Podcast Velebit – Sedam najvećih kleveta
o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

0
3456

Budući da je Hrvatska upravo dobila novoga predsjednika, podsjetimo se najvećih kleveta kojma su domaćii mediji optuživali prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana.
U Podcastu Velebit povjesničar Josip Jurčević temeljito je razotkrio najčešće klevete o predsjedniku Franji Tuđmanu. Jurčević se ovim temama bavio u svojim znanstvenim radovima ili kao svjedok ekspert na Sudu u Haagu te prvi puta javno iznosi neke do sada manje poznate ili potpuno nepoznate detalje o spornim situacijama i događajima.

Kleveta br. 1: Izdaja Vukovara


Izdaja Vukovara je priča koja se papagajski vrti hrvatskim medijskim prostorom još od jeseni 1991. godine. Kulminaciju je doživjelo sramotnim privođenjem i maltretiranjem zapovjednika obrane Vukovara po zapovjedi Josipa Manolića, Josipa Perkovića i njima odanih batinaša. Upravo u ovom slučaju započelo je polagano razdvajanje i podjele na Manolićeve i Šuškove kadrove, a što je kulminiralo pokušajem državnog udara Mesić-Manolić osovine 1994. godine. Iz svega toga je razvidno da je takva percepcija Vukovara, uglavnom rezultat obavještajnih i protuobavještajnih operacija ondašnjih jugoslavenskih i srpskih službi u suradnji s djelom hrvatskih tzv. udbaških struktura. Kako onda, ali jednako tako i u današnje vrijeme ta se kleveta podgrijava prema potrebama udbaške političke kuhinje u Hrvatskoj.

Video u naslovu

Kleveta br. 2: Prodaja Bosanske Posavine


Pad Bosanske Posavine, osobito Bosanskog Broda je ostala nerazjašnjena epizoda Domovinskog rata. Pad Bosanskog Broda je bez sumnje odrađen uz primjenu raznih metoda specijalnog rata tzv. KOS-a Kontraobavještajne službe JNA. U ovom video prf. Jurčević iznosi prvi puta javno neke do sad nepoznate detalje.

Kleveta br. 3: Podjela BiH


Podjela BiH je jedna od onih mitoloških političkih konfabulacija koje nemaju uporište ni u čemu. Niti u dokumentima, niti u svjedočanstvima, niti u nekim snimljenim razgovorima. Naprostiv, čak je i slijed događaja takav da je nemoguće govoriti o podjeli kada se ima na umu odnos snaga Hrvatske i Srbije na početku rata. Jer kako je vojno inferioran Tuđman mogao bilo što dogovarati s Miloševićem iza kojega je stajao golemi vojni potencijal? Po toj bi logici Tuđman bio pregovarački mag, ako je uspio s pozicije slabijega, s prejakim Miloševićem dogovoriti poraz Srbije.

Kleveta br. 4: Dogovoreni rat


Dogovoreni rat je bila osobito omiljena teza značajnog dijela hrvatskih medija tijekom 1993. i 1994. godine pa zaključno s oslobodilačkim operacijama 1995. godine. To iz razloga jer se pričom o tzv dogovorenom ratu obezvrijeđivao svaki vojni uspjeh Hrvatske vojske. Kako onda, tako i danas, a što jasno pokazuje na premreženost i kontaminiranost domaćih medija i glavnine akademske zajednice jugoslavenskim komunističkim patologijama i iracionalnom mržnjom prema hrvatskom nacionalnom bitku.

Kleveta br. 5: Priča o 200 obitelji koje vladaju Hrvatskom


Franjo Tuđman nikad nije izjavio ovu klevetu koja mu je sustavno pripisivana tijekom njegove vladavine. Inače Sintagmu „200 obitelji“ prvi je put upotrijebio Édouard Daladier, francuski premijer iz 1933. i član socijalno-liberalne stranke Parti radical, koji je na konvenciji stranke u Nantesu 1934. rekao: “Dvije stotine obitelji gospodari su francuske ekonomije i, doista, francuske politike. To su snage koje demokratska država ne bi trebala tolerirati kao što Richelieu ne bi bio toleriran u francuskom kraljevstvu. Utjecaj dvije stotine obitelji leži na poreznom sustavu, na prometu, na kreditima. Dvije stotine obitelji postavljaju na vlast svoje izaslanike. Oni utječu na javno mišljenje jer kontroliraju tisak.“ Dakle ništa novo pod kapom nebeskom.

Kleveta br. 6: O tome da je sretan što mu je žena Hrvatica


Ovo je bila jedna od gnjusnih kleveta iz razloga što je išla osobno na Tuđmana i njegovu obitelj. Kleveta je zapravo glasila da je Tuđman izjavio kako je sretan što mu žena nije Srpkinja ili Židovka. Na taj način se htjelo Tuđamana prikazati kao ksenofobom i antisemitom.

Kleveta br. 7: Lustracija


Lustracija je ostala nedosanjana priča desetogodišnje Tuđmanove vladavine. Mnogi su mu upravo to navodili kao krunski dokaz da je on produkt bivših agentura komunističkog režima.


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

► IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

► na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

► ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Prethodni članakTri mudraca su u velikom luku zaobišla Hrvatsku
Sljedeći članakLiepa plavka deficitirana u srazu s
alfa-mužjakom sa zagrebačkog asfalta