Kina nije demokratska država i mogla je provesti (utjerati) progam jednog djeteta pod prijetnjom sterilizacije, a da ne može zatvoriti tržnicu životinja smišljenu u paklu. Kina bi trebala upotrijebiti svoju željeznu šaku, koju za razliku od demokratskih država posjeduje, i zatvoriti te tržnice, kao da cijeli svijet o tome ovisi, jer svijet zaista o tome ovisi.
Kada bi mi znali da jedući slavnoski kulen možemo zaraziti cijeli svijet, mi bi ga prestali jesti, iako je kulen prema općem standardu daleko ukusniji od šišmiša.

Autor: Dinko Dedić

Diljem svijeta, a naročito iz zapadnih zemlja, Kina dolazi pod sve veći pritisak, zanovan na rastućoj sumlji da je virus skliznuo iz osjetljivog Wuhan laboratorija u kojem se istražuju šišmiši, jer ih se krivi za epidemiju Sars coronavirusa 2003.

Predsjednik Trump je na tu temu održao video-konferenciju s liderima Grupe od sedam industrijaliziranih demokracija.

Britanski ministar vanjskh poslova Dominic Raab, koji nastupa umjesto oboljeloga Borisa Johnsona, rekao je da s Kinom više ne može biti “business as usual”.

“Mi moramo Kini postaviti teška pitanja, kako je do toga došlo i zašto nije bilo ranije zaustavljeno”, rekao je Raab.

Francuski predsjednik Macron je upozorio da ne smijemo biti naivini i povjerovati da je Kina situacijom upravljala dobro: “Sasvim je jasno da su se dogodile stvari o kojima mi ne znamo”, reko je Macron za Financial Times.

Mike Pompeo je naveo da je Kina morala biti transparentnija kada je riječ o Wuhan laboratoriju: “Mi će mo izvršiti punu istragu svega što možemo, kako se dogodilo da je virus pobjegao, raširio se svijetom i stvorio toliko tragedije – toliko smrti”.

Predsjednici Xi Jinping i Vadimir Putin su u telefonskom razgovoru ove pokušaje traženja krivca proglasili kontraproduktivnima.

Kineski glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian – koji je ranije razljutio Sjedinjene Države kada je raširio neosnovanu teoriju da je američka vojska ubacila virus u Wuhan – poziva se na Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja tvrdi da nema evidencija da je virus potekao iz laboratorija.

Pod pritiskom, Kina je u petak povećala cifru broja poginulih u gradu Wuhanu za 50% ali nije objavila ispravak “nenamjerne pogreške” u izvještaju o broju mrtvih u cijeloj Kini.

UN-ova Svjetska zdravstvena organizacija također je pala pod veliku kritiku jer opravdava kineski postupak kod pojave virusa. Kina nije priznala da je došlo do prijenosa s čovjeka na čovjeka ni onda kada su se kineske bolnice već punila zaraženima a u Tajlandu se pojavio prvi oboljeli izvan Kine.

Bivši australski Ministar vanjskih poslova Alexandar Downer nastupio je oštro – “Come on, guys! Vi ste to započeli, idemo vidjeti kako se dogodilo, tako da se nikada više ne ponovi.

Ako Kina odbije, to će izazvati bijes cijelog svijeta. Ove stvari će biti ispitane i biti će shvaćeno da smo možda postali previše ovisni o Kini i drugim dijelovima svijeta i morati ćemo postati malo nezavisniji”. Ipak teško je očekivati da će Australija prema Kini nastupiti previše oštro, jer svoj gospodarski prosperitet velikim dijelom ima zahvaliti Kini. Australija proizvodi tri puta više hrane i drugih prizvoda proisteklih iz poljodjelstva, nego što je potrebno za njezinih 25 milijuna stanovnika, na australskim sveučilištima studira preko 200 tisuća kineskih studenata a da i ne govorimo o masovnom izvozu minerala iz australskih rudnika u Kinu. Australija će najvjerojatnije paziti da ne ugrize ruku koja ju hrani.

Neoliberalizam je ovaj puta prevršio svaku mjeru


Pravila novog morala naređuju da je rasistički kritizirati bilo koju civlizacijsku praksu koja je drugačija od naše. Međutim, liberalizam je otišao predaleko kada je prihvatio ovakva pravila. Nije rasizam uprti prstom i reći da je ludost jesti šišmiše.

Zanimljivo je kako je svijet pojavom corona virusa vjerojatno otišao korak predaleko s političkom korektnošću. Recimo, virusu nije dato ime po mjestu gdje se pojavio, napr. Wuhan virus. Zika virus je dobio ime po šumi koja se zove Zika, Ebola virus je dobio po rijeci Ebola, Hantavirus po rijeci Hantan, MERS po Srednjem istoku (Middle East) i naravo Španjojska gripa.

Nisu prošla ni 4 mjeseca otkako smo se upoznali s virusom a tzv. mokre tržnice ui Kini, gdje se prodaju i konzumiraju egzotične životinje, otvorene su za kupce. Pravila novog morala naređuju da je rasistički kritizirati bilo čiju civlizacijsku praksu koja je drugačija od naše. Međutim, liberalizam je otišao predaleko kada je prihvatio ovakva pravila. Nije rasizam uprti prstom i reći da je ludost jesti šišmiše.

Znanstvenici na Hong Kong sveučilištu su još 2007. objavili: “Pristunost velikog rezervoara virusa poput SARS-CoV među šišmišima velikim potkovnjacima, i u isto vrijeme kultura konzmacije egzotičnih životinja u Južnoj Kini, predstavlja tempiranu bombu”.

Mi ne možemo dozvoliti luksuz neosuđivanja države koja može poubijati milijune ljudi na svijetu. Jer ovo nije prvi puta. SARS je stigao iz Kine, i ptičja gripa, i Hong Kong gripa, i azijska gripa. Virusi jednostavno stižu iz Kine.

Da je Kina namjerno pustila virus kao biološko oružje, danas bi, ako nitko drugi, Sjedinjene Države bile u ratu protiv Kine.

Da se na tim mokrim tržnicama prodaju nuklearni koferi, bi li mi i dalje bili toliko dosljedni pravilima neoliberalizma i odbili uprti prst. A nije li ovo što je sada prodaju, prilično blizo prodaji nuklearnih kofera. K tome, iduća pandemijska provala bi mogla biti još i gora.

Još nitko nije optužio Kinu da je namjerno iz laboratorija pustila virus, a da ga je namjerno pustila kao biološko oružje, danas bi, ako nitko drugi, Sjedinjene Države bile u ratu protiv Kine.

Mnogo je gunđanja oko kineske manipulacije svjetskim monetarnim tržištem, kojim se nanosi šteta ekonomijama mnogih država. Nije li ovo donijelo daleko veću gospodarsku štetu od bilo koje tržišne manipulacije?

Kina nije demokratska država i mogla je provesti (utjerati) progam jednog djeteta pod prijetnjom sterilizacije, a da ne može zatvoriti tržnicu životinja smišljenu u paklu. Kina bi trebala upotrijebiti svoju željeznu šaku, koju za razliku od demokratskih država posjeduje, i zatvoriti te tržnice, kao da cijeli svijet o tome ovisi, jer svijet zaista o tome ovisi.

Kada bi mi znali da jedući slavnoski kulen možemo zaraziti cijeli svijet, mi bi ga prestali jesti, iako je kulen prema općem standardu daleko ukusniji od šišmiša.

Prethodni članakPodcast Velebit – Hrvatsku zahvatio trend ispričavanja
i kako smo postali Gregorijanci
Sljedeći članakBi li Isus Krist danas ovako postupio?
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.