ANZAC Day parades or events; and more so, whether it is at all appropriate for the RSL at a national, state and territory level to be in any way associated with a group espousing “supremacist” ideology and racial and religious hatred for others.

The consequences of the gruesome terrorist act in Christchurch, are that 50 innocent people were brutally slain and another 50 victims were wounded in an act of nazi-fascist-racist senselessness.

The perpetrator of this horrendous act is an Australian citizen who resides in New Zealand; and has carried out his deeds with premeditation and with clear intent on sending a cultural and political message to the world.

You are aware that the perpetrator of this unimaginable attack on multicultural harmony self-recorded and broadcast his evil deeds over the Internet, while earlier having distributed his so-called „manifesto“ using the same medium, to send an elaboration of his purpose and ideology.

Due to linguistic differences, you may not be aware that the music blasting from the 4WD Forester driven by the perpetrator included the militaristic song “Serbia Strong (God is a Serb)” alternately called “Remove Kebab”:

Lyrics include:
“…Karadzic will lead the Serbs
Will lead the Serbs
Show them that the (Serbs) are not afraid of anything
They are not afraid of anything.
From the Krajina, the Wolves are coming
The Wolves are coming
Be afraid, (Ustashe)* and Turks*

*pejorative terms referring to Croats and Bosnian Muslims.

Remove-kebab-lyrics with English translation:

https://lyricstranslate.com/en/serbia-strong-god-serb-god-serb.html

You may not be aware that media in Southern European countries are reporting that since 2016, the perpetrator spent considerable periods of time in countries where radical Orthodox Christianity festers – from Serbia to the so-called “Republika Srpska” in Bosnia-Herzegovina.

The perpetrator is a racist follower of the ideology of the notorious Serbian war criminals Vojislav Seselj, Ratko Mladic, Radovan Karadzic, Slobodan Milosevic and others, who have all been charged by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague; who are glorified in the music listened to by the perpetrator in his vehicle during his rampage to kill large numbers of unsuspecting and innocent victims.

Therefore, we call upon you to undertake all within your power to protect the human rights of all people as they attend their places of worship. 

We also call upon you to remove from all ANZAC Day events those people and groups which endorse racist ideologies based on a hatred of others, akin to that espoused by facism, nacism and communism.

The perpetrator of evil against Muslim worshippers in Christchurch appears to be heavily influenced by Serbian Chetnik ideology, whose genocidal intent was this week confirmed by the UN’s International Residual Mechanism in The Hague, in the increased sentencing of the notorious ideologue Radovan Karadzic.

Therefore, Serbian Chetnik ideology and all connected to it should have no place in our multicultural community in Australia and certainly not during any ANZAC Day events.

Finally, we join in condemning the recent distasteful comments made the President of Turkey, Rajip Erdogan regarding the ANZACs and trust that dialogue will ensure that all deceased are respectfully remembered and honoured.

We trust you will give your most urgent consideration to the matters we have raised and we await your reply.

Respectfully,
Katarina Brozovic
Secretary,
for and on behalf of the Committee of Croats in Victoria
(Odbor Hrvata u Victoriji)

and endorsed by:
‘Projekt Velebit’
‘Domovina Press’ (Sydney)
and the associated Croatian community in Australia. 

Prethodni članakAustrija je još uvijek duboko iskompleksirana činjenicom da je dala svijetu jednog Hitlera
Sljedeći članakPodcast Velebit – Nereagiranjem Plenković postaje suučesnik pripreme neke nove srpske agresije