Podcast Velebit – Andrija Hebrang: Ovo što radi Pupovac
u suradnji s Beogradom, podsjeća na devedesete

0
5984

Na koji način prijeteći natpisi ‘Ubi Srbina’ s ustaškim slovom ‘U’, a koji su osvanuli na tabli na ulazu u rodno selo Milorada Pupovca Donje Ceranje, zapravo najviše njemu odgovaraju u ovom političkom trenutku?
Ako je današnja Hrvatska ista kao i NDH, onda je Andrej Plenković isto što i Ante Pavelić. Je li taj Pupovčev previd glavni razlog zašto Vlada od njega traži da se ogradi od vlastite izjave?
Kakav politički legitimitet ima natpis: ‘Teror velikosrpskoga luđaka nad cijelom Hrvatskom, posljedica je bolesne Plenkovićeve politike istjerivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske’ ako ga se promatra bez parole ‘Ubi Srbina’?
Što je ostalo od hrvatskog antifašizma i zašto ga treba razlikovati od onog jugoslavenskog?
Je li nametanje povijesnog zaborava jedan od razloga zašto ovaj politički trenutak metodološki podsjeća na osamdesete godine prošlog stoljeća?
Ima li sličnosti ovaj slučaj u rodnom selu M. Pupovca sa slučajem Saše Lekovića i navodno prepiljenih vijaka na kotačima automobila, možda i nedavne prijetnje Hrvoju Klasiću, svastika na Poljudu, kao i one eksplozije s početka devedesetih na židovskom groblju, Židovskoj općini i dr.?
Operacije KOS-a Labrador, dio šireg plana Opera, s obzirom na isti rukopis – je li moguće da se i danas događa isti oblik specijalnog rata kao i devedesetih?
Kakav tip operacije se događa u Srbiji kada naslovi na njihovim medijima donose ovakve poruke: ‘Hrvati imaju genocidnu prošlost’, ‘Nova zavera iz Prištine: sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom – pakt protiv Srbije’, ‘Veterani ‘Oluje’ obučavaju Albance’, ‘Ustaše se obradovale! Hrvati žive za to da Vučić ode sa čela Srbije! I njima je jasno: Ako nema Vučića, nema ni jake Srbije!’, ‘Demonstracijama se upravlja iz Zagreba’, ‘Hrvati Vučića ruše na ulici!’, ‘Podršku dobili od Šiptara i Hrvata’, ‘Đilasovcima, Šiptarima i ustašama smeta vojna moć Srbije!’, ‘Oluja, najveći genocida i egzodus nakon Drugog svjetskog rata’, ‘Putin: NATO pravi virus da bi pobio Slovene’, ‘Ustaše prijete Vučiću’, ‘Sramni čin Plenkovića: na Božić pohvalio ‘Oluju’ i Tuđmana’…?
Je li to potez suverene vlasti? Na sjednici Vlade zatražena isprika od Pupovca riječima: ‘Daj Milorade, reci negdje, ti odaberi mjesto i vrijeme, da moderna Hrvatska nije NDH’?
Što se događa s zagrebačkom glazbenom kulturom kada na Rujanfestu nastupaju izvođači koji nemaju puno veze s Zagrebom?
Kako je građen kulturni mostobran sa Srbijom na Brijunima, HAVC-u, zagrebačkom Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti, gdje predaje Dejan Jović, kandidat za hrvatskog predsjednika, koji Hrvatsku ne može smisliti, pa je čak i referendum o hrvatskoj samostalnosti proglasio krivotvorenim?
Jesu li Igmanska inicijativa i slični ‘regionalni’ poduhvati početak stvaranja političkih formi za neka nova sjedinjavanja?
U školi Petar Preradović svakoga ponedjeljka svira hrvatska himna. Je li  komentar ministrice Divjak da to nije najvažnije i da bi se trebali usmjeriti na druge teme, na mjestu?
Je li Andreju Plenkoviću ova situacija prilika da pokaže kako je državnik i raskine neprincipijelne koalicije s SDSS-om i HNS-om?
Je li zlouporaba sustava kada državu vode osobe koje nisu izabrane i kada u vrhu vlasti imamo osobe koje su dobile tek šačicu glasova?
Je li za Hrvatsku bolji parlamentarni ili polupredsjednički sustav kakav je bio za vrijeme Tuđmana?
Hoće li HDZ i u ovim predsjedničkim izborima imati četiri kandidata kao što je to bio slučaj kada je Hebrang bio predsjednički kandidat?


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA – Raiffeisenbank Hrvatska

Prethodni članakProtuhrvatska histerija
da sve smrdi po barutu kao devedesete
Sljedeći članakŽivo(to)pis Hrvoja Klasića kojega “namjeravaju ubiti zbog njegovih povijesnih istraživanja”